Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Potrzebuje waszej pomocy/porady w wyborze amplitunera do kina domowego , jako że przez przypadek stałem się jego posiadaczem.

Konfiguracja jaką teraz posiadam .

TV :Samsung ue50f6400
Kino : Sony bdv-e6100

i teraz napisze kilka słów z czym mam problem , być może wasza wiedza pozwoli mi na wyjaśnienie kilku wątpliwości odnośnie całego sprzętu i sposobu połączenia go ze sobą .
Otóż na chwilę obecną telewizor jest połączony dekoderem z vectry poprzez kabel HDMI (wejscie STB w TV) . Kino domowe połączone również przez HDMI (wejscie ARC) z telewizorem. W TV ustawiona opcja sterowania przez HDMI . I tu pojawia się problem z głośnością całęgo zestawu przy oglądaniu TV , zestaw przy max głośności dekodera i zestawu kina gra bardzo cicho . Przy słuchaniu np muzyki z youtube gra już znacznie lepiej , a przy CD/DVD gra już bardzo dobrze i głośno . Nie do końca rozumiem z czego to wynika, być może konfiguracja jaką wybrałem do podłączenia jest nie właściwa .

Próbowałem również podłączenia kina z tv zwykłymi kablami cinch , ale tu wogóle miałem problem z wydobyciem dźwięku z zestawu .

Wiec teraz pytania,
Czy podłączenie jakie w tej chwili zastosowałem jest włąściwe , jeśli tak to czemu zestaw gra tak słabo ?
Czy w tej konfiguracji dokładając amplituner uzyskam lepszą jakość/głośność dzwięku ? czy wogóle jest mi on potrzebny i bedzie dawał jakiś efekt ?
Czy w przypadku zastosowania amplitunera głośniki z takiego zestawu kina podłącza się bezpośrednio do amplitunera , czy pozostają one wpięte do kina .
Jeśli amplituner bedzie mi potrzebny co wybrać do tego kina i tv tak żeby nie przesadzić z przerostem możliwości samego amplitunera do takiego zestawu ( kwota jaką mogę przeznaczyć ok 1500zł ) , bo na chwilę obecną nie planuję dalszych modyfikacji audio/TV

z góry dziękuję za cenne uwagi, propozycje i spostrzeżenia .
Napisano
Witaj,

Niestety muszę cię zmartwic gdyż wymiana amplitunera nic tu nie da gdyż nie dokupisz żadnego do tego zestawu głośników. Więc 1500 zł w kieszeni icon_smile.gif te kolumienki nie pasuja, do typowych składanych zestawów kina domowego.

Masz z boku wejście optyczne w kinie. Wyjdź z telewizora tym gniazdem do kina. Będzie stały poziom głosu. Za kabel dasz 20-30 zł
Jak dozbierasz do 2000 możemy pomyśleć o wymianie całego kina na coś lepszego, drewnianego. Składany zestaw z innym wyższej klady amplitunerem.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Przy słuchaniu np muzyki z youtube gra już znacznie lepiej , a przy CD/DVD gra już bardzo dobrze i głośno .

Że głośno to pewnie tak, ale że bardzo dobrze, czy dobre to bardzo dyskusyjne. Na takim zestawie Sony bdv-e6100 muzyka obojętnie, czy z plików, czy płyty cd brzmi bardzo, baardzo słabo i nienaturalnie. To zestaw do efektów filmowych.