Bartas89 Napisano 20 marca 2016 Udostępnij Napisano 20 marca 2016 Witam wszystkich jestem nowy na tym forum Rozglądam się za sprzętem do komputera w formacie 5.1. Mogą to być typowe głośniki albo np kino domowe z kolumnami i amplitunerem. Zależy mi przede wszystkim na walorach audio nie zaś na mocy (pokój jest dość mały a też nie lubię za głośno słuchać muzyki).Sprzęt będzie przede wszystkim używany do gier, potem do muzyki, a następnie do oglądania filmów. Budżet do maks 2500 złP.S obecnie używany sprzęt to Edifier 5.1 C6XD Dzięki i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 marca 2016 Udostępnij Napisano 22 marca 2016 Ile to jest niewielkie pomieszczenie?Celujesz w glosniki podłogowe podstawkowe czy coś takiego jak Canton Movie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2016 Ok 20m2. Pokój dodatkowo jest ze skosem. Obecnie mam zestaw Edifier 5.1 C6XD i chciałbym coś lepszego (jeden głośniki mi nie działa bo się popsuł a gwarancja się skończyła). Mogą być podłogowe, mogą być mniejsze. Głośniki wykorzystywał bym w 70% do gier, 20% do muzyki i 10% do filmów. W komputerze mam kartę dzwiekowa Asus Xonar. P.S w jednym sklepie powiedziano mi, że amplituner mogę podłączyć przez bluetooth to moja karta dźwiekowa i tak ten dźwięk przetworzy i będa grały wszystkie 5 głośników. Dzięki za zainteresowanie Chciałem jeszcze napisać, że lubię jak mnie otacza dźwięk. Słyszałem, że kolumny Microlab 7c są bardzo dobre. Czy dobrym pomysłem byłoby kupienie dwóch zestawów taki kolumn (łącznie 4 sztuki) i podpięcie ich pod amplituner? Wtedy rozstawił bym je dookoła biurka przy którym siedzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboson Napisano 23 marca 2016 Udostępnij Napisano 23 marca 2016 Polecam Ci zestaw kina domowego Philips 5.1 Blu-ray 3D. Niedawno go kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Super sprzęt, nagłośnienie spełnia swoje oczekiwania w 100%. Na pewno będziesz z niego zadowolony. Dodatkowo sprzęt posiada wbudowane bluetooth, NFC oraz wi-fi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2016 Dzięki za odpowiedź Zastanawia mnie kwestia podpięcia czterech kolumn Solo 7c czy da radę tak zrobić i czy wszystkie zagrają. I jaki amplituner do nich będzie odpowiedni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 23 marca 2016 Udostępnij Napisano 23 marca 2016 Przecież microlaby są kolumnami aktywnymi z własnym wzmacniaczem nie da się je podłączyć do zewnętrznego amplitunera.Jak chcesz do zewnętrznego amplitunera podłączyć to muszą być to kolumny ze zwrotnicą pasywną np.5.1.Genius,logitech jeśli chodzi o monitory komputerowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2016 Widzisz masz racje. Troche mi sie rozjasnia sytuacja. W takim razie poszukuje kolumn polkowych pasywnych. Prosze o jakies porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 23 marca 2016 Udostępnij Napisano 23 marca 2016 Ja przy kompie używam z amplitunerem zestawu genius SW6000 w grach i filmach jest potęga niż w połączeniu oryginalnym przez suba.Geniusy są głośne i przestrzenne dialogi wyraziste i sub przez preout gra znacznie lepiej dynamiczniej z kontrolowanym basem potrafi łupnąć porządnie mocniej. W muzyce też dają radę grają poprawnie jedynie w klasycznej nie dają rady.Ja używam ich głownie do gier i filmów w tym się sprawdzają w 100% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2016 A takie kolumny:http://www.s4home.pl/produkt/jamo-s-606-hcs-3/+ taki amplituner to dobry pomysł?http://www.s4home.pl/produkt/denon-avr-x520bt/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 marca 2016 Udostępnij Napisano 24 marca 2016 Witaj,Jeśli szukasz mniejszych kolumn to polecam keoszenod tych jamo quadrale 6500. Raz że lepiej się w komponują w wystruj dwa że grają lepszym basem niż jamo.amplituner Denon x520 to podstawowy model ale godny uwagi.W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2016 A czy ten zestaw jest wart polecenia?http://www.oleole.pl/zestawy-kina-domowego...arny.bhtml#opis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 marca 2016 Udostępnij Napisano 26 marca 2016 Nie,Bardzo słaby amplituner i zle kolumny. Zestaw jest wygórowany pod względem ceny ze względu na odtwarzacz BD.Denon x520 i Quadrale 6500 zagraja o 2 klasy lepiej.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2016 A czy jak podłącze tego Denona do PC przez HDMI, a mam osobna kartę dźwiękową Asus Xonar DX to ta karta będzie obrabiała dźwięk czy w ogóle nie będzie miała z tym nic wspólnego?P.S Czy te kolumny http://www.s4home.pl/produkt/jamo-s-606-hcs-3/ będą lepiej grały niż te http://www.s4home.pl/produkt/quadral-quintas-6500/jeśli do tych pierwszych dokupię osobny subwoofer? Wszystko podpięte pod Denona x520BT Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2016 Odpowie mi ktoś kompetentny?Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób (tzn jakim kablem) Mam podłączyc amplituner do PC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supian Napisano 31 marca 2016 Udostępnij Napisano 31 marca 2016 Cytat Odpowie mi ktoś kompetentny?Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób (tzn jakim kablem) Mam podłączyc amplituner do PC? Wystarczy połączyć kablem hdmi komputer do złącza AUX-HDMI / o ile oczywiście komp ma hdmi a ampli aux ja tak podpinam lapka i wszystko działa jak powinno , amplituner jest połączony z TV przez HDMI również Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2016 Nie wszystkie komputery stacjonarne puszczają dźwięk po HDMI. W laptopach to jest oczywiste. Musisz zobaczyć w specyfikację karty graficznej.Jamo są ładne jednak pod względem dźwiękowym quadrale to ciekawsza propozycja. Do obu systemów jeśli chcesz mieć prawdziwe kino domowe będzie potrzebny sub.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2016 Jestem na 90% zdecydowany na amplituner Denon x520 i na zestaw 5.0 Jamo S 628 HCS. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 3 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Niestety pod dokładnych pomiarach i przemyśleniach nie mogę sobie pozwolić na kolumny podłogowe (za mało miejsca). Proszę więc o propozycje jakiegoś zestawu 5.0 lub 5.1, a nawet 7.1 jeśli takowy istnieje z kolumnami półkowymi. Amplituner pozostaje bez zmian. Chyba, że ktoś podrzuci coś w systemie 7.1 to wtedy trzeba będzie wziąć inny amplituner bo Denon x520 obsługuje chyba tylko 5.2Znalazłem coś takiego:http://sklep.rms.pl/jbl-es-20-es20-kolumny...#funkcjonalnoscRozumiem, że jak chcę zestaw 5.1 to kupuje 4 takie kolumny (czyli dwie pary)+centralny+subwoofer? Czy to sa tylko przednie kolumny a tylnych nie mogę znaleźć? Sorry za takie pytania ale dopiero się uczę audio co i jak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 4 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 tylne kolumny nazywane są efektownymi albo surround. Co do tych JBL są mało efektywne zaledwie 86dB jak masz kupić tego Denona on jest mało wydajny prądowo szukał bym kolumn w większą efektywnością wtedy będzie lżej dla amplitunera bo kolumny z większą efektywnością będą grały znacznie głośniej przy mniejszej głośności.Szukaj coś z efektywnością 89-93dB na moc rms nie patrz tylko efektywność ponieważ kolumna z mniejszą mocą a większą efektywnością zagra głośniej od kolumny z większą mocą a mniejszą efektywnością.Rozejrzyj się za podstawkowymi kolumnami polskiego STX może coś spodoba ci się są dość efektywne od 89dB i mają podany żetelne pomiary AES w szumie różowym.Albo coś w stylu Magnat Supreme 202 + 102 + C252 są też efektywne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 4 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Czyli te JBL to są tylne? A przednie z tej serii półkowe bym dostał?Albo tego Magnata przednie? Bo nie za bardzo wiem czym sie różni 202 od 102? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 4 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Nie wiem jak interpretować opis RMS stereo surround tych JBL czy to są uniwersalne ale tak mi się wydaję że są tak są.Magnaty co podałem to symbole całego zestawuhttps://kon-sul.pl/kino-domowe/glosniki-kol...02-c252-sub202a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 4 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 A te Magnaty są dobre? Można do nich dołożyć jeszcze jedną parę kolumn i stworzyć zestaw 7.1? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 4 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Cytat Czyli te JBL to są tylne? A przednie z tej serii półkowe bym dostał?Albo tego Magnata przednie? Bo nie za bardzo wiem czym sie różni 202 od 102? Takie pytania, nie najlepiej świadczą o zaangażowaniu w sumie własną sprawę Bo jaki problem wpisać w gogle Magnat 102 i magnat 202 i po przeczytaniu 4 linijek danych technicznych znaleźć kilka różnic ? Czy też wejść na porównywarkę, stronę salonu audio, czy najlepiej stronę producenta kolumn ?To samo odnośnie modeli JBL i wiesz jakie wersję ma dana seria .Spytać to bardziej już np czym różni się brzmieniem seria magnat supreme od quantum od wspomnianego Jbl .Nie piszę tego złośliwie, tylko zwyczajnie warto wiedzieć jak się poruszać i jak szukać, bo tak bardziej precyzyjnie dopasujesz sobie sprzęt do potrzeb i gustu. Cytat A te Magnaty są dobre? Można do nich dołożyć jeszcze jedną parę kolumn i stworzyć zestaw 7.1? To czy można "jeszcze dołożyć" zależy od warunków lokalowych, posiadanego odpowiedniego amplitunera, a także konkretnych własnych potrzeb. Przypadkowo wybrane kolumny w niezaadoptowanym kiepskim pomieszczeniu, nie zrobią lepszego dźwięku na filmie niż dobre 5.1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 4 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Dziękuję za sugestie Masz racje mogłem przed napisaniem tego posta sam sprawdzić Pytałem o Magnaty bo jak na zestaw 5.1 maja przystępna cenę. Do tego za ok 300 zł można dołożyć kolumny efektowe i było by fajnie... Chyba... Jakie pomieszczenie trzeba mieć żeby zestaw 7.1 miał sens i fajnie brzmiał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 4 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Pisałeś coś o 20 metrach i myślę, że to już jakiś wyjściowy dobry metraż, bo w mniejszych pokojach raczej nie ma to sensu...Niemniej wolałbym zaoszczędzone pieniądze z dodatkowej pary kolumn, nawet jeśli to tylko 400zł zaoszczędzone z supreme typu 102, 202 przeznaczyć na lepszy amplituner.Rozumiem , że ciężko będzie przekonać na nieco lepsze kolumny, bo zestaw tylko do gier i filmów. Niektórzy wybierając lepszą serię najpierw kupują fronty podłogowe, a potem centralkę i tylne efekty- jeśli nie dysponują od razu gotówką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts