Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
mam kilka pytań
mianowicie posiadam kolumny Heco Celan gt 702 i obecnie(a tak przynajmniej mi się wydaje) mam je podłączone pod impedancje 4om
1.Czym jest wejście +2db
2.Czym jest wejście LINER
3.Wzmacniacz ma opcje podłączenia kolumn pod 4om i 8om czy jest jakaś różnica w jakości dźwięku?

DSC01446.jpg

Napisano
3. Możesz podłączyć pod impedancji 4 i 8 omoe we wzmacniaczu. W przypadku kolumn nie ma takowego wyboru. Jakosc jest taka sama. Różni się delikatnie mocą na wyjściu.
W przypadku kolumn.
1. +2db powoduje że soprany są podbite o 2 decybele.
2. Przy tym połączeniu charakterystyka kolumn jest możliwie liniowa.
Napisano
Masz kolumny przystosowane do bi- wiringu , a więc jest sekcja wysoko tonowa i niskotonowa. Dodatkowo w tych kolumnach sekcja wysoko tonowa ma opcję +dB 2, lub standard.
Możesz sprawdzić, czy słyszysz zmianę jak wepniesz kabelki w sekcję high zamiast obecnej low, nieraz słychać nieraz nie.
Lub posunąć się dalej i kupić cieńsze kable do sekcji wysoko tonowej , a inne , grubsze do niskotonowej, oczywiście wtedy koniecznie zdjąć zworki-blaszki.
Choć wiele osób zamiast cztero żyłowego kabla, czy właśnie dwu, dwu żyłowych, woli kupić normalny dwu żyłowy kabel, ale konkretny i dobry.
Bi- wiring jest dość popularny w kolumnach( popatrz na fotki w necie), choć tutaj wygląda nieco inaczej za sprawą nieco innego rozlokowania zacisków, częściej jest to bardziej w kwadracie i symetryczne, jednak idea taka sama.