Grzegorz002 Napisano 8 października 2017 Udostępnij Napisano 8 października 2017 (edytowany) Jest to mój pierwszy post, a więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Proszę o pomoc w podłączeniu telewizora z amplitunerem, nie mogę uzyskać dźwięku. Przesyłam zdjęcia wejść i wyjść tv i amplitunera. Przez kabel euro scart dźwięk samych programów telewizyjnych jest natomiast nie ma dźwięku z nagranych w formacie mp4 na dysku zewnętrznym koncertów i filmów (słychać dźwięk tylko w głośnikach tv). Próbowałem też takim konwerterem z allegro przez kabel optyczny-konwerter-rca i nic z tego. Kupiłem lepszej jakości kabel optyczny i też nic. Nie wiem co z tym można zrobić, może problem jest w tych sciągniętych z netu filmach zapisanych na dysku i ne da się tego przejść. Może ktoś coś poradzi. Pozdrawiam Grzegorz Edytowano 8 października 2017 przez Grzegorz002 Dodanie zdjec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 8 października 2017 Udostępnij Napisano 8 października 2017 1) Musisz najpierw sprawdzić czy TV wysyła sygnał optyczny, bo może ma to wyłączone w menu. Po włączeniu kabla optycznego do TV zobacz czy na drugim jego końcu miga ci czerwone światełko sygnału i dopiero potem umieść drugi koniec w DACu. 2) DAC czy jest prawidłowo podłączony, czyli czy ma zasilanie, kontrolna dioda aktywności i przełącznik na odbiór z sygnału optycznego, czy z coaxial. Co za marka DACa , bo może zwyczajnie uszkodzony jak jakiś no-name. 3)Mimo że to oczywistość, ale historia pokazuje bywa różnie sprawdź, czy kable rca umieszczasz w wejściach czyli IN i czy te wejścia są sprawne(przyjmują sygnał z innych źródeł. Oczywiście wejście którego używasz wybierasz je na selektorze, niby jasne ale... Aha kabel optyczny bywa że ma kapturek ochronny na wylocie sygnału, trzeba go zdjąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz002 Napisano 8 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2017 Już to opanowałem, trzeba było w ustawieniach tv zmienić na wyjście optyczne. Osioł jestem bo męczyłem się z tym tyle czasu. W sklepach z elektroniką nie potrafili mi niczego doradzić, a producent tv do którego wysłałem zapytanie z prośbą o pomoc zasugerował zmianę amplitunera na nowszy... tak to było. Dziękuję serdecznie za podpowiedź. Pozdrawiam. G. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 października 2017 Udostępnij Napisano 10 października 2017 Czy możemy zrobić przypięty temat podłączenie tv do amplitunera? Pytałem już kiedyś. Mamy taki temat jeden w tygodniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts