Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Panowie, mój przypadek jest tak głupi, że aż wstydzę się go opisać.

Otóż od pewnego czasu zmagałem się ze różnymi problemami związanymi z moim sprzętem (i część z nich opisałem tu na forum) - a to wokale były wycofane, a to stopa perkusji zbyt słaba etc. itd. dziś postanowiłem sobie założyć kolce do kolumn i odkryłem że kable były niepoprawnie wpięte do kolumn.

Tzn. nie wtykałem ich wcześniej w otwór w śrubie we wtyku głośnikowym, lecz wsadziłem je tam na ślepo i docisnąłem pokrętłem.

Wiem, wiem masakra. Żeby było śmieszniej - wcześniej dokupiłem m. in. daca, aby wyeliminować problemy a wystarczyło prawidłowo podłączyć kolumny:-)

Nie wiem jakim cudem to wcześniej grało i jakim cudem mi się podobało ale teraz gra dużo, dużo lepiej.

Ale pytanie brzmi, czy przez takie podłączenie nie uszkodziłem lub nie mogłem uszkodzić kolumn/wzmacniacza? Sprzęt grał na dociśniętych kablach od grudnia zeszłego roku.

Niby wszystko gra b. dobrze, ale wolę się upewnić.

Napisano
Jak planowałeś już kupić te Quantumy zdaje się, że podpowiadałem eksperymenty z podpięciem kabla głośnikowego pod sekcję High , lub Low w kolumnach, bo w quantumach daje to opisywane przez użytkowników, słyszalne zmiany;) Chyba to pominąłeś bo zauważyłbyś specjalne otwory na kabel pod śrubą w kolumnach.
Dobrze jednak że tak ledwo załapany kabel nie wypadł i nie zrobił zwarcia z gniazdem obok, bo Denon , lub Magnat Quantum byłyby w niebezpieczeństwie.
Najważniejsze że już dobrze ( także bezpiecznie) gra .