Michał Maciejak Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Witam, proszę o radę. Zakupiłem amplituner sieciowy Onkyo TX-8250 + głośniki podstawkowe Focal Chorus 706 (8 Ohm). Zastanawia mnie regulacja głośności w zakresie 0-100% wzmacniacza. Tak od 0-60% przyrost jest niewielki, dopiero jak przekroczę 60% to nieznaczne kręcenie potencjometrem daje szybszy przyrost głośności (w moim subiektywnym odczuciu). Czy to zachowanie jest poprawne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Ja miałem tak z amplitunerem yamaha i chyba to normalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 U mnie w ampli kd tak samo jest ,że powyżej vol 60 idzie coraz ciężej , zapewne po to by nie przedobrzyć jak ktoś się "oprze" o pokrętło Zresztą okolice 65 to było u mnie chyba koło 100dB (uszy pękały) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 To normalne. Żaden potencjometr nie działa liniowo przez cały swój zakres. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 18 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 Dokładnie :-) normalka, w innych Onkyo też tak jest, to takie zabezpieczenie przez przypadkowym nadmiernym podkręceniem głośności, ponoć to też ochrona przed dziećmi, we wzmacniaczu Onkyo też tak jest, kwestia przyzwyczajenia :-) pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts