Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej. Chciałbym móc korzystać z komórki jako źródła dźwięku w 2 sytuacjach:
- w samochodzie poprzez wejście aux
- w domu, podłączając się do amplitunera stereo Onkyo (chyba TX 8080).

W obu przypadkach dźwięk jest bardzo słaby, cichy, mało dynamiczny. Podłączam się kabelkiem 3.5mm do aux w aucie oraz do wejścia w ampli w domu. Komórka niestety jest przeciętna pod względem jakości dźwięku.
Zdaję sobie sprawę, że przydałoby się lepsze źródło, ale telefon daje sporo możliwości (choćby Spotify).

Czy jest w ogóle szansa, żeby użyć jakiegoś niedrogiego, najlepiej przenośnego urządzenia (DAC-a?) które rozwiąże ten problem? Czy obejdzie się bez nowego DAP-a?

Póki co sam wymyśliłem, że może odbiornik bluetooth załatwiłby sprawę? Np. Fiio Btr-100 albo Nuforce btr1.

To mi dan ten komfort, że telefon pozostanie bezprzewodowy, bluetoothem połączę się z urządzeniem. Tylko czy to mi poprawi/wzmocni dźwięk?

Proszę o podpowiedź. Dzięki.

Napisano

Ciekawa opcja. Wcześniej tego nie rozważałem.

Zastanawiają mnie jeszcze 3 kwestie:

1. Jeśli dobrze rozumiem, za przetwarzanie muzyki w tym przypadku odpowiada sam CCA. Tzn, że nie ma znaczenia jakiej jakości dźwięk mam w komórce. Czy tak?

2. Czy na pewno takie małe urządzonko zapoda większą głośność niż komórka? Oglądałem kilka recenzji CCA, ale co do samej jakości/mocy nikt specjalnie się nie wypowiadał.

3. Jak to uruchomić w aucie? Bo tam nie mam routera :)Czy BubbleUPnP do tego służy?

Napisano

Rozwiązanie jest proste i oczywiste- Dragonfly'e! :) Tym bardziej w aktualnych cenach

Audioquest Dragonfly Black 220zł

DragonFly Red 449 zł

To nic innego jak zewnętrzne, miniaturowe przetworniki C/A z wzmacniaczami słuchawkowymi w jednym. Jak najbardziej nadają się do korzystania z smartfona (w obecnych wersjach pobór prądu jest niewielki), potrzebujesz tylko stosownej przejściówki z telefonu na USB. 

Modele różnią się od siebie zastosowanymi kościami DAC oraz napięciem wyjściowym (wyższe lvl głosności osiągniesz z RED'a).