Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Planuje kupić słuchawki do 350-400zł

Będą podłączane do komputera (filmy, muzyka, czasami gry) - takie uniwersalne i czasem do amplitunera

Lubię ciepłe brzmienie, z dobrym basem i ,troszkę mocniejsze- żeby przy głośniejszym słuchaniu nie charczały 

Mają to być słuchawki konstrukcji zamkniętej, przewodowe

Zastanawiałem się nad Creative Aurvana Live 2

Napisano (edytowany)

Trudno powiedzieć czy 2 razy wyższa cena jest warta dopłaty. Myślę że ceny za jedne i drugie są bardzo dobre. Na CAL 2 wielu narzeka na ich uszkodzenia mechaniczne. Jednak nie wszystkim się one psują i chyba sporo zależ też od tego jak się je używa. W HP150 pękał pałąk i w 151 jest ponoć poprawiony i w zasadzie na tym polega różnica pomiędzy nimi. CAL 2 to dość spore, bo wokółuszne słuchawki do sprzętu przenośnego do użytku poza domem. Nadają się też bardzo dobrze w domu. HP151 to słuchawki typowo stacjonarne, lecz da się je dobrze używać ze sprzętem przenośnym. HP151 są chyba cieplejsze na basie i w niższym zakresie pasma, do tego dochodzi dość wyrazista góra. CAL 2 mają dość twardy bas. Jednak generalnie są to dość ciepło brzmiące słuchawki. Sporo zależy od tego co ktoś lubi.

Jeśli chodzi o to do czego je podłączyć w cenie do 350 zł, to myślę że pasują do nich oba najbardziej popularne DAC/Ampy słuchawkowe: FiiO Olympus 2 i SMSL M2. FiiO będzie dawał cieplejsze brzmienie, SMSL jest bardziej szczegółowy, choć robi to kulturalnie i bez zgrzytliwości. W Chińskich sklepach ceny na SMSL-e są niższe i można tam kupić w tej cenie cieplej grający i droższy M3 , bardziej stacjonarny.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Mam Creative Aurvana Live ale pierwszą wersję i nie powiedziałbym, żeby grały ciepło. Ale może mój DAC Prodigy Cube tworzy "jasne" brzmienie (całość gra z laptopem).

Dwójek nie słyszałem, więc może ktoś inny się wypowie.

Swoją drogą CAL to przyjemne granie właśnie do niedrogiego DAC'a w połączeniu z komputerem.

Napisano (edytowany)

Zaletą jednych i drugich z tych słuchawek jest to że nie są zbyt wymagające od sprzętu i mogą grać bez mocnych wzmacniaczy. Jednak nie są bardzo efektywne i wzmacniacz słuchawkowy jest dla nich wskazany. CAL2 mają bardziej wyeksponowane skraje pasma w stosunku do ich pierwszej wersji. Są też bardziej przestrzenne.

Edytowano przez MobyDick
Napisano
4 minuty temu, MobyDick napisał:

Warto wspomnieć że na niemieckim amazonie są od dawna sprzedawana w cenie która dla wielu wydaje się wręcz podejrzana.

Jednak ci którzy je tam kupili są zadowoleni. Teraz są za 42€ + 10,48€  dostawa.

Dokładnie takie kupiłem na amazonie, też myślałem, że będą jakieś trefne, zaryzykowałem i nie narzekam bo świetnie grają.