Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam szanownych forumowiczów. To mój pierwszy wątek na tym forum i chciałbym prosić o poradę bardziej osłuchanych kolegów.
Aktualnie posiadam zestaw:
- wzmacniacz Denon PMA-860 (rok produkcji 1991)
- kolumny Wharfedale Diamond 9.2
- spięte kablem KLOTZ LY240T
- źródłem jest głównie Chromecast Audio (Spotify- premium oraz flac ) oraz sporadycznie denon dcd-580

Ogólnie jestem zadowolony z zestawu i uważam, że gra (jak na swoją cenę) bardzo dobrze z pewnością dzięki bardzo dobrej jak na warunki mieszkaniowe akustyce pomieszczenia (pokój ~ 20 m2). Wielokrotnie odwiedzający znajomi byli zaskoczeni poziomem generowanego dźwięku biorąc pod uwagę cenę jaką zapłaciłem 9 lat temu za ten zestaw. Niestety kolumny niezbyt dobrze radzą sobie z separacją średnicy i to szczególnie słyszę w rockowych nagraniach gdzie troszkę więcej instrumentów występuje. Zaczyna brakować szczegółowości i sceny tego typu nagrań.

Kilkukrotnie ostatnio miałem przyjemność słuchania droższych zestawów i wtedy szczególnie zauważyłem sporą różnicę w średnicy.

Jakie kolumny podstawkowe polecilibyście by poprawić to wrażenie? Skłaniałbym się ku zakupie kolumn używanych, gdzie można znaleźć perełki za stosunkowo niewielkie pieniądze (do 1000-1500 zł).

Spotkałem się z opinią, że do mojego wzmacniacza pasowałbym KEF'y. Widziałem modele Q100 i IQ3, ale czy to będzie rzeczywiście lepiej grało ?
Zdaje sobie sprawę, że jest wiele mniej znanych marek i również tutaj chętnie czegoś bym poszukał.

Pozdrawiam

Napisano
Ja natomiast odradzam kef seri q.
W tej cenie znajdziesz dobre kolumny.
Dali zensor 3, starsze dynaudio czy monitor audio seri silver tej starszej rx.
W tych kolumnach nie stracisz na basie a zyskasz na stereofoni i czystości szczegółów których tak oczekujesz.

Pozdrawiam
Napisano

Dziękuję za odpowiedz. Przeszukam oferty z kolumnami tych firm i może uda mi się znaleźć coś odpowiedniego i w dobrym stanie. Ostatnio miałem przyjemność słuchania monitor audio Silver 2 i rzeczywiście bardzo szczegółowo grały - niestety odsłuch odbywał się w kiepskich warunkach akustycznych i bas był tam strasznie dominujący (ale w tym modelu jest też 20 cm głośnik).

Pozdrawiam
Napisano
Tak jak napisał S4Home o Q100 zapomnij, mało detaliczne problem ze sceną fakt jak na tak mały glosnik nisko-średnio potrafi ładnie basem przyłożyć icon_smile.gif ale góra i średnica nie zachwyca napewno nie wart 1000 zl, mam na myśli sam dźwięk kwestia estetyki pozostaje jak zawsze do oceny osobistej icon_smile.gif
Napisano
Silver 2 mają taki dość obszerny bas.
Dali Zensor 3 na przykład dostaniesz u nas nowe, możesz podjechać na odsłuch. Canto Grandy też mamy.
Im więcej posłuchasz nawet nie kupując tym będziesz bliższy w dokonaniu wyboru.

Wiesz jak jest, czytasz - mniej wiesz, słuchasz- sporo wiesz.
Napisano
Cytat

Silver 2 mają taki dość obszerny bas.
Dali Zensor 3 na przykład dostaniesz u nas nowe, możesz podjechać na odsłuch. Canto Grandy też mamy.
Im więcej posłuchasz nawet nie kupując tym będziesz bliższy w dokonaniu wyboru.

Wiesz jak jest, czytasz - mniej wiesz, słuchasz- sporo wiesz.

A dziękuję za zaproszenie - możliwe, że skorzystam. Raczej będę szukać w używkach, gdyż w cenie nowych można znaleźć bardziej "wartościowe" perełki, które kiedyś kosztowały krocie. Będę szukał. Gdy znajdę i podłączę , to podzielę się wrażeniami.

Pozdrawiam
Napisano
Wiadomo że tak. Chodź czasem widzę że po obniżce u nas jest taniej niż używki na Allegro ale to już inna sprawa.

Zawsze możesz wpaść, posłuchamy pogadamy a wyjdziesz przy najmniej z doświadczeniem. icon_smile.gif