Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Projekt zrobilem ponad miesiąc temu, ale zapomnialem umieścić go na forum.
Z dwudrożnych kolumn z zestawu DIORA wywaliłem fronty, zwrotnice, kabelki i wytłumienie. Teraz jest to konstrukcja trzydrożna z czterema głośnikami. Kolumna przedzielona jest przegrodą ze sklejki między niskim a średnim tonem. Górna cześć to konstrukcja zamknięta wytłumiona gąbką, a dolna część otwarta, czyli tzw. bass-reflex. Uniknołem dzięki temu zakłoceń. Gra naprawde przyjemnie. Spadają mi płyty ze stojaka, gdy słucham troszkę głośniej icon_smile.gif
Jest to mój pierwszy projekt, tym bardziej jestem z niego dumny. Najdrższe okazały się zwrotnice 3 drożne. Całość kosztowała około 300 pln, tanio bo kupuję u znajomego w sklepie i mam ceny "po znajomośći" icon_biggrin.gif
Kable w środku są teraz grubsze ok. 5x od poprzednich.
Maskownice, po delikatnych przeróbkach pasowały idealnie. Pierścień na niski ton także zapożyczyłem z pierwotnego zestawu. Nie miałem serca usunąć znaku Unitry z maskownic.

sorki za złe ustawienie zdjęcia icon_confused.gif

to bass reflexy o których pisałem

a to mój wzmak

A tak to wygląda w całości. W głebi widać drugą kolumnę.
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
Moje konstrukcje sprzed 25 laty wyglądały nieco podobnie, choć wykończenie frontu było jakby lepsze. Zastanawiam się, po co montowałeś dwa gwizdki o sporej efektywności. Jeden w zupełności by wystarczył. No chyba, że były bardzo tanie i by ładniej wyglądało.
Ogólnie jak na pierwsze dziecko (bliźniaki), może być. icon_wink.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Cytat

Zastanawiam się, po co montowałeś dwa gwizdki o sporej efektywności. Jeden w zupełności by wystarczył. No chyba, że były bardzo tanie i by ładniej wyglądało.

Gwizdki dwa ale mocowane tylko na dwie śruby? icon_wink.gif
Fajne, bo własne, ale czy lepsze?
Kiedyś też tworzyłem sobie kolumny, ale przestałem, bo ... szanuję dźwięk icon_wink.gif

Lepiej robią to specjaliści...