Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

mam problem którego  od długiego czasu nie mogę rozwiązać. Otóż mam interfejs M-track audio (mkii) i do tego mikrofon seX1. Zestaw podłączony jest do macbooka air, a program z którego korzytsam to logic x pro. Mój problem polega na tym iż po nagraniu jednej-dwóch ścieżek mikrofon zaczyna nagrywać coraz ciszej, plus pojawiają się szumy i zakłócenia. Dodam, że przy uruchomieniu komputera, podłączenia interfejsu i mikrofonu problem nie występuje, pojawia się dopiero po jakimś czasie. Wymieniłem kabel XLR, kabel usb i nic. Mikrofon i interfejs odsyłałem do producenta ale stwierdzili, że wszystko jest OK i odesłali. Co robić? Proszę o jakieś porady, gdyż sam nie jestem w stanie nic wymyśleć :(.

Napisano

Masz możliwość sprawdzić na innym komputerze, jak się zachowuje ten zestaw ?

Ewentualnie sprawdź, czy nie jest tak że gdy obserwujesz zjawisko, to np. twój macbook robi w tle jeszcze inne operacje, które skutkują dużo większym obciążeniem procesora i/lub grafiki. W takim przypadku układy te żrą dużo więcej prądu, a więc i zakłócenia elektromagnetyczne będą dużo silniejsze. Ale z takim efektem w tak skonstruowanym kompie to nie powalczysz, obawiam się.

Napisano
39 minut temu, Piotrek Ochtabiński napisał:

Dzisiaj zrobiłem kolejne podejście. Wyłączyłem moje monitory studyjne z kontaktu i mikrofon działał już znacznie lepiej. Czy tu mogła leżeć przyczyna czy bardziej jest to szczęśliwy zbieg okolicznośći?

Cholera wie. Powtorz eksperyment 3 razy, to zobaczysz :)