Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie icon_smile.gif

Mam do Was ogromną prośbę, chodzi mi o pomoc w doborze sprzętu grającego do domu .....
Słucham głównie Hip hop'u ... do tego Funk/Soul i Jazz ( hip Hop 70% reszta 30% ) Słucham takiej muzyki już dobre 25 lat .... głównie na słuchawkach gdyż poziom jaki prezentuje moja wysłużona wieża Technics EH-600 delikatnie mówiąc nie powala .... kupiłem ją za hajs z 18 urodzin to i tak cud że jeszcze działa ;P
Obecnie podpięty mam pod ten sprzęt gramofon Dual 604 - który jest moim podstawowym narzędziem do odtwarzania muzyki .... oprócz czarnych placków czasem oczywiście jakieś mp3/flac ... no i mam 1400 płyt CD które powoli wyprzedaję ... kupując w zamian vinyle.

Uwielbiam muzykę na słuchawkach ale jak wiadomo nie zawsze ta opcja wchodzi w grę .... dla tego chciałbym w koncu zmontować coś w miarę sensownego co ładnie zagrałoby w mieszkaniu ...... do nagłośnienia pokój ok 45m kwadratowych ... ale czasem robię większe imprezki więc fajnie żeby sprzęt dawał radę naprawde solidnie zagrać icon_smile.gif
Do mojego mieszkania w sumie najbardziej pasowałby sprzęt "vintage" ale w kwestii głośników nie upieram się ... mogą być jakieś nowsze

Mam w planie zakup Amplitunera Marantz .... coś w ten deseń :
http://allegro.pl/marantz-2226-i5933615324.html

będę potrzebował do tego jakichś fajnych głośników ..... mam na nie ok 800-1000 PLN .... szukam w używkach

W oko wpadły mi takie Pioneer'y
http://allegro.pl/pioneer-cs-790-swietne-b...5898517479.html

PLusem jest to że sprzedawca jest z Warszawy więc mógłbym je sprawdzić na żywo .....

Pozdrawiam serdecznie i z góry sorki jeśli mój post zawiera jakieś błędy .... ale jestem tu nowy .... uszy już mnie bolą od tej mojej wieży .. ratujcie ! icon_smile.gif

Napisano
hmmmm.... nikt nie odpowiada .. czy coś jest nie tak z moim postem ??? może popełniłem jakiś błąd początkującego forumowicza .... jeśli tak to przepraszam ale nie znam sie na "forumowaniu" icon_wink.gif

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz proszę o pomoc icon_smile.gif
Napisano
Z postem jest ok, zwyczajnie forum jest forum dla miłośników, którzy piszą sobie w czasie wolnym, a nie na akord icon_wink.gif
Moja rada będzie taka i mam nadzieję że odczytasz ją, jako poradę, a nie co innego .

- Weź bardzo dużą poprawkę na to jak gra Technics EH-600, a wiem jak gra, bardzo efekciarsko i atrakcyjnie jeśli chodzi o imprezy dając mocny, podkoloryzowany, soczysty przekaz, w sumie w niektórych gatunkach muzycznych atrakcyjny.
- Weź potem pod uwagę że sporo sprzętów bardziej cywilizowanych i z mniejsza ilością diodek gra dużo bardziej liniowo, bywają potem czasem komentarze typu " moja 20 letnia mini wieża aiwa, technics, sony " miała bas, dynamikę i kopa, a te niektóre nowe drogie mini wieże i sprzęt po kila tys gra inaczej. Owszem niektóry sprzęt gra neutralnie i liniowo, co nie znaczy że każdy tak gra i że musi, wybór jest ogromny.
- Weź też pod uwagę, że sprzęt (wzmacniacze amplitunery) vintage zwykle nie jest elektrownią mocy i dynamiki (nie każdy)
- Co do kolumn to świetnie że planujesz odsłuchać, bo to podstawa przyszłego sukcesu. Czy te Pioneery są dobre, nie wiem, jednak do kolumn producentów elektroniki należy podchodzić ostrożnie. To także, z tego co widać na jpg, konstrukcja zamknięta, jeśli tego oczekujesz to moze być dobry wybór, posłuchaj.
- Piszesz, że do wystroju pasują Ci modele vintage i że te, czy tamte propozycje fajne, weź jednak bardziej pod uwagę jak ma to grać, a nie tylko wyglądać, bo masz bardzo duży salon, gramofon jako docelowe źródło i wymagania co do brzmienia chyba też.
Napisano
Jacek 75 ..... dzięki bardzo za odpowiedź icon_smile.gif Nie jestem zbytnio oblatany na forach więc wolałem się upewnić icon_wink.gif

Co do EH-600 zgodzę się w 100% .... gra tak jak napisałeś .... mam jednak problem z dobrym ustawieniem basu próbowałem już tylu opcji że moim zdaniem pomoże tu tylko zmiana głośników .... wcześniej miałem pod ten system podłączone głośniki Tannoy i z tego co pamiętam (było to dobre 6-7 lat temu) grało to znacznie lepiej ... niestety tych Tannoy już nie mam i jadę na oryginalnych głośnikach od EH-600 .. po włączeniu sub'a na poziom Mid bass łupie tak że ciężko to znieść w innych pokojach ;/ z Tannoy nie było tego problemu .....

Sprawa zakupu amplitunera Marantz jest u mnie praktyzcnie przesądzona..... miałem takie cudeńko w domu przez 2 lata i byłem baaaardzo zadowolony - konkretnie model 2235b .... miał przyjemne "ciepłe" głębokie brzmienie ... super wspominam .....
Z tego co czytałem modele takie jak np. 2216 czy 2226 brzmią jeszcze lepiej icon_smile.gif ... Moc zdecydowanie jak dla mnie wystarczająca icon_smile.gif

Największy problem mam własnie z głośnikami ..... zdecydowanie maja głównie grać icon_wink.gif sporo poczytałem o starych konstrukcjach i w sumie dałem się przekonać że starsze głośniki dobrych firm to dobra opcja....
Kumpel który ma studio muzyczne namawia mnie żebym jednak odpuścił starocie i kupił sobie Tannoy 502 - z tego co poczytałem są to dobrze ocenianane monitory studyjne .... decyzja ciężka .... Uwielbiam kiedy muzyka brzmi jak trzeba icon_smile.gif niestety nie jestem rekinem finansjery .. z tego powodu zdecydowałem iż zasiegnę tu opinii icon_smile.gif

Może te nowe Tannoy 502 to dobra opcja ? a racej ich połączenie z Eh-600 lub starym dobrym Marantz'em ?

Pozdrawiam serdecznie