Negev Napisano 23 marca 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2007 Projekt zrobilem ponad miesiąc temu, ale zapomnialem umieścić go na forum. Z dwudrożnych kolumn z zestawu DIORA wywaliłem fronty, zwrotnice, kabelki i wytłumienie. Teraz jest to konstrukcja trzydrożna z czterema głośnikami. Kolumna przedzielona jest przegrodą ze sklejki między niskim a średnim tonem. Górna cześć to konstrukcja zamknięta wytłumiona gąbką, a dolna część otwarta, czyli tzw. bass-reflex. Uniknołem dzięki temu zakłoceń. Gra naprawde przyjemnie. Spadają mi płyty ze stojaka, gdy słucham troszkę głośniej Jest to mój pierwszy projekt, tym bardziej jestem z niego dumny. Najdrższe okazały się zwrotnice 3 drożne. Całość kosztowała około 300 pln, tanio bo kupuję u znajomego w sklepie i mam ceny "po znajomośći" Kable w środku są teraz grubsze ok. 5x od poprzednich. Maskownice, po delikatnych przeróbkach pasowały idealnie. Pierścień na niski ton także zapożyczyłem z pierwotnego zestawu. Nie miałem serca usunąć znaku Unitry z maskownic. sorki za złe ustawienie zdjęcia to bass reflexy o których pisałem a to mój wzmak A tak to wygląda w całości. W głebi widać drugą kolumnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 2 kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan Napisano 3 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2007 Monitory bliskiego pola (2 foty wyżej) Fajne! eksperymentuj dalej, sam projektowałeś zwrotnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 3 kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2007 Zwrotnice kupiłem gotowe. Nie potrafie jeszcze ich zrobić sam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 19 maja 2007 Udostępnij Napisano 19 maja 2007 Moje konstrukcje sprzed 25 laty wyglądały nieco podobnie, choć wykończenie frontu było jakby lepsze. Zastanawiam się, po co montowałeś dwa gwizdki o sporej efektywności. Jeden w zupełności by wystarczył. No chyba, że były bardzo tanie i by ładniej wyglądało. Ogólnie jak na pierwsze dziecko (bliźniaki), może być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 29 maja 2007 Udostępnij Napisano 29 maja 2007 Cytat Zastanawiam się, po co montowałeś dwa gwizdki o sporej efektywności. Jeden w zupełności by wystarczył. No chyba, że były bardzo tanie i by ładniej wyglądało. Gwizdki dwa ale mocowane tylko na dwie śruby? Fajne, bo własne, ale czy lepsze? Kiedyś też tworzyłem sobie kolumny, ale przestałem, bo ... szanuję dźwięk Lepiej robią to specjaliści... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts