Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
kupiłem kolumny Jamo , zdecydowałem się jednak kupić coś tańszego , za nowe 350 zł z przesyłką . Lepszych mi nie potrzeba , wzmacniacz za jakieś 2 tyg kupie ( 1000 zł idzie na xbox 360 który od dawna sie mi marzył icon_biggrin.gif ) dzięki za pomoc , kolumienki nowe z drobnym mankamentem i 12 mies gwar , chcecie to oglądnijcie
http://allegro.pl/item398643975_supernet_5...war_.html#photo
stwierdziłem że szkoda mi tyle kasy w to ładować , takie też zagrają ok , napewno lepiej niż głośniczek z tv icon_biggrin.gif
chcecie to zamknijcie nie chcecie to nie zamykajcie , jak kupie wzmacniacz to zdam relacje jak to gra :]
tym razem się nie wycofam z aukcji
a właśnie, byłem dzisiaj w Tarnowie , okazało się że tylko w carefourze mają parę kolumienek i nigdzie indziej !! studio osłuchowe jest , ale co z tego jak nie można posłuchać kolumn które nie są w zestawie z amplitunerem ... niemieli stereo tylko 5.0
pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
dobra panowie i panie (?) , sprzęt kupiony kolumny w poprzednim poście a amplituner kupiłem taki
http://allegro.pl/item406278192_top_model_...soki_model.html
myśle że można było taniej ale nie chciało mi się czekać na odpowiednią aukcje-okazje
, kolumny przyszły , amplituner jutro albo pojutrze dojdzie . mam do was pytanie , czemu w każdej z kolumn ( i po co) są aż 4 gniazda do podłączenia kablami? 2 czarne i 2 czerwone jakie to ma znaczenie i jak to podłączyć ? może troche głupie ale nie chce nic zepsuć jak przyjdzie amplituner , kable jak narazie kupie najtańsze byle grało ;],kieruje do was kolejne pytanie ,pod spodem mam wywiercone dziury na kolce , czy można je od tak włożyć? czy trzeba najpierw te narożniki kupić i do tego poprzykręcać?czy bez wkrętów się nie obędzie? podejżewam że będzie sie przesuwać kolumna jak podgłośnie mocniej , dobrze myśle?
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Napisano
Przemysl_17
Dlatego, że możesz oddzielnie połączyć sekcję wysokotonową oraz niskotonową w kolumnach.
Na razie niech będzie tak, jak jest: zworka między czarnymi zaciskami oraz druga między czerwonymi. Kabel głośnikowy od amplitunera podłączasz do dowolnego w kolumnie czerwonego zacisku, a drugi - do czarnego.
To tak w skrócie, a więcej poczytaj trochę o bi-wiringu i bi-ampingu w dziale FAQ na stronie AUDIO
http://www.audio.com.pl/index.php?page=faq...=75&katId=3

Zrób zdjęcie dołu kolumn (tylko nie za duże- 100 czy 200KB wystarczy) i zamieść je na Forum, będzie łatwiej Ci pomóc. Zapewne wystarczy samo wkręcenie kolców - a tymczasowo jako podkładki pod kolce możesz użyć drobnych monet. icon_cool.gif
Żeby kolumna się sama przesuwała, trzeba mooocno zgłośnić... Natomiast będzie trochę drgała i tak już jest na tym świecie.

Kable głośnikowe - jak ma być tanio to kup po 2-3zł za metr polskie kable z miedzi OFC, przekrój rzędu 2.5mm^2. Na początek wystarczą icon_cool.gif
Pozdrawiam
Napisano
no więc tak , RoRo dzięki za pomoc ale pogadałem z bratem i podłączyliśmy , kupiłem jakiś głośnikowy 4mm chyba w sklepie u mnie w miasteczku 5zł m/b , kupiłem 4 m bo spodziewałem sie że będą kłopoty , zrobiliśmy to tak:
w kolumnie są 2x + i 2x- do każdego gniazda doprowadziliśmy kabel , przy amplitunerze podłączyliśmy 2 kable do jednego gniazda i wszystko chodzi super ;] warto było tę kase wydać amplituner też świetny , tylko chyba bede musiał podpiąć antene pod amplituner zgadza się?nie odbiera mi żadne radio a zdjęcia kolumn macie tutaj:
http://allegro.pl/item398643975_supernet_5...2szt_gwar_.html
tam macie zdjęcia tych zacisków
amplituner:
http://allegro.pl/item406278192_top_model_...odel.html#photo

mam do was kolejne pytanie czy jak podepnę sam kabel z końcówką którą moge podłączyć do amplitunera to wystarczy?
ze sprzętu jestem bardzo zadowolony , bas mimo głośników 2x14cm w moim pokoju 16m2 jest duży ;] szczególnie jak dam w amplitunerze loudness , bass na full
pozdrawiam i dzieki za pomoc
Napisano
Cytat

bas mimo głośników 2x14cm w moim pokoju 16m2 jest duży ;] szczególnie jak dam w amplitunerze loudness , bass na full

Serio dajesz takie ustawienia.. ? pamiętaj też o tym, że głośniki muszą się wygrzać kilkadziesiąt godzin grania musisz im zapewnić najlepiej na ustawieniach "zero" + "zero"
Dobrze jest np. zostawić wlączony sprzęt z cicho grającą muzyką
Wygrzewanie nie mylić z łupaniem na maxa bo to lepiej..
Muszą swoje przegrać bo dźwięk jest pewnie jeszcze kwadratowy
Napisano
Cytat

Serio dajesz takie ustawienia.. ?

tylko sprawdzałem ustawienia wzmacniacza czy chodzą ,teraz musze pokombinować abym miał radio ;/
Cytat

pamiętaj też o tym, że głośniki muszą się wygrzać kilkadziesiąt godzin grania musisz im zapewnić najlepiej na ustawieniach "zero" + "zero"

czytałem o tym ale nie wiedziałem że na zero+zero , co prawda bez ulepszaczy to rewelacyjnego basu nie ma , ale da sie słuchać
mam jeszcze pytanie czy niezależnie od położenia gałki potencjometru sprzęt będzie pobierał tyle samo prądu?wszystko ciągnie ok 500 W więc nie mało ;/
dzieki za sugestie

edit:
no i zdaje sie że brat mi zjebał coś ... wczoraj kiedy podłączyliśmy wziął na amplitunerze bass loudness na full i dał gdzieś na pół pokrętła , dzisiaj zauważyłem że guma troche popękała;/nie wiem jak to opisać ale zrobie wam zdjęcie i wrzuce , kurcze czy to zawieszenie membrany? hmmm jak by to opisać , to nie jest ta górka , tylko na dole tej górki w strone środka głośnika blisko membrany , cholera no , i ta guma wewnątrz zmieniła barwe była czarna a jest jakaś jaśniejsza...