Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,

Zwracam się z prośbą o pomoc. Wszedłem w posiadanie zestawu głośników: 5 + subwoofer (zdjęcie).

Chciałbym ich używać jako kina domowego i odtwarzacza muzyki (idealna byłaby możliwość podłączenia telefonu i laptopa).

Proszę o poradę, co powinienem dokupić - jakie kable, dodatkowy sprzęt (odtwarzacz, wzmacniacz itp.).

Moja wiedza jest praktycznie zerowa, więc byłbym wdzięczny za Waszą pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

IMG_20170702_120819.jpg

IMG_20170703_191306.jpg

IMG_20170703_191320.jpg

Napisano (edytowany)

Witaj. Moim zdaniem potrzebujesz przynajmniej amplitunera kina domowego np. z bluetooth i USB. Na pewno umożliwi Ci to podłączenie telefonu , a być może i laptopa , jeśli ten posiada odpowiedni osprzęt. Te dwa urządzenia mogą spokojnie służyć jako źródła dźwięku i obrazu. Niemniej jednak warto rozważyć zakup odtwarzacza bluray lub multimedialnego( i oczywiście okablowanie , choć w tym przypadku dwa kable HDMI powinny załatwić sprawę ).Wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz.

Edytowano przez Iron
Napisano

Nie przy najmniej a właśnie amplituner. To kolumny kody pasywne a subwoofer aktywny pod chinch. Więc typowy amplituner kina domowego. 

Taki model kupisz od 300 zł używany do parunastu tysięcy.

Nowy w okolicach 1100 do góry. 

Laptopa podlaczysz bez problemu nawet najprostrzym kablem jack chinch. Wyższe modele będą miały sieć i tak łączą się z laptopem. Z kolei z telefonem albo pplazysz się tym samym kablem albo nowe modele mają Bt

Pozostaje do twojej dyspozycji

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

Nie przy najmniej a właśnie amplituner...

Pisząc "przynajmniej" miałem na myśli niezbędne minimum, nie wykluczając jednak rozbudowy systemu o dodatkowe elementy :D.