Michał Maciejak #1 Napisano 16 sierpnia 2018 Witam, proszę o radę. Zakupiłem amplituner sieciowy Onkyo TX-8250 + głośniki podstawkowe Focal Chorus 706 (8 Ohm). Zastanawia mnie regulacja głośności w zakresie 0-100% wzmacniacza. Tak od 0-60% przyrost jest niewielki, dopiero jak przekroczę 60% to nieznaczne kręcenie potencjometrem daje szybszy przyrost głośności (w moim subiektywnym odczuciu). Czy to zachowanie jest poprawne ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Elizjum7919. #2 Napisano 16 sierpnia 2018 Ja miałem tak z amplitunerem yamaha i chyba to normalne. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubakk #3 Napisano 16 sierpnia 2018 U mnie w ampli kd tak samo jest ,że powyżej vol 60 idzie coraz ciężej , zapewne po to by nie przedobrzyć jak ktoś się "oprze" o pokrętło Zresztą okolice 65 to było u mnie chyba koło 100dB (uszy pękały) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 17 sierpnia 2018 To normalne. Żaden potencjometr nie działa liniowo przez cały swój zakres. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arturas #5 Napisano 18 sierpnia 2018 Dokładnie :-) normalka, w innych Onkyo też tak jest, to takie zabezpieczenie przez przypadkowym nadmiernym podkręceniem głośności, ponoć to też ochrona przed dziećmi, we wzmacniaczu Onkyo też tak jest, kwestia przyzwyczajenia :-) pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach