Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Shan Aztec 250 

Czy ktoś z Was może mi coś powiedzieć na temat tych kolumn? W sieci informacji jak na lekarstwo , może ktoś miał okazję ich posłuchać ? jak grają ? Wiem tylko że to czeski produkt.

Dzięki i pozdrawiam 

1303312_8bf0f.jpg

Napisano

Pojechałem posłuchać i kupiłem , przesiadłem się na nie Z AP Virgo  O.o  dźwięk spokojny , pastelowy bardziej taki kameralny , nie ma mowy tu oczywiście o takiej scenie muzycznej , przestrzeni , czystości na górze jak w przypadku Virgo ale za to niskie tony biją AP na głowę.Dźwięk zdecydowanie bardziej relaksujący. To tyle po krótkim odsłuchu :)

pozdrawiam 

DSC07435.JPG

Napisano (edytowany)

mrozu99 to może napisz coś więcej, bo widziałem że parę kolumn  chyba u Ciebie się przewinęło, tak wiec masz punkt odniesienia ;) do jakiegoś małego opisu....Zacnie wyglądają, a cena bardzo atrakcyjna, nawet jeśli grają trochę gorzej niż wyglądają:10_wink:.

Edytowano przez jacek75
Napisano
3 godziny temu, jacek75 napisał:

mrozu99 to może napisz coś więcej, bo widziałem że parę kolumn  chyba u Ciebie się przewinęło, tak wiec masz punkt odniesienia ;) do jakiegoś małego opisu....Zacnie wyglądają, a cena bardzo atrakcyjna, nawet jeśli grają trochę gorzej niż wyglądają:10_wink:.

O dziwo grają lepiej niż wyglądają , piękny , miękki , niski bas , ocieplone , spokojne brzmienie. Jedyne czego brakuje to troszeczkę góry , może zmiana okablowania chociaż trochę to poprawi , obecnie jest Audioquest flx-slip 14/4 ( proszę o propozycję kabli które zagrają ostrzej ).
Jeśli chodzi o kolumny to masz rację trochę się tego przewinęło od początku roku zaczynając od AA Hyperion IV , AP Tempo I , Kef IQ9 , Focal Chorus 826 , AP Virgo i teraz Shan.
Najbardziej rozczarowały mnie Virgo chociaż w teorii powinny być najlepsze , nie wiem co było z nimi nie tak ale ten dźwięk strasznie mnie drażnił.Słuchałem ich w dniu zakupu jak przywiozłem do domu i później w dniu sprzedaży w celu sprawdzenia przez klienta.Przez 3 tygodnie nie miałem ochoty nawet na nie patrzeć. Wiem że potrzebują bardzo dużo miejsca i tyle też miały po bokach i od tylnej ściany odsunięte o ponad 100cm.
Kef - piękna góra , reszty zalet nie stwierdzono.No może jeszcze wygląd na duży +
Focal - niby okej , niby było wszystko ale jednak wszystkiego za mało , czułem niedosyt.
Hyperiony pominę , dla mnie strasznie przereklamowane w prasie audio.
AP Tempo - najlepsze ze wszystkich jakie miałem , przestrzeń , muzykalność , scena to ich atuty , na bas też nie można było narzekać  , chociaż brakowało czasami tych niskich pomruków które mam teraz.
Kolumny idealne dla mnie ? Wszystko z Tempo I z dodatkiem Shan Aztec 250.

Co do firmy Shan udało mi się ustalić że bywali dawno dawno temu na AVS , dystrybutor był w Cieszynie , obecnie mają dwa modele w ofercie , podstawkowe za około 27000zł i podłogowe za 47000zł.
Shan Aztec był testowany w naszej prasie w 1998r. Dostał doskonałe opinie za dźwięk i jeszcze lepsze za stolarkę. Nowe wtedy kosztowały w granicach 3000zł.

2 godziny temu, S4Home napisał:

Ciekawe paczki. :)

Otwierałeś? ????

otwierałem i teraz poskładać nie mogę :)