Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich miłośników czarnych placków!
Mój pierwszy post na forum, a już związany z problemem.

Rzecz w tym, że posiadam gramofon Technics SL1210Mk2 i jakiś czas temu dokupiłem do niego wkładkę Goldring Elektra. Brzmi bardzo spoko jak dla mnie, kupiłem w celu zmiany dość już wyeksploatowanego Ortofona Concorde Pro. Mam jednak z nią problem - zdarza się, że czasem jeden z kanałów łapie dziwne zakłócenia/przerwania i nie ma reguły ile będą trwać i kiedy wystąpią. Czasem pomaga ponowne położenie igły na płytę, czasami nie. Zamieszczam plik mp3, w którym jest próbka owych zakłóceń.
Dla ciekawych, to fragment "Dancing with the Lion" Andreasa Vollenweidera z 1989r.

Pozdrawiam!

andreas.mp3

Napisano
Sprawdzałeś kabelki w HeadShellu?
Być może któryś z nich nie zawsze kontaktuje...
Jak będziesz odłączał - to zapisz sobie kolory, by się nie pomylić przy ponownym podłączaniu.

Kable cinch oraz masa pewnie siedzą w gniazdach?

Pozdrawiam
PS. Warto co jakiś czas również przeczyścić igłę, no ale zakładam że to robisz
Napisano
Kabelki headshella w porządku. Co ciekawe, zamocowałem znowu Ortofona i tutaj też problem zaczął się pojawiać. Coś zdaję się, że moja stara Yamaha chyba ma coś nie teges z wejściem PHONO...
Napisano
To w Yamie podepnij odwrotnie kable cinch (prawy kanał do lewego) i będziesz wiedział, czy problem tkwi w Technicsie czy w Yamie.

Jeżeli miałeś problem np. z lewym kanałem a teraz przeszło na prawy - to gramofon.
A jeżeli zostało w tej samej kolumnie - to wzmacniacz (albo amplituner, bo nie wiem czym wzmacniasz sygnał).

Pozdrawiam
Napisano
Dzisiaj znowu problem wystąpił - zmieniłem kanały i...
dalej ten sam kanał łapał zniekształcenia. Czyli jednak wzmacniacz coś krzaczy. Pójdzie do serwisu, należy mu się sanatorium po tylu latach icon_smile.gif