matbom Napisano 8 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2017 Witam, mam pytanie dotyczące akustyki w moim mieszkaniu. na załączonym obrazku pomazałem na czerwono miejsca gdzie bas z mojego sprzętu jest taki jak bym chciał żeby było go słychać na całym mieszkaniu, czy mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego tak sie dzieje że akurat w tym miejscu jest wytwarzane takie a nie inne ciśnienie i ewentualne propozycje na zmiany w pokoju żeby bas był słyszalny lepiej gdyż aktualnie z kanapy basu prawie wcale nie słychać i przeszkadza mi to. na podłodze w pokoju jest linoleum na ścianie po lewej stronie w salonie wiszą 3 obrazy na płutnie. za niedługo będę zmieniać sprzęt najprawdopodobniej na zestaw 5 kolumn z marki Taga ale chciałbym najpierw zrozumieć dlaczego teraz tak się dzieje. aktualnie nagłaśniam kolumnami stereo Omni Audio AE88.2 i amplitunerem Sony STR-DG520. dodam że łączny metraż mieszkania to ok 37m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 9 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2017 Skoro siedzisz 4-4.5m od kolumn które są napędzane kiepskim amplitunerem to nie dziw się że bas będzie słaby. Jeżeli zależy ci na dobrym basie powinieneś zmienić amplituner na dobry jakościowo wzmacniacz stereo i kanapę przesunąć na taka odległość by tworzyć trójkąt równoboczny między kolumnami a kanapą. Kolumny też należy wysunąć znacznie przed tylną ścianę a jakość się poprawi, chociaż te 60-80cm Co do jakości twoich kolumn nie wypowiem się Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 20 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2017 Kolumny, których używasz są niskiej jakości. Jak zostało zauważone, do tego wzmacniacz też jest lichy. I na koniec najważniejsze - jeśli chcesz mieć bas w tak dużym pomieszczeniu musisz mieć subwoofer. Skoro chcesz kupić system Tagi zerknij na ich subwoofery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts