Krzychu Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2008 WitamTo moj pierwszy post na forum dlatego sie przywitam.Szukam kolumn do pomieszczenia 16m2. Od kolumn chcialem zaczac... pytanie czy nie beda za duze te kolumny do takiego pomieszczenia? Czym je napedzic? Jaki wzmacniacz proponujecie? Rynek wtorny tez wchodzi w gre. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2008 Wspaniałe monitorki wymagające ustawienia na standach (bas reflex z tyłu ,nie mogą stać blisko ściany).Będą wymagały raczej silnego wzmacniacza aby je rozruszać.Jakiej muzyki słuchasz ,cicho czy głośno.Dźwięk ostry czy ocieplony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu Napisano 29 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Dynki same z siebie ocieplaja. Nie chce aby wyszly kluchy. Wzmak musi je uzupelnic. Czyli nie beda za duze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Cytat Dynki same z siebie ocieplaja. Nie chce aby wyszly kluchy. Wzmak musi je uzupelnic. Czyli nie beda za duze? Jak na 16m2 na pewno nie za duze W takim pokoju mozna postawic juz mniejsze podlogowki. Ile masz kasy na wzmak ? Nowy/uzywany ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu Napisano 29 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Wzmak do 5 tysiecy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Uywka Krell kav 400xi, nie wiem jak to z dynkami sie sprawdzi, ale jest to wzmak o naprawde duzym potencjale. Na pewno nie bedzie zamulalo Napedzi chyba kazde kolumny (wlacznie z wymagajacymi duzymi podlogowkami), duza rezerwa mocy. Koniecznie sprawdz to polaczenie.Aha szukaj tylko wersji europejskiej (240v/50Hz) . W necie mozna spotkac sporo przerobek, nie daj sie na to nabrac.Przyklad:http://www.allegro.pl/item351379498_wzmacn...ny_okazja_.htmlNaprawde jest to wzmak na lata, warto dolozyc. Uzywki chodza w granicach 6kzl. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 16m2 to za malo na 140. W w 15m2 400 krella nie poradzila sobie z basem 140. Dopiero przeniesienie do 24m2 pokazalo na co stac te kolumny. Polaczenie z 400 bardzo udane, ale niestety do wiekszego pokoju. W Twoim wypadku moga sie sprawdzic 110 albo 52se. Ta sama wielkosc glosnikow (52se-140) ale obudowa troche mniejsza i inne strojenie. Te zagraja w 16m2 ale rowniez musza miec solidnego partnera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Cytat W w 15m2 400 krella nie poradzila sobie z basem 140. Dziwnie to opisales. Wydaje mi sie, ze problem mogl lezec w akustyce pokoju, a nie w samym wzmacniaczu. Bo jesli wzmak potrafi napedzic kolumny w 24m2, to tym bardziej napedzi je w mniejszym pokoju. Poza tym watpie by krell 400xi mialby problemy z napedzeniem jakich kolwiek monitorow. Podam taki przyklad, chociaz zupelnie inny sprzet, jednak kolumny znacznie wieksze.Ja dluzszy czas gralem Focal JMlab Electra 926 (duze podlogowki 2xprzetwornik 18cm + 1x16cm + tweet) w 13m2 i zadnego problemu z basem nie mialem. Poza waska scena (ograniczenia scian) gralo to naprawde bardzo dobrze. Natomiast gdy przenioslem ten sam sprzet do wiekszego pokoju, wyszla totalna kicha. Nie poznalem wlasnego systemu. Akustyka pomieszczenia potrafi byc wredna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Proponuje posluchac 140 w malym pomieszczeniu a dopiero potem pisac o nich. Nie napisalem ze 400 ich nie napedzila, ale ze NAWET ona miala problem z basem w tak malym pomieszczeniu. Po prostu te kolumny musza miec duzo miejsca a to nie bedzie spelnione w 16m2. Prosze posluchac np 52se, zupelnie inna bajka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Ok, moze to kwestia interpretacji. Bardziej zrozumiale jest dla mnie: dyn 140 nie do 16m2, potrzebuja wiecej miesca - ok Ale wzmak nie ma tu nic do tego.52 se sluchalem ...Osobiscie jestem zwolennikiem podlogowek. W 16m2 mozna juz cos mniejszego spokojnie postawic. No chyba, ze mamy do czynienia z naprawde upierdliwym pomieszczeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Zgadzam sie, ze male podlogowki mozna juz wstawic do 16m2. Nie widze problemu. Solidny wzmak i bedzie super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Zdaje się że dyskutujecie o niczym.Zgadzam się z Hybrydem że kolumienki pasują do 16 m2.Nie przeczę że w jakimś pokoju były problemy z basem.Zawsze można przemeblować pokój Pamiętam kiedyś słuchałem beczek B&W w 24 metrach była kicha.Potem właściciel kolumn wylądował wraz z nimi w 9 m2,I co? I zagrały . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 A sluchales je w takim pomieszczeniu? W polaczeniu z czym, jesli mozna wiedziec? A o ktorych beczkach mowisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Słuchałem .A inaczej o czym bym pisał.Zestawu nie pamiętam .Starcza skleroza.A B&W to chyba 801,o ile mnie pamięć nie myli.http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...l%3Dpl%26sa%3DN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Wyjasnij mi, z calym szacunkiem, jak para 38cm glosnikow zagrala w 9m2? Ile sluchacz byl od nich? Metr? Półtora? Zakladajac ok metra za kolumnami i metr za sluchaczem wolnego miejsca... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2008 Widzisz cuda bywają.Siedziałem na kanapie a kolumny stały prawie na ścianie.Niestety to żona zesłała kolegę audiofila do tego pokoju .Nie jego walory akustyczne .Na szczęście problem rozwiązał właściwie .:Zmienił żonę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Audionet Nowak musicie zdobyc te kolumny ,odsłuchać i niech zwycięży lepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Jako wieloletni posiadacz kolumn Dynaudio oraz jako wielbiciel ich, jakby nie było, dość specyficznego brzmienia w pełni zgadzam się, iż rzeczywiście doskonałym partnerem do kolumn tej firmy byłby wzmacniacz ze stajni Krella! Takie zestawienie polecam z całego serca i, jak sięgam pamięcią, już je na tym forum polecałem!A co do kwestii Focus 140 w 16 m2 to na podstawie moich własnych doświadczeń zalecam... ostrożność...Osobiście także podzielam obawy kolegi Nowaka, że w sumie w niezbyt dużym pomieszczeniu dół pasma z DA może nieco przytłoczyć, tym bardziej, że Focusy 140 w tym zakresie oszczędne nie są... I, Tomku - Hybyrdzie, zdaje się , że tak należało tłumaczyć zastrzeżenia kolegi Nowaka.Dlatego Salomonowym rozwiązaniem będzie przesłuchanie 140-stek w docelowym pomieszczeniu! Rozwiązanie proste, skuteczne i wielce "audiofilskie" A decyzji o zakupie Dynaudio założycielowi tematu gratuluję!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu Napisano 30 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Witam ponownieByłem dziś u znajomego. Użytkuje 140 w 27 m2. Nepedza to gryphon callisto 2200. Jako zrodło Audio Aero Capitole (top loader). Panowie, jak to zabrzmialo... Po powrocie nie moglem juz sluchac rotela z b&w. MasakraZa jego namową postanowiłem zakupic focusy ale 110 Na wzmaka wstepnie zdecydowalem sie na krella 400 (mam nadzieje, ze sie polubia- w piatek powienienem to sprawdzic)Pytanie do was. Jakie zrodelko? Jako, ze budzet juz sporo naciagniety powiedzmy, ze do 4 tysiecy (moze byc uzywane) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 30 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2008 Odnośnie źródła...Jeżeli nie będziesz chiał "bawić' się w kombinację transport plus przetwornik (zajrzyj w temat "Co z Jolidą") to polecam z czystym sumieniem odtwarzacz Cec 51 XR!Powinien zagrać z Dynaudio doskonale! Na rynku wtórnym roczne egzemplarze do zdobycia za ok. 3- 3,5 kzł. Jeżeli nieco drożej - może być też coś ze stajni Krella! Będziesz mieć "wypasioną" wieżyczkę... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 7 maja 2008 Udostępnij Napisano 7 maja 2008 Przeglądałem z ciekawości i natknąłem się na to - Copland 288Iście hi-endowe źródło, choć już ma parę lat. Przejrzyste i może leciutko chłodne, ale charakterem do Dynaudio jak znalazł! W prezencie legendarny napęd Teac VRDS! Cena - uczciwa!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu Napisano 12 maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2008 WitamPrzepraszam, ze nie pisałem, ale były problemy ze skompletowaniem zestawu. Ale... juz jest Na zasialniu krell 400, zestaw glosnomowiacy czyli dynaudio focus 110, zrodelko... linn ikemi (udalo mi sie dostac za cene ponizej 4000)Polaczone na razie jest to tara labs air3 na glosnikach i albedo monolith jako ic (w wersji xlr). Stoi to na razie na podstawkach ostoji k6. Rewelacja. Nawet nie sadzilem, ze z takich malych koluienek moze byc taki bas. Przestrzen, scena... miód... i ten wokal.... rozplywam sie. Madeleine Peyroux... magiaZ każdym dniem chłonę coraz więcej i więcej. Moze poza podstawkami na razie nie bede nic zmienial. Chce sie oswoic z dzwiekiem, poznac plusy i minusy (na razie nie ma zadnych ). Wiem, niewiele sluchalem ale na razie dla mnie to szczytDziekuje wszystkim za pomoc Jak bede chcial cos zmienic, poprosze was o rade, mam nadzieje, ze pomozecie pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts