Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Forumowiczów,
Potrzebuje Waszej pomocy. Chcę zakupić sprzęt grający do domu. Salon w mieszkaniu w bloku. Powierzchnia ok 20 m2. Nie jestem audiofilem, nigdy nie posiadałem ampli ani wzmacniacza. Sprzęt będzie używany głównie do słuchania radia FM (chyba, że da radę internetowo z przeglądarki, ale bezpośrednio ze sprzętu, nie z SMART TV Samsunga), muzyki mp3 oraz filmów (USB, dysk, laptop). Budżet - max 1,6 tys.
Na początek wybrałem LG LHB 725 bo ma BD 3D od razu w zestawie.
Jednakże, ponieważ lubię rzeczy, które cieszą oko, myślę nad ampli i głośnikami półkowymi 5.1 (brak miejsca na kolumny podłogowe).
Wybrałem zestaw Pioneer HTP-073.
Albo - głośniki Yamaha NS-P20 + Pioneer VSX-329, lub Yamaha HTR-2067, albo Denon AVR1513. Wszystko nowe. Jest też opcja Yamaha V467 używka. Wtedy, z czasem dokupiłbym sobie odtwarzacz BD.
Co będzie bardziej przydatne - USB, czy HDMI na froncie?
Z góry dzięki za Wasze sugestie, rady i pomysły.
Pozdrawiam,
Michał
Napisano
Ciężko doradzić komuś kto sam nie wie czego chce, co przekłada się potem na to że niestety nie będzie zadowolony z własnego wyboru.

- Piszesz, że głownie słuchane będzie radio, ok, potem że może da radę z przeglądarki (PC?) oczywiście komputer można podpiąć do klasycznego wzmacniacza( ma sporo wejść).
- Potem robi się już dziwnie, bo wybierasz plastikowe kino domowe LG, bo ma niby 3D i BD...(szczęśliwie ma dodatkowe wejście IN na coś z zewnątrz)Nie wiem czy pisząc, że chodzi głównie o radio miałeś na myśli audycje, czy też muzykę icon_cool.gif , bo muzyki na tym LG to raczej nie posłuchasz, a i czasami jest tak, żeby posłuchać "plumkania" trzeba włączyć jednak tv żeby mieć dostęp do menu tego urządzenia.
- Potem pojawiają się tanie amplitunery KD plus małe mydelniczki ( dla efektów w kinie)
Jest też pytanie dla wróżki icon_evil.gif co bardziej potrzebuje "usb, czy hdmi na przodzie ?", Michale nie wiemy jakie planujesz podpinać urządzenia na szybko, piszesz wcześniej o mp3, więc chyba już wiesz icon_wink.gif

W tej cenie wybrałbym raczej Denona m39 za 1100zł (ma on wejście optyczne dla toru audio z tv, wejście IN, i wyjście na subwoofer) lub wersję z dodatkowym radiem DAB+ , m39dab+za 1450zł, zagra lepiej muzykę niż wybrane plastiki i prostsza obsługa.
Ewentualnie sieciowy Pioneer X-HM72 za 1700zł podobne wyposażenie plus jeszcze stacje radiowe www i bth.
Podobne pełne wyposażenie sieciowe i wejścia optyczne i wyjścia ma Yamaha Micro HiFi MCR-N560 1650zł ( fajnie bo nie wszystkie pianocrafty miały wejście optyczne). Oczywiście wcześniej warto posłuchać samemu w sklepie .
Napisano
Jacku, dziękuję za odpowiedź.
Masz rację, sam do końca nie wiem, co bym chciał, a do tego ogranicza mnie budżet, a dodatkowo nieznajomość tematyki.
Postaram się na nowo napisać oczekiwania i plany.
Szukam urządzenia (urządzeń), które umożliwią mi w dobrej jakości:
- słuchanie radia - przede wszystkim z zewnętrznej anteny FM, ale dodatkowo fajnie by było mieć dostęp do stacji internetowych, a może nawet DAB+icon_smile.gif
- słuchanie muzyki z mp3 z dysku zewnętrznego, lub pendrive'a lub laptopa
- poprawienie dźwięków dla filmów odtwarzanych z tych samych urządzeń. Może nawet stworzenie efektów dźwiękowych jak w kinie?
- na sam koniec interesuje mnie możliwość odtwarzania filmów BD 3D (dla własnej i dzieci przyjemności). Dlatego myślałem nad ampli i głośnikami...
Spojrzałem na sprzęty, które zaproponowałeś:
- Denon RCD-M39 DAB+
- Pioneer X-HM72
- Yamaha Micro HiFi MCR-N560
Wszystkie mi się podobają. Kwestia odsłuchu. Wybacz pytanie, ale czy one będą mogły poprawić dźwięk filmu odtwarzanego np. z laptopa? Jak bym to wtedy musiał połączyć?
Z góry dzięki za odpowiedź i cierpliwość!
Pzdr,
Michał
Napisano
Albo zesatwik gdzie niewiele dołożysz a zyskasz już więcej.
Denon X520 + Jamo 426
Denon X520 + kolumny Eltax

Oba te zestawy na pierwszy system będą ok. dadzą radość zarówno z radia, mp3 i oglądania filmów.

W razie pytań lub wycen zapraszam
Napisano
Cytat

Wszystkie mi się podobają. Kwestia odsłuchu. Wybacz pytanie, ale czy one będą mogły poprawić dźwięk filmu odtwarzanego np. z laptopa? Jak bym to wtedy musiał połączyć?

Słowo "poprawić" jest chyba niezbyt trafne, bo film, czy piosenka, czy to na płycie( czy nawet lekko skompresowane) i tak jest albo referencyjnej jakości, lub przynajmniej bardzo dobrej i za finalną jakość odpowiada już sprzęt. Sprzęt nie jest od poprawiania ( to nie photoshop;)) tylko od oddania jak najwierniej nagranego materiału.
Jak łatwo się domyśleć laptop to nie jest sprzęt audio do słuchania, ma głośniczki średnicy 1cm, czy 10groszówki, a tymczasem taka nieco lepsza mini wieża ma już głośniki z membranami wielkości dłoni np. 15cm i skrzynkę "rezonansową" jakąś wagę- a to już robi różnicę icon_wink.gif mimo że w tanich wieżyczkach to tylko bardzo cienki paździerz.
Dlatego o wiele lepiej gra nawet wieżyczka( jak wspomniane) z upgredowana z lepszymi markowymi i ciężkimi kolumienkami typu podstawkowego, które są lepsze niż te "dodane" .
Tak więc nawet podłączając tv-led kablem optycznym do takiej mini wieży ( w ten fajny sposób nagłaśniasz wszystko co masz na telewizorze, gry, filmy puszczane z usb i te z kanałów) masz o wiele lepszy dźwięk, o większej skali, przestrzeni, pełniejszym paśmie niż z samego laptoka, czy tv.
Oczywiście jak chcesz mieć "wielo-kanałowość" weź amplituner kinowy z kodekami i wejściami hdmi, usb i optycznym, typu wspomniany x520, czy Pioneer vsx424( lub jakiś może wyższej klasy model używany). Plus jakieś zestaw 5.1,subwoofer aktywny w takich maluchach jest niezbędny niestety.
Jednak sugerowałbym zamiast plastikowych głośniczków coś bardziej normalnego w sensie budowy, oczywiście w rozmiarze niedużym a'la magnat magnat supreme 202/102. Chociaż na przód dać coś w rozmiarze Magnat supreme 202, Heco victa 301, Koda , jamo, Prism, Tonsil itp , aby w stereo godnie słuchać muzyki bez suba, a resztę kanałów( tył), obcykać po taniości bo trafiają się takie tył i centralka ( allegro i olx typu http://allegro.pl/kolumny-prism-onyx-100-c...6011069551.html , http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=54877...rs_rule_id=201)