kenczorf Napisano 16 grudnia 2015 Napisano 16 grudnia 2015 Jeśli ma to znaczenie to zestaw głośników to TAGA 606 SE. Szukałem informacji o tym jak ustawić głośniki efektywne ale informacje są sprzeczne. Kanapę mam opartą plecami do ściany i głośniki też muszą być na tej ścianie. Albo powieszone przodem do TV albo zamocuje uchwyty jak np te http://allegro.pl/uchwyt-glosnikowy-vogels...5777091012.html i skieruje głośniki w kierunku słuchacza (w bok i w dół czy tylko w bok? ). Widziałem, że mają być szerzej rozstawione niż fronty, ale jak jest z ta wyskością? Jedni podają, że na wysokości uszu, inni, że ok 60cm nad uszami a czytałem też, że i powinno sie metr wyżej umieścić. Jak to powinno wyglądać? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 16 grudnia 2015 Napisano 16 grudnia 2015 Cytat Szukałem informacji o tym jak ustawić głośniki efektywne ale informacje są sprzeczne... To raczej chodzi o kolumny EFEKTOWE (albo po prostu tylne), a nie "efektywne".Co do rozstawienia - jeżeli z tyłu masz kolumny efektowe na podstawkach, to wtedy możesz je ustawić tak samo szeroko jak kolumny przednie.Jeśli chodzi o wysokość - to zarówno przednie jak i tylne kolumny powinny być tak ustawione (z pewnym dopuszczalnym przybliżeniem), by głośniki wysokotonowe były na wysokości uszu słuchacza. Wiele firm sugeruje, że kolumny tylne powinny być na prawo i lewo od głowy słuchacza - natomiast możliwe jest też rozstawienie ich za słuchaczem, a nie w bok od niego.PozdrawiamPS. Zazwyczaj w instrukcjach do kolumn jest informacja, jak należy je rozstawiać. Jak nie masz do kolumn TAGA, to może zadzwoń do dystrybutora (firma Polpak) lub sprzedawcy z takim pytaniem. Odpisz, cytując
kenczorf Napisano 16 grudnia 2015 Autor Napisano 16 grudnia 2015 W papierach jest ilustracja, z której wynika, że przy systemie 5.1 tylne głośniki są na bocznych ścianach skierowane do słuchacza. Czyli muszę kupić uchwyty z większym ramieniem tak żeby je skręcić o prawie 90 stopni w stronę widza. Odpisz, cytując
Recommended Posts