Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Na wstępie zaznaczę iż nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie i dlatego potrzebuję rady (pomocy?) od bardziej doświadczonych użytkowników. Mianowicie posiadam telewizor Samsunga, dekoder Polsatu (wersja multiroom) oraz kupiony ponad 10 lat temu amplituner ONKYO TX-SV 353. Pomieszczenie to około 35-40 m2. Pytanie czy dobierając zestaw głośników 5.1 można z tego zrobić przyzwoite kino domowe. Nadmienię kable mam rozprowadzone w narożnikach przy suficie (oczywiście poza centralnym i subem) dlatego muszą to być głośniki do powieszenia przy suficie. Jeżeli tak to jaki zestaw byście proponowali? W tej sytuacji oczywiście musiałbym też dokupić Bluraya - czy jest to możliwe z tym sprzętem i jak to wszystko podłączyć by móc oglądać TV i bluraya. Jeżeli coś będę musiał doprecyzować to oczywiście to uczynię - czekam na podpowiedzi drodzy użytkownicy.

DSC01446.jpg

Napisano
Dobrego, ani nawet bardzo przeciętnego nie zrobisz z 4 powodów:
Bardzo słaby nawet lata temu i ubogi wyposażeniem amplituner, więc brak możliwości wysterowania nawet niedużych kolumn, więc słaby dźwięk.
Bardzo duże pomieszczenie, wymaga dużych, efektwnych kolumn. Duże kolumny wymagają bardzo mocnego i wydajnego amplitunera, tego tu brak.
Dobre kino to poza dobrym brzmieniem także efekty filmowe i dobry obraz, ten 10 letni amplituner to stare , archaiczne formaty, kodeki dźwięku.
Nie ma tu nawet wejścia optycznego . Brak przetwarzania obrazu, skoro nawet audio kuleje, nie wart wspominania.
Mocowanie kolumn przy suficie , dodatkowo w rogach, też pasuje bardziej do nagłaśniania sal tanecznych, niż przystaje do odsłuchu kina domowego, o muzyce nie wspominając.
Tak więc będzie to najwyżej nieco głośniejsza alternatywa dla głośników z telewizora, niż kino domowe, może archaiczna i słaba jego namiastka.
Napisano
Spodziewałem się podobnej odpowiedzi dlatego rozważam kupno całego zestawu kina domowego. Czy mając powyższe parametry i uwarunkowania możecie mi coś doradzić jakiś zestaw tak aby było to przyzwoite kino domowe i zarazem przyzwoita muzyka.
Napisano
Witaj,

Zgadzam się z kolega powyżej.
Jeśli chciałbyś budować nowy system to naj bardziej podstawowym amplitunerem byłby Yamaha 379, choć polecam model 479, mocniejszy lepiej wyposażony i w dobrej cenie.
Co do kolumn musiał byś podać kwotę do której szukamy. Napisz na pewno coś zaproponujemy.

Pozdrawiam
Napisano
Yamaha 479 wydaje sie dobrym rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o kolumny to myślałem o zestawie 5.1 z tym ze na 4 kolumny mam wyprowadzone kable w narożnikach pomieszczenia z sufitu. Wiem ze nie jest to idealne rozwiazanie ale tak to już zostało zrobione i nie da sie z tym nic zrobic chyba żeby zastanowić sie nad kolumnami Bluetooth ale nie wiem jak takie kolumny sie sprawdzają (tzn jakie za i przeciw) Jeżeli chodzi o budżet to mysle iż powinien być on kompatybilny z powyższym amplitunerem tzn podobnej jakości.