Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Jestem w trakcie wymiany kina domowego (teac ag-7d + m- audio hts 501) na zestaw stereo.
Brzmienie jakie mnie interesuje to granie basowe, z w miarę dobrą średnicą oraz delikatnie wysuniętą górą (nie klująca w uszy, bardziej okrągła). Żeby była jakaś przestrzeń, Muzyka to głownie rock, metal, progresja. Zależy mi na "basowej stopie perkusyjnej" dlatego, kolumny, które słuchałem w sklepie i mi się spodobały to Melodika BL 40 oraz Dali Zensor 7. Z racji ceny wybieram Melodike.

Proszę o info czy to dobry wybór w cenie do 2500 zł. Starych, używanych kolumn niecche.

Do tego zestawu chce dobrać wzmacniacz. Zastanawiam się nad:
- advanced acoustic xi60 (ale podobno ludzie słyszą w nim szumy - czy testowaliście może ten sprzęt ? )
- nad 326bee
- marantz pm5005

lub z używanych:
- nad 356bee

Proszę o informację co byście wybrali, żeby grało tak jak wyżej napisałem.
Napisano
Z doniesień forumowych to melodika bl 40 jest do kupienia bliżej 2 tys, i możesz posłuchać quantum 675, a jak szybciej i detaliczniej nieco mniejsze MA bx5, większe QAcoustic 2050i, może tannoy V4.
Co do wzmacniczy to raczej nie advnce-zwłaszcza do metalu, rocka( nie jest szybki, czy detaliczny), a jak marantz to zdecydowane lepszy od serii 5000 jest pm 6004. Z popularnych w tej muzyce owszem nad 326, pioneera a30, jakiś uźywany CA azur 650, yamaha as.
Napisano
Melodiki to dobre kolumny w swojej cenie.
Na pewno przed zakupem pownieneś sprawdzić Tannoy V4i i Magnat Quantum 677.
Co do wzmacniaczy na pewno nie Marantz PM 5005, ciekawą opcją jest NAD 326 BEE.
Pozdrwiam
Napisano
jednak staneło na Advance Acoustic xi-60. Strasznie fajnie to gra icon_smile.gif przewagą tego wzmacniacza nad innymi z tej półki cenowej jest "ciepło" - ine wzmacniacze grają tak strasznie "sucho", "chłodno" - ten ma takie ciepłe brzmienie, ale broń boże nie kluchowate icon_smile.gif