Mateusz Nić Napisano 13 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2016 Drodzy forumowicze,Jestem bezpośrednio przed zakupem kompletu 5.1 do kina domowego. Odwiedziłem najbliższego mnie sprzedawcę i zaproponował wymienione w tytule zestawy głośników. Wersja TAV-606 SE to znana konstrukcja która jest na rynku od co najmniej 2 lat, wersja TAV-616 to nowość u tego producenta jednak bazuje na sprawdzonej konstrukcji poprzedniej wersji. Jestem przed odsłuchem obu zestawów, ale bardzo wiem na co powinienem zwrócić uwagę w trakcie testu - możecie pomóc jakoś ? Drugie pytanie czy ktoś przede mną już słuchał obu zestawów i może porównać ? Cenowo zestawy wychodzą bardzo porównywalnie (różnica 500zł - droższa oczywiście nowość TAV-616). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2016 Witaj,Taga 606 to sprawdzona konstrukcja i dobra w swojej klasie cenowej. Model 616 to faktycznie jego nowsza konstrukcja. Przy tej kwocie różnica w cenie 500zł to znaczny przeskok który akurat w tym przypadku nie do końca ma sens.Zwróć uwagę w podobnej cenie są jeszcze konstrukcje Quadral Quintas 6500.W jakim pomieszczeniu ma to grać? Do jakiego amplitunera chcesz to podłączyć?Jak sprawdzać sprzęt? Weź ze sobą dwie ulubione płyty i przesłuchaj je. Zwróć uwagę czy dźwięk Ci się podoba. Czy nie czujesz się zmęczony po dłuższym nieco głośniejszym odsłuchu.W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2016 - Raczej dziwne by było jakby nowość była tańsza od starego modelu( ale zdarza się) .- Jest jeszcze ulepszona wersja 606 czyli 606se;) Pytanie czy nowa 616 to wizualna zmiana 606, czy 606se - Nowościami , czy nowymi wersjami absolutnie nie ma co się podniecać, bywa często że są gorsze, lub przecież nie koniecznie tak grające jak oczekujemy. - Jak widać po modelach 606/616 face lifting ma podobny zakres jak z modelem starym i nowym Azur, taka moda. - Na odsłuchy trzeba zabrać płytę CD, lub pliki ze swoimi znanymi kawałkami. Starannie przygotować kawałki trudne, takie na których kolumny mogą zagrać źle, męcząco górą, lub dudnić w basie, gubić rytm.Także należy też posłuchać zestawów kolumn na amplitunerze takiej firmy jak masz czy, chcesz kupić, podstawa. Nawet takie niedrogie Taga inaczej zagrają z Yamahą inaczej z Denon, lub Pioneer, taka różnica tonalna może potem zaskoczyć, że coś grało dobrze w salonie a w domu jest inaczej . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Nić Napisano 15 sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2016 Dzięki za wszystkie rady dotyczące odsłuchów - wiem już jak do tego podejść.Jeśli chodzi o modele to faktycznie nie wiem czy 616 jest ewolucją modelu 606 czy też wersji zmodyfikowanej 606se. Niestety moja wiedza jest na tyle ograniczona że "na papierze" nie jestem w stanie porównać nowości od wersji sprzed 2 lat. Jako doświadczone osoby jesteście w stanie to porównać ? Dystrybutor niestety w materiałach jasno tego nie wskazuje, nie ma też jeszcze żadnych testów nowego modelu co bardzo utrudnia wybór laikom (tak jak ja).Głośniki mają służyć do kina domowego i słuchania muzyki - jednym słowem mocno uniwersalne. Będą stały w salonie o powierzchni około 35m kwadratowych - odległość frontów od tylnych głośników to około 6m. Salon nie ma ściany oddzielającej go od jadalni i kuchni więc cała otwarta przestrzeń to 80m - oczywiście mam świadomość że nie nagłaśniam całości, a jedynie salon. Przy okazji: ściana przy której wisi telewizor i tam też będą stały głośniki frontowe wykonana jest z betonu architektonicznego - ma to jakieś znaczenie ?Wzmacniacze jakie mnie interesują to: Pioneer VSX-930 (wskazanie na ten model), Denon Avr-x2200W, Onkyo TX-NR646, Yamaha RX-V679.Jeśli chodzi o moje potrzeby w zakresie zestawu to chciałbym poświęcić na niego około 5k z czego 2.000zł odpada na wzmacniacz. Wiem, że głupio zabrzmi, ale fronty (ewentualnie całość choć takich nie znalazłem) głośników muszą być wykonane w czarnym połysku (nie będę tego dłużej uzasadniał - napiszę wprost: żona takie zaakceptowała:)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2016 Mając do dyspozycji taki budżet powinieneś iść w nieco lepsze kolumny. Optymalnym wyborem było by onkyo 646 lub Yamaha 681 wta, z kolumnami magnat quantum 675 set. To lepsze kolumny niż wspomniane tagi. Ciekawa propozycja będzie także set oparty o fronty indiana linę tesi 560 choć te nie są błyszczące. Stąd skoro akceptacja zoby już jest polecał bym wybór quantum 675. Dużo zyskasz.W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 października 2016 Udostępnij Napisano 1 października 2016 Posiadam 606SE i jestem zadowolony - ale sub do nich musi być. Inaczej dźwięk będzie mocno ubogi w niskie tony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts