Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Planuję zakupic zestaw stereo, wzmacniacz Harman / Kardon HK6500 i podpiąć go pod 2 kolumny JBL XTI 60, i jeden głośnik sterujący JBL XTI 10, bądź pod dwa monitory XTI 10.

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, i moje pytanie brzmi: czy uda mi się podpiąć ten wzmacniacz do TV, i czy wszytko będzie działało w najwyższej jakości.
Czy może kupić inny wzmacniacz? Mam pod tv podłączone jeszcze ps4.
Tv to: samsung UE40H64

http://imgur.com/pigDIHI
Napisano
A co to ma być "głośnik sterujący XTi 10" i po co ma być podłączony???

Prawidłowo napisałeś "2 monitory XTI 10".
Pod wzmacniacz możesz podłączyć podłogowe XTI 60 jako para A, oraz jak chcesz to pod zaciski B- monitory i rozstawić je w inny sposób lub w innym pokoju (ale nie zrobisz z tego kwadro w jednym pomieszczeniu) i wybierać które mają grać.

Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam, naprawdę nie znam się na tym, czyli nie mogę podłączyć pod ten wzmacniacz 2 podłogowych i 2 monitorów? żeby grały wszystkie 4?
A może jakiś inny wzmacniacz? pod te głośniki.

i co z tym podłączeniem do TV, czy normalnie przez ''czincze'' pójdzie w pełnej jakości, czy potrzebuję inny kabel?
Napisano
Zdaje się, że rzeczywiście nie rozumiesz o co chodzi.
Stereo (bo w takim dziale napisałeś), to słuchanie muzyki (może być i ścieżki dźwiękowej z filmu, gry itp.) ale na dwóch kolumnach.
Ponieważ one dobrze odwzorują scenę stereo. Jak chcesz poczytaj o podstawach. Naprawdę warto to wiedzieć:
http://www.rms.pl/akustyka/akustyka-pomieszczen
http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php

Cztery kolumny grające naraz nie dość, że zrobią bałagan w scenie stereo, w odwzorowaniu instrumentów, precyzji przekazu, to jeszcze znacznie obciążą wzamacniacz, który w sumie zagra gorzej, choć spodziewałeś się, że będzie lepiej.

Kilka kolumn używa się w kinie domowym i do tego potrzebny jest amplituner do kina domowego z 5.1 lub 7.1 (7.2) kanałami.
Ale taki amplituner na ogół do grania muzyki w stereo nie za bardzo się nadaje. Gra dużo gorzej niż niejeden sporo tańszy wzmacniacz dwukanałowy jak Twój Harman.
A kupiłeś już ten wzmacniacz i kolumny?

Wzmacniacz stereo na ogół nie jest dedykowany do wzmacniania sygnału z telewizora. A jeśli już, to używa się do tego przetwornika cyfrowo-analogowego, tzw. DACa.
Z telewizora albo dekodera, DVD, Blu-raya, konsoli itp wychodzi się poprzez złącze cyfrowe (światłowód, USB, coaxial itp.) do DACa. Z niego dopiero do wzmacniacza kablami cinch (2xRCA).
Jeśli telewizor czy inne źródło o którym piszesz ma wyjście analogowe RCA (L i R OUT) AUDIO, to lepiej nieraz podłączyć kablami RCA bezpośrednio do wzmacniacza.

Tak w ogóle, to nie napisałeś do czego ma służyć ten zestaw. Czego słuchasz częściej, jaki dźwięk lubisz, jakiej wielkości masz pokój, oraz nie odpowiedziałeś na wiele innych pytań, które są podane w pomocnym poście napisanym przez RoRo .
A mówiący o tym jak się powinno napisać pierwszy post, by dostać rzetelną odpowiedź.
http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
Napisano
A więc tak, zestaw ma być typowo do słuchania muzyki.
Zależy mi na podłączeniu do TV ponieważ chciałbym słuchać muzyki ze Spotify i YouTube

Słucham wszystkiego, pop, rock, hip hop, trochę trapu, a więc potrzebuję uniwersalny sprzęt z jak najbardziej czystym dźwiękiem, i ''fajnym'' podbiciem basowym, chciałbym żeby bas był mocno słyszalny, ale znowu nie taki który zagłusza wszystko i buczy jak traktor icon_razz.gif
Cena to 2000/ 2500 maxymalnie, sprzęt może być używany.

Jakich funkcji oczekuję? zależy mi na łatwym podłączeniu do TV, bo jak wspomniałem wyżej, będę słuchać muzyki z Spotify i YT, oprócz tego granie na PS4, do filmów nie przywiązuję większej wagi bo na tym TV nie są za często oglądane icon_smile.gif

A sprzętu o którym pisałem nie kupiłem ale ''czaję się'' na niego, zwłaszcza na kolumny JBL XTI 60

Dziękuję za pomoc icon_smile.gif
Napisano
No i nadal nie podałeś wielu potrzebnych informacji... normalnie jakby grochem o ścianę icon_sad.gif

Jak się czaisz na XTI 60, to po co się zastanawiać nad XTI 10 i 2parami kolumn? To już lepiej kupić droższe XTI 80.

Ile urządzeń będziesz podłączał: TV, konsolę,... jeszcze komputer?
Na temat DACa napisał już F1angel, a w międzyczasie możesz zapytać wujka G. i samemu poczytać i się ciut dokształcić...

Pozdrawiam