Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Drodzy Forumowicze,

Wiem, że na widok nazwy tematu pewnie niejeden z was zareagował tylko "k*#%a znowu!?", ale od kilku dni męczy mnie pewien problem.

Przechodząc do rzeczy, do niedawna za dźwięk z PC (gry, muzyka, youtube) odpowiedzialna była u mnie stara wieża Thomson Altima 3000 i kolumny od tejże wieży, która była podłączona do PC kablem chinch-aux. Od bardzo dawna coś szwankowało, np. nie było słychać basu albo jedyne co było słychać to "buczenie", jednak sposobem na to było poruszanie końcówkami chinch przy wieży i jak się dobrze trafiło, to dźwięk był spoko. No i tak kilka dni temu coś się rypło i kolumny nie wydają z siebie żadnego basu. Wymieniłem kabel chinch-aux, co niestety nie pomogło. I zwracam się tu do Was z prośbą o pomoc, gdyż jestem na 99% pewien, że winne nie są kolumny ani kable, tylko sama wieża. Rozumiem, że robiła ona za wzmacniacz. W internecie dużo jest tematów o podłączeniu kolumn do PC z użyciem wzmacniacza, lecz niewiele z nich rozumiem (w tym temacie jestem całkowicie zielony). Do tego kolumny z wieżą łączyły nie tylko kabelki chinch, lecz takie jakby "luźne" kable wsadzane do wieży (kable na zdjęciu to kable idące z jednej kolumny). Chciałbym abyście pomogli mi znaleźć odpowiednie rozwiązanie, żeby kolumny nadal mi służyły. Poniżej daję zdjęcia nalepki z kolumn z danymi, zdjęcie samej wieży, kabli oraz tylnego panelu. Zaznaczam także, że szukam rozwiązania o możliwie jak najniższym budżecie. Nie zależy mi na superturboultra pięknym dźwięku i drogim wzmacniaczu. Chciałbym po prostu mieć dźwięk z youtube, trochę muzyki, gierek oraz filmów na normalnym poziomie.

Jeżeli to możliwe, do wszystkich wskazówek prosiłbym o jak najprostsze instrukcje, krok po kroku.

Rozumiem też, że prawdopodobnie lepszym i tańszym wyjściem może być zakup innych głośników, np 2.1, niż zabawa w ratowanie starych, niekoniecznie jakościowo dobrych kolumn.

Każdemu kto dotrwał do końca mojego eseju od razu pragnę podziękować, tak samo za pomoc.

IMG_0011.jpg

IMG_0013.jpg

IMG_0014.jpg

IMG_0015.jpg

Edytowano przez .forest
Napisano

Czy wieża z kolumnami w ogóle gra?
Wybierz inne źródło dźwięku - np. tuner (podłącz pierw jakiś kabelek do gniazda antenowego i dostrój częstotliwość do stacji radiowej).

Zazwyczaj od wzmacniacza (miniwieży) do kolumn idzie tylko jeden kabelek (dwużyłowy: jedna żyła na plus, druga na minus). We wzmacniaczu podłączasz jedną żyłę do czarnego zacisku, a drugą do czerwonego.
Nie wiem, czemu u Ciebie jest jeszcze  na zdjęciu z tymi kabelkami (czerwonymi, dwużyłowymi) kabel zakończony wtyczką cinch.

Kolumny mają kabelek zamocowany na stałe czy gniazda do kabli ? Zrób zdjęcie kolumn z wejściami/kabelkami.

Jakie masz wyjście dźwięku w komputerze? Zazwyczaj jest to gniazdo minijack stereo i wtedy do połączenia z miniwieżą potrzebny jest kabel 2x cinch - minijack stereo.
Przykładowe takie kabelki (inna nazwa cinch to RCA) masz poniżej
https://sklep.rms.pl/kable-jack-3-5mm-stereo-2x-rca

Faktycznie jak napisałeś w swoim poście - lepszym i tańszym wyjściem od ratowania tej miniwieży może być zakup głosników komputerowych (stereo lub z 2.1 z subwooferem).

Pozdrawiam
PS. Skoro często miałeś problem z dźwiękiem przy połączeniu kabli cinch z gniazdami w miniwieży - to może wystąpiło tam jakieś spięcie i poszły z dymem końcówki mocy w miniwieży (dlatego nie gra).