Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Na strychu mam wzmacniacz Dual cv1600 ze spaloną końcówką mocy, czy jest sens go naprawiać, czy ma dobry dźwięk? Nie słuchałem bo go dostałem i był już uszkodzony. Mam głośniki Tonsil Alton 80 i nie wiem czy nie będzie za mocny, słabo znam się na doborze sprzętu audio ale liczy się dla mnie jakość dźwięku, teraz mam podłączony Grundig v8200 ale czegoś brakuje mi w brzmieniu, Jeszcze jest druga opcja Unitra pw8080 ale on ma tylko 2x20w. Który będzie miał lepsze brzmienie na tych kolumnach Dual czy Unitra? Zależy mi na dynamice i dobrym brzmieniu w każdej częstotliwości, zwłaszcza średnich tonów. Słucham muzyki rockowej głównie ale też trochę innych gatunków i zamierzam oglądać na nim filmy.
Napisano
Wzmacniacze Dual z tamtego okresu grały raczej chłodno, jasno. Co kto lubi. Ale obawiam się, że z kolumnami Alton nie będzie szczególnie dobrze grał

Czy opłaca się go naprawić? Zanieś do jakiegoś serwisu i zapytaj, ile to by kosztowało. Zrób zastrzeżenie, że muszą Cię poinformować o całkowitych możliwych kosztach przed rozpoczęciem naprawy. Wówczas zdecydujesz. Niestety sama ekspertyza, co jest uszkodzone i co trzeba zrobić kosztuje około 50 zł w zależności od serwisu. W przypadku podjęcia naprawy nieraz nie doliczają za ekspertyzę.
Napisano
Znam serwis a raczej osobę która naprawia sprzęt audio co chyba nie liczy za sprawdzanie uszkodzeń. Dzięki za opinie i pomoc, narazie się wstrzymam bo wolę bardziej cieplejsze brzmienie tym bardziej że nie pasuje do kolumn. Jak uzbieram jakieś środki i zdecyduje w którym pokoju będzie grał sprzęt to może jednak rozważę coś wraz z nowymi kolumnami już pod konkretne pomieszczenie. Ale Altony zamierzam zostawić bo mam miejsce w pokoju z komputerem dla nich a szkoda było by mi je sprzedać bo są w bardzo dobrym stanie i po regeneracji, właśnie u tego serwisanta a do komputera mogły by być też fajną alternatywą dla komputerowych głośników
Napisano
Ja bym raczej wolał zostawić wzmacniacz, jeśli da się niedrogo naprawić. I dobrałbym do nich ciepło grające kolumny.

Natomiast Altonów nie ma co żałować, mimo, że są po regeneracji, bo to marnie grające kolumny (wiem, miałem). Lepiej sprzedać i dołożyć parę złotych na coś innego.
Choć oczywiście od marnych komputerówek zagrają lepiej. Ale nie od wszystkich.
Jak chcesz, Ty decydujesz.
Napisano
To jest dobry model. Mocno gra. I jeśli ktoś ma pojęcie jak go naprawić, to warto zatrzymać to urządzenie. Ale jak pisałem trzeba połączyć ten wzmacniacz z ocieplonymi, soczyście grającymi kolumnami, podobnym źródłem i okablowaniem.