strzecharz #1 Napisano 19 lutego 2017 Witam serdecznie.Od miesiąca jestem posiadaczem mojego pierwszego stereo: Marantz pm55 i kolumn eltax liberty5 i jestem conajmniej rozczarowany. Jeżeli chodzi o średnie i wysokie tony to jest ok, bez szału, ale basu nie ma prawie wogóle. Dużo czytałem o akustyce pomieszczeń, rozrysowywałem sobie siatkę basu, próbowałem wszelkich możliwych ustawień i basu jak nie było, tak nie ma. głośnik średnio-niskotonowy ma średnicę 13cm, może to za mało, by uzyskać porządny niskozchodzący bas? Pokój ma ok 4x4m, duże okno po lewej stronie zasłonięte grubą kotarą, dywan na podłodze, w przeciwnym rogu łóżko, na ścianie centralnej komoda i 2 kolumny. Muzyka jaką słucham to rock, electro, czasem nawet disco polo. Planuję na początek wymienić kolumny najlepiej na używane i nie wiem czy podłogówki nie są za duże do takiego pokoju,(boje się, że podstawkowe nie będą miały takiego kopa). Budżet to ok 1000zł. Mieszkam w UK i konstrukcje brytyjskie można dostać za śmieszne pieniądze. Zastanawiam się nad Mission m74, ewentualnie JBL Arena 180, Jamo 628, z podstawkowych móże B W 602 S2, ale boję się że bas może być za słaby. Źródło to komputer, wolę podłączenie bi-wiring, kable mam ze średniej półki cenowej 4mm. Może jakieś ciekawe propozycje? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strzecharz #2 Napisano 19 lutego 2017 Zapomniałem dodać, że wzmacniacz Marantz jest jak nowy, dlatego nie chcę go wymieniać i mam jescze Cambridge Audio A300, może on lepiej się nada do muzyki, jaką słucham, da więcej niskich tonów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strzecharz #3 Napisano 19 lutego 2017 Dzięki za pomoc audiofile, na was zawsze można liczyć. Kupiłem JBL ES80 ale nie podzielę sie wrażeniami , bo statystycznego audiofila nie interesują tzw. budżetowe kolumny. Jeżeji w temacie jest kwota z minimum 4 zerami to wtedy tzw. audiofile zaczynają być aktywni. To mój ost. post na tym forum, jak dla mnie bardzo sztywna atmosfera, pouczanie jak pisać posty itp. Cecha którą najbardziej cenię u człowieka to skromność, a tutaj jest zupełnie orwrotnie. Zegnam i życze spalenia końcówek mocy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oxywie #4 Napisano 19 lutego 2017 23:54 19.02.2017r.3 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)1 Zarejestrowanych: strzecharzCierpliwości... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 20 lutego 2017 Cytat To mój ost. post na tym forum, jak dla mnie bardzo sztywna atmosfera, pouczanie jak pisać posty itp. Cecha którą najbardziej cenię u człowieka to skromność, a tutaj jest zupełnie orwrotnie. Zegnam i życze spalenia końcówek mocy A ja nie życzę "Koledze" ani nikomu innemu spalenia końcówek mocy (albo innych złych rzeczy)!Wątpię czy na tym Forum panuje "sztywna atmosfera" - raczej jest to dbałość o kulturę wypowiedzi... a że nie każdy jest w stanie to zauważyć czy docenić to już jego sprawa.A jak widać pouczać trzeba, podobnie jak walczyć o poprawną ortografię i stosowanie polskich znaków diakrytycznych - niestety nie zawsze się to udaje Zaś dla osób od niedawna pojawiających się na Forum przypomnienie następującego faktu: czasami trzeba się wykazać cierpliwością – bo to nie jest „infolinia 24h” tylko grono osób, które na Forum usiłują pomóc innym w swoim wolnym czasie! A ponieważ wszyscy mają pracę i rodzinę, to nikt nie powinien wymagać tego, by od razu dostał kilka odpowiedzi i porad. Tym bardziej w weekend. Cytat Jeżeji w temacie jest kwota z minimum 4 zerami to wtedy tzw. audiofile zaczynają być aktywni. Bzdura - to chyba najwłaściwszy i najkrótszy komentarz.Wystarczy przejrzeć pare innych wątków by to zobaczyć ...PozdrawiamPS. Wątek zamykam - z powodów oczywistych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach