tonikk #1 Napisano 10 lutego 2017 Od jakiegoś czasu staram się nabyć wiedzy na temat jakości dźwięku z "radia". Jako radio rozumiem każdą jego odmianę, radio FM, internetowe, nadawane przez internet (nie wiem, czy to jest to samo?! - tzn. np. Polskie Radio 3, którego można słuchać przez stronę internetową Polskiego Radia to radio internetowe? - będzie można go odnaleźć i słuchać w amplitunerze??) Trochę dyskusji jest na ten temat na forum Emitela. W przypadku np. Programu 2 Polskiego Radia, podobno DAB+ oferuje kiepską jakość dźwięku, co w przypadku stacji muzycznej ma dość duże znaczenia. Kiepska jakość wynika z kompresji sygnału.Nie mam zdania na ten temat, bo nie miałem możliwości słuchać radia przez DAB+. Dlatego proszę o opinie, jeśli ktoś z Was ma praktyczne doświadczenie w tym temacie. Można by moje wątpliwości ująć w sposób następujący. Jak ma się jakość danej stacji. weźmy np. wspomniane Polskie Radio 2a) w odsłuchu FMb) przez stronę wwwc) w DAB+d) ... może jakiś inne medium transmisyjne istnieje?... kiedyś chyba na platformie satelitarnej było dostępnę?... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 10 lutego 2017 A. Ok 128 kbpsB. Różnie z reguły jest wybór na stronie i napisana jakośćC. Znalazłem info że nie więcej niż 175kbpsD. Radio internetowe, to znowu coś innego z reguły są bardzo słabe nawet 64 kbps, ale da się filtrować po jakości i pisze jakiej jakości jest dane radio Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oxywie #3 Napisano 11 lutego 2017 W Trójmieście odbieram kilka stacji. DAB gra czysto bez szumu charakterystycznego dla FM, ale za to ciszej na danym poziomie głośności. Tyle na razie mogę w tym temacie napisać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 13 lutego 2017 No bo szumu być nie może, to jak z telewizją cyfrową albo sygnał jest wówczas jest kompletny lub go nie ma wówczas nie gra. Odbiera ci po prostu jeden multiplex a ramach którego masz kilka stacji. Jakość nie watpkiwie lepsza. Cichsze nadawanie nie stanowi problemów. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach