Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Jestem kompletny laik. Potrzebuje zestawu do kina domowego 5.1 oraz słuchania muzyki plus amplituner koniecznie ze spotify.

Amplituner wybrałem: AMPLITUNER HARMAN/KARDON AVR 151S

Kolumny: poradzono mi JBL ES 80, ale nie wiem co jeszcze dać z przodu. 

Mam pociągnięte kable głośnikowe na tył. Pytanie czy takie kable podłącze do AVR 151S?

Czy dwa przednie i centralny podłącze przez hdmi? Jakie wybrać? 

A może macie jakiś inny pomysł do 4000 tysiecy? 

Pozdrawiam,

Maniek

Napisano (edytowany)
30 minut temu, Maniek1977 napisał:

A dlaczego temat dowcip? 

Chyba dlatego ze twoje pytania sa troche bez sensu.

Przez HDMI dziwiek nie idzie wiec tak nie podlaczysz,

Kable na tyl - to zalezy jakie kable :) ale jak maja dwie zyly to jakos to bedzie dzialac :)

Do tego podajesz kolumny podlogowe i do tego z zestawu stereo :)

wiec musisz sie troszke lepiej okreslic - jak kino to jest to zestaw raczej 5.1 - jak chcesz uzywac tych kolumn JBL to musisz kupic wzmacniacz stereo.

A co najwazniejsze to przeczytaj jak pisac posty i jakich informacji nie podales.

Edytowano przez eryk2kartman
Napisano

Mam zwykłe kable głośnikowe dwużyłowe do dwóch tylnych kolumn, poprowadzone w kanale. Rozumiem, podłączam je pod wyjścia głośnikowe. Czy do AMPLITUNER YAMAHA MUSICCAST RX-V483, poprostu podłączam te kable czy jeszcze muszę dokupić jakieś końcówki? 

Czy głośniki przednie i subwoofer też przez kable głośnikowe dwużyłowe czy można użyć na wyjcie jakieś inne kable? 

IMG_20180328_094943.jpg.acec61e092f37730af9edbc92e643dc8.jpg

Napisano

dokładnie tak, wszystkie kolumny głośnikowe podłączasz takim dwużyłowym, ale nie pierwszym lepszym, min. z (prawie) czystej miedzi.

ja u siebie na fronty i centralny mam 2 x 2,5mm, na surroundy spokojnie wystarczą 2 x 1,5mm. Do ampli również możesz wpiąć to gołym przewodem, możesz, ale nie musisz stosować żadnych końcówek

co do subwoofera, to zależy o jakim konkretnie modelu mówimy, ale tu przeważnie wchodzi kwestia kabla RCA -> RCA, albo RCA -> 2xRCA (tzw. Y). RCA tzw. cinch

Napisano

Ten kabel ze zdjęcia to jago kojarzę z allegro. To nie jest miedziany kabel nawet. Tylko chyba aluminiowy. Szkoda, że taki już masz. ale na przody kup coś lepszego.

No i zostawmy ten set Harmana z JBL.

Ten o którym psiałem wyżej, na Twoje potrzeby będzie aż nad to.

Piotrek

Napisano
2 godziny temu, Markcox napisał:

dokładnie tak, wszystkie kolumny głośnikowe podłączasz takim dwużyłowym, ale nie pierwszym lepszym, min. z (prawie) czystej miedzi.

ja u siebie na fronty i centralny mam 2 x 2,5mm, na surroundy spokojnie wystarczą 2 x 1,5mm. Do ampli również możesz wpiąć to gołym przewodem, możesz, ale nie musisz stosować żadnych końcówek

co do subwoofera, to zależy o jakim konkretnie modelu mówimy, ale tu przeważnie wchodzi kwestia kabla RCA -> RCA, albo RCA -> 2xRCA (tzw. Y). RCA tzw. cinch

Marckox, jestem laik i teraz jest dla mnie wszystko jasne. Dziękuję za wyczerpującą instrukcję. 

16 minut temu, S4Home napisał:

Ten kabel ze zdjęcia to jago kojarzę z allegro. To nie jest miedziany kabel nawet. Tylko chyba aluminiowy. Szkoda, że taki już masz. ale na przody kup coś lepszego.

No i zostawmy ten set Harmana z JBL.

Ten o którym psiałem wyżej, na Twoje potrzeby będzie aż nad to.

Piotrek

Kable mam w kanale ( peszel ), zawsze mogę wymienić i przeciągnąć inne. Kabel kupowałem w Warszawie na wolumenie ale chyba masz racje to jakaś mieszanka aluminium i miedzi, bo żyła z jednej strony jest miedziana ale z drugiej strony jest srebrna. Pewnie zostanę przy Yamaha i Jamo. 

Napisano
8 minut temu, Maniek1977 napisał:

jestem laik

ja to rozumiem, każdy kiedyś był - nikt z tym się nie rodzi ;)

9 minut temu, Maniek1977 napisał:

zawsze mogę wymienić i przeciągnąć inne

to zrób to koniecznie. Na jakie - dostałeś info powyżej. Jeszcze jedna kwestia. Staraj się, żeby do lewego i prawego kanału z pary, przewody były tej samej długości. Unikaj sytuacji, w której np. do lewego surround'u przewód będzie liczył 5 metrów, a do prawego 15