aras85oo Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 (edytowany) Witam serdecznie, rzucając palenie postanowiłam odłożyć pewną sumę tj. 4500/5000 zł na wymienione w tytule rarytasy. W temacie nagłośnienia jestem zielony więc idąc po rozum do głowy postanowiłem poczytać trochę informacji na forum, jak również utworzyć ten post. Na zdjęciu ściana na której będzie się znajdować większość zestawu pokój 4.6x4 metry. Przeglądając posty postanowiłem złożyć taki zestaw amplituner Yamaha RX-V483 Zestaw Wilson Raptor 5 + Wilson Sub-8. Co o tym sądzicie i co byście zmodyfikowali w tym zestawieniu. Za wszystkie porady będę wdzięczny. Pozdrawiam 1. Kategoria: Kino domowe 5.1 i wyżej 2. Kwota : 4/5 tys. na amplituner + głośniki 5.0 + subwoofer {z możliwością przyszłej rozbudowy. 3. Stan: Głośniki nowe sub i ampli raczej nowy ale może być używany 4. Sprzęt towarzyszący: na razie brak 5. Powierzchnia: 19m w kwadracie 6. Długość użytkowania: myślę że długo często i gęsto 7. Miejsce: Stalowa Wola 9. Zastosowanie: głównie filmy HBO, Netflix 70% ( za jakiś czas zakup odtwarzacza blu ray) muzyka klasyczna, etniczną 30% w przyszłości pod konsolę. Edytowano 30 lipca 2018 przez aras85oo Dodano tagow Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 A co to za sprzęt teraz posiadasz ? Czy przy tak bliskim ustawieniu kolumn i centrala słychać tam efekty w filmach itp ? Jak miałem tak fronty ustawione to musiałem 1,5-2m od zestawu siedzieć by było fajnie ,a zazwyczaj siedzę ~4m więc przemeblowałem 4-5tysi , licząc rabaty od branży to pewnie pod 6tysi można coś składać. amplituner : wskazana yamaha lub może używane onkyo 676 pewnie w okolicach 1500zł subwoofer : coś w okolicy 1000-1200zł , Heco Victa Prime SUB 252 A , Klipsch R-10SW (to już musi branża doradzić) system 5.0 zostaje Ci 3000-3500zł - zestaw melodiki BL410 / 420 - zestaw wilson raptor 7 - zestaw Magnat shadow 207 + 203 + center 213 gdzieniegdzie są też zestawy 5.1 w okolicach 3000-3500zł , sprawdź oferty forumowych branżowców q21,s4home,tophifi,itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 30 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Zdjęcie wprowadziło w błąd między kanapą a głośnikami jest ponad 2,5m odległości ? a to leciwu sprzęt ferguson av770 i zestaw kody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Chodziło o to ,że masz zbyt blisko kolumny frontowe , musiałbyś siedzieć 1,5m od tv by cieszyć się dźwiękiem 5.1 , ale na tym co teraz masz chyba to słyszysz czyż nie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 30 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Siedzę 2,5 m od tv ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 lipca 2018 Wilsony tak ale model 7. Mogą być podłączone do Yamahy seri 4. Ewentualnie melodiki bl40 mkIII albo magnat shadow 207. Chodź te trzeba by nieco odstawić. Od boków. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 31 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2018 (edytowany) Propozycje dobre kwestia ceny melodika wchodzi w grę ale jednak wilson 7 brzmią lepiej a magnat niestety przekracza mój budżet. Dzięki za propozycje czekam na kolejne. Znalazłem jeszcze całkiem fajne kolumny ( jeśli chodzi o design dla mnie rewelacja) Audio Pro Avanto HTS5.0 w jak się wydaje dobrej cenie 2800 zł a na dodatek ponoć nie potrzebują suba co sądzicie? Tak wygląda pokój w którym ma stać zestaw. Starałem się jak mogłem. Każda porada co do rozstawienie zestawu mile widziana. Edytowano 31 lipca 2018 przez aras85oo Dodanie ważnych informacji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2018 Audio pro z bocznymi basami nie wsadzisz w te dziury. Zdecydowanie wszystkie konstrukcje z bocznymi głośnikami w tym przypadku odpadają. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 1 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2018 a bez sub'a i tak się nie obejdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 Zgadzam się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 Dnia 1.08.2018 o 08:50, Markcox napisał: a bez sub'a i tak się nie obejdzie czemuż to ? Pytam bo sam przez 99% używania ampli kd nie mam włączonego sub-a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 2 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 jeżeli owe 99% to programy TV, czy też muzyka, to ok. Ale jeżeli chodzi o filmy i ich pełne smakowanie, powtórzę raz jeszcze Dnia 1.08.2018 o 08:50, Markcox napisał: bez sub'a i tak się nie obejdzie żadne kolumny nie będą w stanie 1 do 1 zastąpić jego braku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 2 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 (edytowany) Czyli podsumowując na ten moment yamaha rx-v483 albo onkyo 676 używany (czy coś jeszcze godnego uwagi ?) + kolumny 5.0 Wilson Raptor 7, Melodiki bl410, Magnat 207 + subwoofer i tu za dużo opcji w cenie nie podaliście heco victa prime sub 252 lub klipisch r-10sw a co sądzicie o tym który ja wybrałem do zestawu. ( całość z rabatem ? max 5000 zł) Każda informacja jest dla mnie na wagę złota za Max 2 miesiące będę kupował sprzęt. Mam nadzieję że nie męczę was ale przed odsłuchem chcę zebrać jak najwięcej opinii. Apropo co do Pro Avanto urzekła mnie i żonę ich design i to wykończenie kolor orzech piękny. ? Dla tych co doradzili i doradzą wielkie dzięki Edytowano 2 sierpnia 2018 przez aras85oo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2018 Też tak miałem na samym początku. Kiedyś stosowałem potężne fornty w kinie i było ok. Później zastosowałem suba i teraz on jest uruchomiony zawsze. A zdarza się że oglądam film bez frontów. Tyły i centralny , ale sub być musi!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 3 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2018 Czy Electrino 250+150C+150E+150S są godnym rywalem dla Zestawu Wilson Raptor 7, w/w Melodiki oraz setu Magnata ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Godnym. Ale sub inny. O ile stx zrobiło całkiem fajne kolumny o tyle sub wziął bym innej firmy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 6 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 Ja nie widze kina w tym pokoju. Szkoda kasy, lepiej juz wylozyc te 3000zl na jakiegos dobrego soundbara + moze jakis subwoofer. Nie dosc ze fronty uduszone, maly rozstaw, kanapa dosunieta do samej sciany, subwoofera tez nie ma gdzie wstawic - w szafke to bedzie cala szafka drgala. Dla mnie szkoda kasy. Jak juz chcialbym kino w tym pokoju to, na przodzie zamontowalbym glosniki podskawkwe - prawy na polce szafy, a lewy wycialbym okienko (3 od dolu) w szafie i tez na polce wstawil. Na tylniej scianie Dipole. Wtedy uznalbym to za namiastke kina. Proponuje przed zakupem wypozyczenie pozadnego soundbara za 3000zl np od LG i porownanie go do zestawu glosnikow, ktore wybierzesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 6 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2018 (edytowany) Powiem wprost nie zastanawiałem się nad soundbarem myślałem że ustawić kino domowe fronty tak jak widać aczkolwiek są ok 40 cm od ściany a bazy po bokach odpadają poza tym rzeczywiście ich rozstaw to 140 cm jedna od drugiej czy to mało nie wiem. (zdaję się na opinie ekspertów) RTV wymienię w takim razie na mniejszą żeby ampli stał na podłodze. Co do bocznych kolumn myślałem o montażu na ścianie i jak również tylnych na ścianie i ustawienie ich pod jakimś w miarę uczciwym kontem w stosunku do kanapy. Siedzę na kanapie ok metr od ściany. Czy w takim wypadku tylko soundbar mi pozostaje?? ? czy może macie jakiś pomysł co do opcjonalnego rozstawienia zestawu 5.1 ? Proszę o szczere opinie naprawdę kiepski że mnie znawca choć staram się doksztalcic w tym zakresie ? No i szkoda pieniądze wydać na coś co się nie sprawdzi. Edytowano 6 sierpnia 2018 przez aras85oo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 (edytowany) 10 godzin temu, aras85oo napisał: ich rozstaw to 140 cm jedna od drugiej czy to mało nie wiem zaleca się ustawienie kolumn frontowych w stosunku do miejsca odsłuchowego na planie trójkąta równobocznego. Oczywiście można pewnie pozwolić sobie na drobne ustępstwa, ale jak wspomniałeś, siedzisz 2,5m od TV, więc rozstaw frontów w Twoim przypadku jest o dobry metr za mały. Chyba, że "podjedziesz" z kanapą jakiś metr o przodu Do tego musiałbyś przemyśleć umiejscowienie sub'a, gdyż w obecnym stanie, co z resztą zauważył jeden z kolegów, sub upchnięty w szafce, to nie jest najlepszy pomysł Edytowano 7 sierpnia 2018 przez Markcox Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2018 3000 za soundbarami to wolał bym jechać na wycieczkę na Mazury. Serio. Więc bez przesady. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aras85oo Napisano 15 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Czekam ba wasze kolejne rady bo temat ucichł a ja nadal bez sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 a czego do tej pory udało Ci się posłuchać? Z odsłuchów masz już jakiegoś swojego faworyta? To pozwoliłoby na pewno zawęzić wtedy propozycje, do preferowanego przez Ciebie brzmienia. Bo jeżeli na odsłuch do tej pory się kolego nie wybrałeś, to czego oczekujesz - powielenia informacji, które już padły w powyższych postach?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Myślałem że pojechałeś na Sopot Festiwal i zostawiłeś pomysł soundbaru!! Ja dalej obstawiam klasyczne audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts