Handelson Napisano 9 września 2015 Udostępnij Napisano 9 września 2015 Witam na forum ,Jestem raczkującym użytkownikiem hi fi. Kupiłem swój pierwszy zestaw - zależy mi na podłączeniu kolumn do telewizora(filmy) oraz do laptopa(muzyka flac.). Docelowo chce zrezygnować z oftwarzacza CD. Z tego co czytałem wynika, że musze dokupić do zestawu zewnętrzny przetwornik analogowo-cyfrowy DAC z wejściem optical(tv) oraz usb(laptop). Czy w moim przypadku zastosowanie DACA ma sens, a może macie jakieś inne rozwiązania? Jeśli dac jest rozwiązaniem co polecacie? Poszperałem w internecie i znalazłem:SMSL Sanskrit DACTAGA HARMONY DA-300AUDIOTRAK PRODIGY CUBENa daca chciałbym wydać około 300-400 złAktualnie słucham muzyki z płyt - gatunek to głównie rock i rock progresywny z lat 70-80 Kolumny Eltax Liberty 5+ (stara wersja z czarnymi membranami)Wzmacniacz Sony 55ES (końcówka mocy z regulacją)Odtwarzacz Pioneer PD 9700(pomieszczenie około 27m2 dzielone z kuchią ladą wyłożenie podwójną warstwą korka naturalnego i gruba wykładzina)Z zestawu jestem zadowolony jednak nie ukrywam że piętą achillesową są tu kolumny które na moje ucho mają za duży bas do którego nie jestem przyzwyczajony - całe życie słuchałem muzyki na electrostaticach. W przyszłości zamierzam kupić inne kolumny.Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Jeśli chodzi Taga Harmony DA-300 to on ma na wyjściu z USB niestety tylko 16/48.W prodigy cube poleci 24/96 - także jak masz takie nagranie to zabrzmią ładniej.Jak się różnią dźwiękiem nie mogę powiedzieć, gdyż Tagi nie miałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Jesteś tego pewien Ceklur ? Co do tej Tagi.na stronie polpaku jest napisaneKonwerter cyfr.-analog. - 24 bit/192 kHz (USB, Coaxial, Optical)Ten DAC jest w końcu droższy od AUDIOTRAK PRODIGY CUBE i niema wyjścia słuchawkowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Tak, na 100%Tutaj na samym końcu jest wzmianka w podsumowaniu http://www.hifichoice.pl/taga-harmony-da-300-test,106,5Dodatkowo na stronie Tagi jest to samo że 24/192 tylko przez wyjścia cyfrowe a USB 16/48http://www.taga-audio.com/catalog,product,...nverters_da-300Kicha że za prawie 600zł po USB tak licho leci. Aczkolwiek Burr Brown z Cirrus Logic i tak myślę że brzmi przednio.Swoją drogą nie wiem dlaczego sklepy przekłamują w opisach.Sam bym sobie to chętnie kupił ale gryzie mnie to 16/48. Czy faktycznie w utworach 24/96 będzie słychać potworną różnicę? czy to placebo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Sądzę że to poważne ograniczenie.Możesz jednak użyć Prodigy jako konwerter usb -> SPDIF lub Toslink Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 I wtedy cyfrowym do Tagi ale dwa DACi w jednym miejscu to już za dużo gratów Autor raczej myśli o jednym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2015 Udostępnij Napisano 16 października 2015 Są do tego małe konwertery USB/CoaxialTo rozwiązanie z Prodigy i Tagą to jest opcja dla Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts