Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Mam problem mianowicie mój telewizor LG 55UF850V podłączony do amplitunera ONKYO NR 656, co jakiś czas sam przełącza sie z wyjścia ARC na swoje wewnętrzne głośniki.... po ponownym wejściu w ustawienia dźwięku TV i ręcznej zmianie na HDMI ARC/ wyjście optyczne, brak dźwieku przez HDMI - mam wtedy dźwięk tylko dlatego że wpiąłem dodatkowo przez tą usterkę przewód optyczny, i wtedy mam dźwięk z ampli ale nie mogę sterować głośnością pilotem od TV tylko muszę od ampli. 

Telewizor i amplituner ma najnowsze oprogramowanie, usterka ta występuje losowo, raz jak oglądam TV raz jak You tuba, tak więc nie ma to znaczenia. Czasami po jakimś dłuższym czasie ( np 1 godzina), usterka się naprawia i ARC dziala z powrotem. 

Czy miał ktoś podobne problemy ? Czy to problem z kablem HDMI  ( choć w to wątpię, bo podłączając za pierwszym razem amplituner, miałem problemy aby połączyć się przez ARC i próbowałem trzech kabli HDMI), ostatecznie podłączyłem przez optyka i ARC zaczeło działać samo po chwili, i jak widać teraz coś jest nie tak.

W ustawieniach dźwieku simplilink włączone.

Napisano

Nie to brak pełnej kompatybilności urządzeń. Częsty przypadek.

Wepnij wszystkie źródła pod ampli. Z niego kabel do tv jeden HDMI. Optykiem ousc dźwięk. Nie włączaj arc. Steruj dźwiękiem osobno. 

Ta konfiguracja jest najbardziej odpowiednią.

YouTube masz też w dekoderze. Tv też z dekodera.