Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Proszę o opinię dotyczącą zestawu, który sam skomponowałem icon_smile.gif Czy to będzie ze sobą współ"grało"?

1. Amplituner Yamaha R-S202D
2. Bluray Yamaha BD-S681
3. Głośniki Magnat Quantum 677

Koszt to około 4800zł.
Dzięki i pozdrawiam.
Napisano
Raczej bardzo słabo, nieatrakcyjnie, według mnie źle dobrane, uzasadnię.
Generalnie dobrze jak kolumny są dobrej jakości i ciut droższe od wzmacniacza. (To zazwyczaj lepiej przekłada się na jakość niż drogi wzmacniacz a tanie, kiepskie kolumny).
Tu jednak trochę przesadziłeś z dwu powodów.
Ta seria Yamahy ( 200) jest dość budżetowa i brzmieniowo mocno różni się od tych modeli z pokrętłami hebelkowymi ( typu as 500,700 lub rs 500,700).
Inna sprawa to brzmienie, te droższe serie Yamahy ludzie różnie oceniają, niemniej obiektywnie można je ując jako dość dokładne, nieco analityczne, dynamiczne, z twardym niskim basem, tu w 202 głównie jest analityczne i nieco płasko, co w połączeniu z dość ostro grającymi w górze quantumami z twardym basem wróży ostra górę i suchość w basie. Tak więc mimo że ta yamaha tania to jej zakup jest według mnie tutaj strata kasy.
Ona pasuje bardziej do dużo gorszych i ciepło grających kolumn ze słabą górą.
Tak więc dość fatalny stosunek ceny do jakości tego całego zestawu, choć zdaje sobie sprawę, że wybrałeś drogi bluray ( świadomie ? ), swoją drogą odtwarzacz ten jest dwa razy droższy od piecyka i to też nieporozumienie;)

Z Yamahy celowałbym w model as500, as501 od biedy RS500 ( ale sporo lepszy od 202), bardziej jednak coś dynamiczniej i pełniej grającego zwłaszcza w dole pasma i średnicy ( Nad , Denon ) ewentualnie jak chcesz coś też lepiej pasującego brzmieniem od 202 , a z funkcjami typu USB dla plików, wejście optyczne dla Tv , coaxial, dobry DAC, radio www to Onkyo tx 8130.
Napisano
Witaj,

No grać to będzie ale zdecydowanie najsłabszym ogniwem jest amplituner. To slaby model i raczej w tej kwocie nie brak bym go pod uwagę.
Odtwarzacz bd w takiej konfiguracji to też przeciętny pomysl.
Kolumny mogły by być.
Chodź nie wiem jakiej muzyki słuchasz i jaka masz wielkość pomieszczenia. Tu pewnie dobrales z głową?

Lepszą opcją to onkyo 8150 Pioneer 30 z kolumnami elac debut f6, heco music style 900 itp a do tego prosty bd który i tak podlaczysz cyfrowo z amplitunerem.

Podjedz do nas na odsluch zobaczysz jakie są różnice między poszczególnymi modelami i czemu bd jednak nie powinien być droższy od wzmacniacza czy amplitunera.

Pozdrawiam
Napisano
Dziękuję bardzo.

Znalazłem OnkyoTX- 8150 + Magnat Quantum 727 na wyprzedaży w S4Home. Dokładając na przykład Onkyo BD-SP353 będzie lepiej ?
Jeśli tak, to muszę podreperować budżet, zakup planuję pod koniec lutego. Czy ta wyprzedaż jest ekspozycyjna ?

Pozdrawiam.
Napisano
Nie są to nowe produkty. Aczkolwiek jeśli to Cie interesuje zalecam pośpiech, jest informacja od dystrybutora o ograniczonej ilości amplitunerów Onkyo 8150 jadących do Polski.

Co do BD to nie bierz tego Onkyo. Po prostu nie jest Ci potrzebny. Znajdziemy tańszy dobry BD w granicach 400 zł i będzie grał tak samo. Chyba że należysz do osób które muszą mieć wszystko z jednej "stajni".

Zapraszam
  • 3 weeks later...
Napisano
Siemanko !!!

Nowy singiel Depeche Mode odsłuchany icon_smile.gif Mam bilecik, czekam na koncert na narodowym. Teraz czas powrócić na Ziemię icon_smile.gif Dzięki jeszcze raz wszystkim za poradę, a szczególnie S4Home za realizację zamówienia. Kolumny "pospawałem" z 8150 przewodem Prolink OFC 2,5 mm, w sumie poszło 16m, po 8m na stronę stosując metodę Bi-wiring.
Do ampli podpiąłem dekoder Horizon przewodem RCA oraz Cat5. BD z 8150 podpięty RCA i Toslink, a BD z TV - HDMI i wszystko działa icon_smile.gif Jeżeli poszukujecie nowego zestawu do 5 tyś, to szczerze polecam. Depeche Mode, Metallica, Guns and Roses czy dyskotekowy Burak w formacie wav. i flac. brzmi rewelacyjnie. Dźwięk wypływający z 677 jest czysty, bas mocny, a tony wysokie "cykają".
BD radzi sobie również z płytami CD, choć nie słyszę różnicy między Toslinkiem a RCA, ale i tutaj dźwięk jest rewelacyjny. Szczerze polecam i pozdrawiam.