Fafniak Napisano 26 listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 listopada 2017 (edytowany) Ja jestem już po tej operacji , niestety poziom zaaferowana i niepewności co do efektów spowodował że nie robiłem zdjęć. Moj gramofon to naprawdę staruszek i konstrukcyjnie (jeśli chodzi o ramię) to prosta konstrukcja.Garrard SP 25 mkIV. Natomiast jest skomplikowany od strony mechanicznej bo jest to pełen automat zrealizowany całkowicie mechanicznie. Ilość krzywek, sprężynek i ich wzajemnych relacji jest naprawdę duża. Kilka porad które bedą chyba uniwersalne. - wydaje się że większość przewodów które są dostępne w sklepach audio dostosowana jest pod konkretne gramofony, warto kupić przewody dłuższe niż potrzeba, o ile znajdziecie. - styki, tulejki wtykane do wkładki są bardzo wąskie i do starszych wkładek może być bardzo trudno je wetknąć,nasunąć. Warto zrobić to „na sucho” przed założeniem. Wszystko z umiarem żeby nie połamać, uszkodzić pinów. - trzeba mieć na uwadze że pierwotne założenia że da się przeprowadzić przewody bez rozbierania ramienia mogą ulec zmianie ;). Ale to zależy od konkretnego modelu gramofonu - trzeba przygotować sobie cienkie termokurczki , które kurczą się łatwo. Nad parą lub w gorącej wodzie. Już opisuję dlaczego. Ja tego nie zauważyłem ale przewody sa w ramieniu skręcone w „warkocz” i co jakiś czas „złapane” plastrami aby sie nie rozkręcały. Przewody które przyjdą ze sklepu (przynajmniej u mnie tak było) przychodzą luzem, nie skręcone. Teraz tak. Jak skręcamy te przewody to trzeba je przytrzymać żeby nam sie nie rozkręciły. Jeżeli umiecie uciąć cienki plasterek i tak nim okręcić splecione przewody aby nie robić zbyt dużej „buły” to może tak chyba być, można zostawić. Mi to sie niezbyt udało. Niestety nie miałem odpowiednich termokurczek. Efektem było to że przeprowadzanie przewodów w niektórych miejscach było szalenie utrudnione bo plaster tworzył dużo grubszy cylinder dookoła przewodów. Dobra termokurczka podejrzewam że sprawi sie dużo lepiej. W takim przypadku technologia byłaby taka: na przewody zakładamy dwie termokurczki jedna na początek odcinka, druga na koniec skrecamy przewody i zaklejamy je plastrem termokurczki nasuwamy na miejsca skręcone ( skręcone przewody) tuż przy plastrach i podgrzewamy po czym zdejmujemy plastry sprawdzamy czy przewody nam sie nie rozkrecaja Najgorszym punktem do przejścia było u mnie miejsce łączenia ramienia z podstawą. Tam niestety przewód idzie pod kątem 90 stopni i przez te moje plastry była to mordęga i kombinatoryka. Być może nowsze gramofony mają to jakoś inaczej rozwiązane? Po przejściu tego punktu i wejściu w trzewia gramofonu sprawa jest już zbyt indywidualna (jak zbudowany jest gramofon) więc nie ma co opisywać. U mnie przewody były zaśniedziałe już kilka (może nawet naście)lat temu. Po wymianie (mam wrażenie) zmieniła się góra pasma , jakby lekko przygasła, co jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Tym bardziej że dokonywałem pomiarów samych przewodów i po lutowaniu. Wartości różnią się mikroskopijnie. Ale z kolei poprawiła się lekko sterefonia i wypełnienie. To oczywiście sa tylko wrażenia, nie ma jak tego zweryfikować. Mam nadzieje że moja pisanina coś komuś pomoże Edytka: Ja przy okazji zmieniłem sposób połączenia. Dotąd było to zrealizowane w ten sposób że kable były bezpośrednio polutowane a całość połączenia zabezpieczona "amortyzatorem ze sznurka" - brzmi śmiesznie ale zabezpieczało to w sytuacjach gdy ciężkie przewody RCA spadały - nie było obciążane samo połączenei z cienkimi przewodami ramienia. Teraz mam wyjście na złączach RCA - jakieś tanie chyba za 20 zł. Być może że wymienię bo okazuje się że chyba nie trzymają do końca wymiarów. Wniosek 2 - wtyki RCA zakręcane Vitalco ładnie wyglądają, dobrze się lutują ale z wymiarami maja problem niestety decyzja kupienia wszystkiego w jednym sklepie była błędna Edytowano 26 listopada 2017 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Golas Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Dzieki za poradnik. Chciałem zapytać, jakie kable używałeś w rameiniu? Nie chodzi mi tutaj tyle o firmę, co ich grubość? Ekranowanie? Dzięi z góry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2020 Ekranowane na pewno niebyły ale o ile pamiętam był jeden dodatkowy kabelek do uziemienia grubosć - nie mam pojecia - bardzo cienki To bylo prawie 3 lata temu , wybacz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 @Piotrek Golas zapytaj Grześka z @Audio Autonomy - robi takie rzeczy na co dzień i z pewnością Ci pomoże w odpowiedzi na Twoje pytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 @Piotrek Golas jeżeli chcesz zastosować jakieś inne niż te dedykowane do ramion gramofonowych, to poszukaj licy nawojowej w bawełnie. Sprawdza się idealnie. Może być coś takiego: https://allegro.pl/oferta/lica-w-bawelnie-lica-nawojowa-lica-7x0-07-50mb-9713974922?reco_id=fe409c7d-099b-11eb-88b4-b02628c81530&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Golas Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Dzięki. Mam Pioneer PL-300, którego z pewnych względów lubię i postaram się z niego coś więcej wycisnąć. Jeszcze raz dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts