Skocz do zawartości

Wzmacniacz stereo najlepiej z opcją USB + kolumny - 30m2

Recommended Posts

Napisano
Witam
Chciałbym nagłośnić pokój 30 m2. Założenie jest takie że istotnym źródłem na chwilę obecną byłby port USB pod pendrive z mp3 w wysokim formacie i FLAC oraz dekoder cyfrowego polsatu icon_smile.gif podłączony poprzez RCA i to dość mocno komplikuje temat dlatego założyłem tego posta icon_smile.gif
Obecnie w domu posiadam wzmacniacz Rotel R-01 i kolumny Tannoy M3 z których jestem zadowolony i mógłbym je zostawić ale się nie upieram i mogę je zamienić na coś innego.
Sprzęt nie musi być nowy ale z funkcjonalnością USB może być ciężko coś wydumać używanego.
Wstępnie znalazłem takie klocki: NAD C356 BEE, Rotel RA-12, Denon PMA-720AE.
Chciałbym, aby zestaw nie grał skrajami pasm, żeby dźwięk był wyrazisty, gitary żeby się nie zlewały i przestrzeń była wyczuwalna.
Jeżeli chodzi o budżet to wstępnie w okolicach 4-5 tyś mogłoby się to zamknąć.
Co byście radzili?
Napisano
No tak ale nie napisałeś co ma być tym odtwarzaczem plików icon_wink.gif
1) Planujesz jako źródło oddzielny odtwarzacz sieciowy np. Pioneera, Denona, Marantza. Bo Odtwarzacze CD raczej nie odtwarzają flac, tylko mp3, flacki są właśnie w odtwarzaczach sieciowych ...

2) Czy może lepiej kupić wzmacniacz stereo, ale z wejściem usb asynchronicznym i podepniesz do niego laptop coś w stylu np. CA azur 651a.
3) Albo wzmacniacz z dobrym dackiem i sekcją wejść cyfrowych typu Marantz pm 6005/ 7005, czy taniej Yamaha A-S 501.
4) Lub coś już kompletnego we wszelkie wejścia i wszelkie obsługiwane formaty plików, jak Yamaha RN602, Onkyo tx 8150 .
Napisano
Odtwarzacz plików mógłby być zaszyty we wzmacniaczu pod obsługę portu USB (wbudowany DAC) lub wzmacniacz bez usb podpięty do odtwarzacza CD z opcja obsługi USB i playerem obsługującym wpiętego pendraka z muzyką lub wpięty komputer w USB
Napisano
Ale jak napisałem już , wzmacniacze stereo z usb, same nie czytają pendriva( już sam brak wyświetlacza jest pewnym sygnałem)
Odtwarzacz cd, owszem czyta pliki typu mp3 czasem jest tekst i obsługa katalogów, ale piszesz o flac, a flac odczytują sieciówki.
Napisano
przepraszam za brak polskiej czcionki !!! Rotel Ra-12 V2, posiada taka mozliwosc odtwarzania z pendrive (mp3 i inne rzadkie kompresy bez problemu niestety flac jest blokowany ), ma na pokladzie dac-a Wolfson oraz dolaczony modul bluetooth ktorym laczysz sie z laptopem i praktycznie odtwarzasz co chcesz do gestosci 24-bit/192kHz, lacznie z Spotify, Tidal czy jakiekolwiek radio internetowe! I uwierz mi bluetooth tu nie stanowi ograniczenia ani znacznego pogorszenia dzwieku. O samym Ra -12 jest troche w sieci , jest dynamika i jest stereo! warto sie czasmi przygladnac temu o czym nie pisza na forum !
Napisano
Myslałem o tym Rotelku. Jest to ciekawa opcja. Ciekawi mnie jeszcze takie rozwiązanie.
Odtwarzacz CD z dodatkową funkcjonalnością odtwarzania przez wbudowany DAC plików z pendraka z USB + używany wzmacniacz i nasuwa się pytanie czy zakładając np. 1500 zł na odtwarzacz to czy uda się znaleźć lepszy wzmacniacz używany od tego rotelka w cenie ok 2 tyś? Jest jeszcze kwestia: czy wtedy mając już takie rozwiązanie warto zostawiać te Tannoye M3? Czy one nie będą odbiegać zbytnio od reszty?
Napisano
Dobrym rozwiązaniem na odtwarzanie plików jest Denon dcd 720 http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/DENO...CFSLncgodqYgCOg , lub jego godziwszy braciszek Marantz cd 6005 http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/MARA...ZACZE_CD/CD6005 , można też kupić tańszego poprzednika 6004.
Masz na obydwu świetną obsługę plików-katalogów pełne nazwy "płyt" i poszczególnych piosenek, dwurzędowy tekst na ekranie. Pioneer PD30 opcji obsługi plików katalogów z pendriva nie ma, jest jeszcze w Yamaha CD-S300, ale jest mniej czytelny.
Zresztą wzmacniacz Marantz pm 6005 też ma dobrą sekcję cyfrową i mógłby fajnie brzmieniowo zgrać się z Tannoy M3.
Jak nie przeraża cie innej marki odtwarzacz cd, a innej wzmacniacz możesz wybrać coś innego, jak wspomniany wcześniej mocny CA azur 651a ma teraz dobrą cenę.
Ten Rotel 12 nie jest popularny z paru powodów, jego cena z racji wyposażenia i marki, stawia go na półce nieco mniej dostępnej niż kilka wcale nie gorszych klasycznych wzmacniaczy bez tych opcji, bądź z mniejsza ich ilością. Osoby mające grubszy portfel będą patrzyły już na inne marki i modele, a fakt wejść cyfrowych w 12 nie będzie przeważał, bo dokupią sobie dodatkowy odtwarzacz sieciowy, a klienci i pasjonaci kina domowego za 1500zł pewnie nie wiedzą o tej marce. Tak więc Rotel, czy ten model jest trochę niszowy, ale dobrze że jest taki piękny i szeroki wybór.