Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
WItam,
potrzebuję pomocy od znających się lepiej niż ja w podobnych zagadnieniach. Na początku napiszę jaki mam sprzęt i jak jest podłączony a na koniec napiszę w czym leży problem.
Amplituner YAMAHA RX A1010, bly-ray (służy również jako odtwarzacz CD) OPPO 103D, wzmacniacz Marantz PM-15S2 i kolumny 5.1 Dali
Oppo po HDMI z amplitunerem, dalej z OPPO analogiem ze wzmacniaczem (OPPO FL i SR do wzmacniacza gniazdo CD IN)
Do wzmacniacza podłączone kolumny fontowe (pozostałe wpięte do amplitunera) dodatkowo przewodem analogowym wzmacniacz spięty z amplitunerem(wzmacniacz gniazdo P. Direct In do amplitunera PRE OUT FRONT). Oczywiście do amplitunera podłączone pozostałe głośniki.
Takie połączenie pozwala mi na:
- oglądanie kina domowego w 5.1
- słuchania muzy w stereo (po naciśnięciu przycisku na wzmacniaczu P.DIRECT IN) - wszystko jest dobrze jak włączony jest wzmacniacz i TV (muszę wyciszyć TV aby dźwięk był stereo). Jeśli wyłączę wzmacniacz i tv i słucham muzy w stereo - gra tylko oppo i wzmacniacza, co jakiś czas zanika dźwięk (płyty sprawdzane i nie tu leży problem). Zauważyłem że w momencie kiedy odłącze kabel HDMI (łączący OPPO z amlitunerem) wszystko gra dobrze. Nie chcę za każdym razem gdy słucham stereo odłączać kabelka hdmi - czy jest na to jakieś rozwiązanie? Może ja coś sknociłem z tymi kablami? Ktoś mi coś mówił o jakimś sprzężeniu zwrotnym ale nie wiem o co biega. Proszę o pomoc.

Napisano
A próbowałeś wykorzystać jeszcze połączenie analogowe kablem cinch (L i R) odtwarzacza bezpośrednio do wzmacniacza, bo aż się prosi taki sposób?

Albo cyfrowo (optycznym lub koaxialem) do Yamahy?
W odtwarzaczu OPPO masz kompletny zestaw gniazd połączeniowych icon_razz.gif

Pozdrawiam
Napisano
Witam. Ja też tak miałem podobnie w rx v1900. ..po włączeniu muzyki przerywalo mi dźwięk co 5 sekund. Po odłączeniu hdmi nie było problemu. Już chciałem oddać sprzęt do serwisu, ale popatrzyłem w ustawieniach amplitunera i okazało się ze coś tam było przestawione. Dokładnie nie pamiętam co ale właśnie chodziło chyba o wejścia i wyjścia hdmi
Napisano
Cytat

Witam. Ja też tak miałem podobnie w rx v1900. ..po włączeniu muzyki przerywalo mi dźwięk co 5 sekund. Po odłączeniu hdmi nie było problemu. Już chciałem oddać sprzęt do serwisu, ale popatrzyłem w ustawieniach amplitunera i okazało się ze coś tam było przestawione. Dokładnie nie pamiętam co ale właśnie chodziło chyba o wejścia i wyjścia hdmi

Prośba do Cibie, mógłbyś sprawdzić te połączenia - ewentualnie jakieś zdjęcie lub opis wrzucić?
Napisano
Qrde niestety nie mam już rx v1900 i nie pamiętam dokladnie co tam zrobiłem. Wiem tylko ze było to coś z wejściami i wyjściami hdmi w menu amplitunera.
Przykro mi ale nie pamiętam kombinuj w ustawieniach.
Na pewno ogarniesz temat jeśli ja też dałem rade.
Pozdrawiam
Napisano
Wiem o czym mówisz kolego, mam Oppo 105D+tv Philips + Yamaha RX-A2010.
Miałem podobny problem w momencie włączania i wyłączania telewizora, winny jest amplituner.
Jak go wyrzuciłem z konfiguracji to wszystko działa prawidłowo. Do hdmi użyłem switcha a kino domowe
puściłem po analogu (dokupiłem 2 wzmacniacze stereo na tył i centralny).