Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam poszukuje jakiegoś odtwarzacz Blu-ray do 500zł.
To co powinien posiadać:
-Smart tv (ipla,player,youtube,spotify,tidal)
-Możliwość podłączenia do wzmacniacza stereo(wyjście analogowe)
-możliwość oglądania filmów z pendriva(najlepiej wszystkie formaty)
Poszperałem trochę w internecie,ale trudno mi coś znaleźć z wyjściem analogowym.
Napisano
Cytat

Ciężko znaleźć coś do 500 z wejściem analogowym

Z wyjściem ..
Co do wyjścia analogowego to nieco ponad budżet, ale można znaleźć okazje, na dobry Pioneer bdp 170, bdp 180, samsung BD-J7500.
Można szukać też tańszych modeli z dodatkowym ( poza hdmi) wyjściem coaxial i kupić do tego DACa Fiio D3.
Co do funkcjonalności tych funkcji smart / sieciowych to się nie wypowiadam, podobnie co do ich jakości .
Łatwiej będzie kupić ( łącznie podobnej cenie ) przyjemny w obsłudze płyt CD i dobrze grający klasyczny odtwarzacz CD i do filmów odtwarzacz blu-ray z potrzebnymi dodatkami ( bez wyjścia analogowego) i nowymi opcjami dla filmów typu 3d, k4.
Napisano
Cytat

Cytat

Ciężko znaleźć coś do 500 z wejściem analogowym

Z wyjściem ..
Co do wyjścia analogowego to nieco ponad budżet, ale można znaleźć okazje, na dobry Pioneer bdp 170, bdp 180, samsung BD-J7500.
Można szukać też tańszych modeli z dodatkowym ( poza hdmi) wyjściem coaxial i kupić do tego DACa Fiio D3.
Co do funkcjonalności tych funkcji smart / sieciowych to się nie wypowiadam, podobnie co do ich jakości .
Łatwiej będzie kupić ( łącznie podobnej cenie ) przyjemny w obsłudze płyt CD i dobrze grający klasyczny odtwarzacz CD i do filmów odtwarzacz blu-ray z potrzebnymi dodatkami ( bez wyjścia analogowego) i nowymi opcjami dla filmów typu 3d, k4.

Znalazłem kilka modeli ale tak jak piszesz bez wyjścia analogowego.A dac-a posiadam zakupiłem jakiegoś za około 50zł do tv.Zastanawiam się nad trzema modelami:
-BDP-S6700 od sony
-BD-H6500 od Samsunga
-LG BP740
Który by był najlepszy pod względem funkcjonalności smart.
Napisano

[/quote]

W sumie to nie chodzi mi o odtwarzacz do muzyki.Tylko o to by muzyka z youtuba (teledyski,muzyka z tidala i spotify) brzmiała nie gorzej niż słuchająć i przy okazji oglądając teledysk na laptopie z zaintegrowaną kartą dźwiękową.Nie mam zamiaru poprawiać jkość dźwięku,ponieważ moje kolumny i tak są marne ale akurat mi pasują
[/list]
Napisano
Pod względem funkcjonalności LG i Samsung.
Pod względem formatów LG
Pod względem jakości obrazu Sony
I tak nie wiem czy znajdziesz tam wszystkie potrzebne aplikacje i formaty.

Czy BD jest Ci na prawdę potrzebny? Zastanawiałeś się nad HD Media playerem na Androidzie?
Odtwarza więcej formatów a apki instalujesz jakie chcesz.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Pod względem funkcjonalności LG i Samsung.
Pod względem formatów LG
Pod względem jakości obrazu Sony
I tak nie wiem czy znajdziesz tam wszystkie potrzebne aplikacje i formaty.

Czy BD jest Ci na prawdę potrzebny? Zastanawiałeś się nad HD Media playerem na Androidzie?
Odtwarza więcej formatów a apki instalujesz jakie chcesz.

Pozdrawiam

Oczywiście ,że może być media player jakiś spełniający moje wymagania.Ponieważ z napędu nie wiem czy bym korzystał.Tylko nie wiem jaki model jest dobry.
Napisano
Cytat

Problem z wyjściem analogowym rozwiązany..Zamówiłem jak kolega jacek radził DAC-a Fiio D3.Teraz tylko zostało znaleźć odpowiedni odtwarzacz multimedialny do kwoty mniej więcej 400zł.

jakość obrazu w lg jest żenująca mam bd 420 i kolory są okropne. Kup Samsunga, który sieciowo radzi sobie bardzo dobrze, byle nie model k8500 icon_smile.gif nawet mts m2ts nie czyta. Pod względem formatów i audio bardzo dobry pioneer bd 160 kupiłem za 250zł. Sieciowo niestety lipa.
Napisano
Cytat

Cytat

Problem z wyjściem analogowym rozwiązany..Zamówiłem jak kolega jacek radził DAC-a Fiio D3.Teraz tylko zostało znaleźć odpowiedni odtwarzacz multimedialny do kwoty mniej więcej 400zł.

jakość obrazu w lg jest żenująca mam bd 420 i kolory są okropne. Kup Samsunga, który sieciowo radzi sobie bardzo dobrze, byle nie model k8500 icon_smile.gif nawet mts m2ts nie czyta. Pod względem formatów i audio bardzo dobry pioneer bd 160 kupiłem za 250zł. Sieciowo niestety lipa.

Tylko jak pisałem z Blu-Ray już zrezygnowałem a za dźwięk będzie odpowiadał teraz dac,wiec poszukuje czegoś na androidzie z wyjściem optycxznym lub coaxal.
https://www.youtube.com/watch?v=BVthSYmwnrw&t=1011s
chyba nic lepszego nie znajde czo może się myle?
Napisano
Cytat

No to dobrze cię rozgryzlem icon_smile.gif
Kup odtwarzacz na Androidzie fegrusona. Nie pamiętam modelu :/ one, one tv czy coś takiego. Działa to sprawnie, instalujesz aplikacje jakie chcesz icon_smile.gif

Czytłem na temat tych fergusonów trochę.Męczy mnie fakt trochę małej ilości ramu 1gb?Jestem w stanie dołożyć trochę pln. i kupić coś lepszego.Znalazłem Zoomtak T8H tylko nie wiem czy nie znajde czegoś tańszego a dorywnującego parametrami.Znasz może coś jeszcze godnekgo zakupu?
Napisano
Pytanko czy z odtwarzacza multimedialnego będzie lepszy dźwięk niż w telewizorze lg kupionym 6 lat temu?Chodzi o podłączenia przez dac fiio.Po podłączeniu go do telewizora zamiast starego daca za 30zł dzięk okazał się lepszy głównie poprawa basu(potężniejszy i niższy_)Dzieki wszystkim za pomoc zakupie zoomtaka.do 500zł znaazłem chyba najpłynniej chodzący z dobrym procesorem i 2gb ramu.
Napisano
Cytat

Teoretycznie nie powinno być żadnej różnicy. Co najwyżej w głośności. Jakosc powinna być ta sama. To dac ja generuje.

Pozdrawiam

Dzieki za info.
To teoretycznie cd za 3000zł plus dac za tyle samo zagra identycznie co cd za 100zł i dac za 3000zł.Więc po co przepłacać. icon_smile.gif
Dzieki wszystkim za pomoc.Kupiłem dac fiio d03 i zamawiam odtwarzacz Zoomtak T8H.
Napisano
Po włączeniu tego samego teledysku w full hd na laptopie i telewizorze z fiio i przełączaniu się między źródłami na wzmacniaczu okazało się ze laptop gra dużo lepiej.Dzwiek z telewizora i fiio jest taki jakby przytłumiony(basu jest więcej ale sopranu mało) i oczywiście gra sporo ciszej.Czy to wina telewizora czy jednak dźwięk laptopa jest lepszy?
Laptop lenovo g50.
Napisano
Cytat

Telewizora.
Jest to jedno z najgorszych źródłem dźwięku jakie jest.
A niektórzy używają je jako główne bo odtwarzają np z Youtube.

To jest szansa ze z odtwarzacza multimedialnego bedze lepiej?W sumie na temat tego fiio czytałem jeden artykuł w którym pisano ze fiio ma trochę cofnięte wysokie tony.Aktualnie we wzmacniaczu mam na -1 wiec smiało
mogę je podnieść do 0 lub 1.Nie wpłynie to chyba negatywnie na głośniki wysokotonowe.
Napisano
Cytat

Teoretycznie nie powinno być żadnej różnicy. Co najwyżej w głośności. Jakosc powinna być ta sama. To dac ja generuje.

Pozdrawiam

To jeżeli telewizor jest jednym z najgorszych źródeł to rozumiem że jednak różnica jakaś powinna być nie tylko głośności?Bo już się gubie w tym wszystkim.
Napisano
Co do testu laptop vs TV to ten laptop też był poprzez dac, czy wyjściem mini jack do wzmacniacza ?

Skoro laptop był bez daca to laptop mógł zagrać jakby żywiej w górze z taką cyfrową naleciałością , ( którą dac łagodzi, wygładza) , może nawet przypadkiem jakimś korektorem na karcie wewnętrznej. Inna rzecz że laptop to jednak bardziej zaawansowane urządzenie niż TV.
Co do ciut cichszego sygnału z TV względem np. sygnału z CD to chyba taka uroda TV i to nie jest wina oddzielnego DACa, bo zaobserwowałem to na kiedyś posiadanym amplitunerze kinowym( z wejściem optycznym) , jak i u kolegów mających sprzęt stereo z takowym ju z wejściem.
Napisano
Cytat

Co do testu laptop vs TV to ten laptop też był poprzez dac, czy wyjściem mini jack do wzmacniacza ?

Skoro laptop był bez daca to laptop mógł zagrać jakby żywiej w górze z taką cyfrową naleciałością , ( którą dac łagodzi, wygładza) , może nawet przypadkiem jakimś korektorem na karcie wewnętrznej. Inna rzecz że laptop to jednak bardziej zaawansowane urządzenie niż TV.
Co do ciut cichszego sygnału z TV względem np. sygnału z CD to chyba taka uroda TV i to nie jest wina oddzielnego DACa, bo zaobserwowałem to na kiedyś posiadanym amplitunerze kinowym( z wejściem optycznym) , jak i u kolegów mających sprzęt stereo z takowym ju z wejściem.

Telewizor był podłączony przez dac fiio a laptop wyjściem słuchawkowym.Na laptopie wszystkie podbicia na 0db oczywiście karta integra.Chodzi mi głownie o to czy jeżeli zamiast telewizora podłącze odtwarzacz multimedialny zoomtak to czy dźwięk będzie lepszy niż z tv.
W sumie tan zoomtak ma wyjście analogowe ale i tak myśle podłączyć go przez dac.
Napisano
Czyli tak jak się domyślałem, góra pasma z laptopa była ostra, bardziej wyeksponowana, techniczna bo bez DACa.
Szkoda że nie miałeś opcji ( pewno brak odpowiednich wyjść w lapku) porównania też z DACkiem.

Ja kiedyś porównywałem jak odtwarza pliki muzyczne amplituner stereo, odtwarzacz CD z wejściem usb, a właśnie chwalony (przez na szczęście nielicznych) nowoczesny TV...
W każdym wypadku to co wydobył z siebie TV z dackiem, czy bez dacka, było gorsze, albo spektakularnie gorsze od innych urządzeń , totalna degradacja muzyki w każdym aspekcie brzmienia i jej odbioru.

Co do Zozomtaka to nie wiem, pozostaje mieć nadzieję że skrojono go też pod kątem dobrej ( lub chociaż nieco lepszej niż w TV) jakości dźwięku, w świetle tego co usłyszałem nie powinno to być trudne.
Napisano
No też mam taka nadzieje że pod względem dźwięku też konstruktorzy się postarali.Do końca tygodnia porozglądam się jeszcze po forach w poszukiwaniu czegoś sprawdzonego jak nicnie znajde pozostaje zamówienie zoomtaka i nadzieja.
Dzięki.