Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem małej Yamahy, ale mam mały problem, mianowicie nie mogę uzyskać dźwięku z TV poprzez HDMI gdyż mój Sony Bravia nie posiada HDMI ARC, chciałbym więc uzyskać go po staremu czyli wejście AUX, jakim kablem mam to podpiąć ? muszę kupić np dwa kable tego typu? http://allegro.pl/kabel-jack-3-5mm-stereo-...5604220620.html i podpiąć lewy i prawy kanał dwoma kablami osobno ? Przepraszam jestem zielony w temacie i bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje.
Napisano
A jakie wyjścia analogowe posiada Twój telewizor? Jeśli nie wiesz sfotografuj wszystkie przyłącza, to się zastanowimy jakie kable dobrać.
Takim kablem jak pokazałeś na pewno nie połączysz telewizora z zestawem stereo.
Napisano
Przecież wyraźnie napisałem na samym dole po prawej.
I chodziło mi o napis a raczej rysunek pod spodem. Teraz już widzę, że jest tak znak wyjścia (kółeczko z wychodzącą z niego strzałką) i pod złączami literki L i R. Czyli jest to wyjście audio. Podłączasz parę zwykłych kabli RCA do tego i tak samo do jakiegoś (oprócz Phono) wejścia we wzmacniaczu.
Powinno grać.
A kable takie: http://allegro.pl/jack-i-cinch-cinch-cinch...nics-layer-main
Lepsze, gorsze, na jakie Cię stać.I oczywiście odpowiedniej długości.
Napisano
Jakość ma znaczenie i za jakość zwykle się płaci. Z drugiej strony muzyka, czy film z tv to nie muzyka z płyty CD, więc nie ma co kupować drogich kabli, dobrze by były ekranowane i grubsze, bo przy tej długości jest większa szansa także na mechaniczne uszkodzenie. Sugeruję coś w typie 2RCAx2RCA Prolink exclusive, lub Veoz.
Napisano
Cytat

Telewizor posiada wyjścia cyfrowe Audio SPDIF i COAX
Także audio możesz wyprowadzić poprzez kabel optyczny toslink lub interkonekt 1xRCA->1xRCA

Hm ale kabel optyczny gdzie mam wsadzić w mini wieży ?
Napisano
hmm zastanawia mnie np podpięcie przetwornika ? kabel optical posiadam, ale jak takowy adapter podpiąć ? rozumiem że przez mini usb+usb z tyłu mojej mini wieży ? i do tego dodatkowy kabel mini usb=usb ? czy dostaje w zestawie z przetwornikiem ?
a czy kabel 2 xRCA, nie da dobrego dźwięku? , nawet ten droższy ?
Napisano
Cytat

W sumie to tylko dźwięk z TV także jeśli jest tam wyjście na 2xRCA to DAC można sobie darować.
(zasilany jest przez USB lub kostkę do kontaktu - dostępne są obie wersje na allegro)

dokładnie dźwięk z tv, chcę włączyć po prostu AUX i cieszyć się Yamahą... lub podpiąć pod HDMI laptopa i oglądając, mieć dźwięk z tego sprzętu... co byś mógł polecić jako kabel 2xRCA ? nie za drogiego, a dobrego.. (dł. 2m)
Napisano
Cytat

kupiłem kable (30zł) do podpięcia i sprawdzenia jakości zanim zacznę mierzyć w kable powyżej 100zł, podpiąłem jak na poniższych zdjęciach... yamaha nie gra ? dlaczego? -nie wiem... ale podpinałem na przemian w te gniazda, wada kabla ? czy może z mini wieżą coś nie tak ? dodam że w tv też bawiłem się w ustawieniach jak np. dźwięk->głośniki tv-> system audio. niestety nie pomogło..... proszę o pomoc.
[IMG=http://s1.fotowrzut.pl/NTHOAN8SJH/1_medium.jpg]
Napisano
Cytat

Sprawdziłeś czy na pewno te dwa wyjścia pod cyfrowymi (digital) w TV to jest analog output?
Druga sprawa to ustawienie dźwięku w TV, obecnie na 100% są to głośniki telewizora.

Zmieniałem w tv ma ustawienie "system audio" kabelki wspinałem w te 2 złącza ani na jednym ani na drugim nie gra , wina kabla ?
Napisano
Czy na 100proc te w tv audio były typu,, out,,? Jeszcze masz wyjście typu optyical out- tak się obecnie wypuszcza audio w większości tv!
Optykiem do daca ( pisałeś ża masz) i z dac kablami rca do wzmacniacza!
Usb w tv nie służy do wyprowadzania dźwięku.
Napisano
Cytat

Czy na 100proc te w tv audio były typu,, out,,? Jeszcze masz wyjście typu optyical out- tak się obecnie wypuszcza audio w większości tv!
Optykiem do daca ( pisałeś ża masz) i z dac kablami rca do wzmacniacza!
Usb w tv nie służy do wyprowadzania dźwięku.

Dzięki Jacek za dobre wskazówki i rozjaśnienie całej sytuacji... Czyli wychodzi na to ze moja bravia nie ma audio out tylko in? I teraz optycznym kablem podpinam Dac i z tego dopiero rca do yamahy i będzie grać niczym oryginalnie z optyka bez strat dźwięku ? Bo rozumiem z opisu ze takowy Dac przetworzy sygnał bez stratnie ?
Napisano
Ja mam Fiio D3. Z TV połączony jest przez kabel optyczny. Z amplitunerem Technicsa przez RCA. Zasilany przez USB z TV. Kable jakich użyłem to Prolink Exclusive. Co do jakości dźwięku mega szału nie ma. Gra przede wszystkim trochę ciszej niż z CD czy AUX. Dźwięk jest jakby przytłumiony, brakuje trochę wysokich tonów. Aczkolwiek być może to wina sprzętu niskich lotów icon_smile.gif