Drzymek Napisano 29 lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 lipca 2008 Witam serdecznie!Posiadam subwoofer z zestawu JBL SCS 178. Umiejscowiłem o w lewym rogu pokoju, powierzchnia pokoju ma ok 25m^2. To co mnie denerwuje, to fakt że gdy stoję bliżej lewej strony pokoju to bas jest bardziej wyrazisty, a gdy jestem bliżej prawej strony pokoju, to bas jest bardziej miękki i cichy. Nie mam możliwości postawienia SUB`a na środku pokoju, dlatego zastanawiam się nad zakupem drugiego subwoofera do prawego rogu pokoju. Czy takie rozwiązanie ma sens?dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirs Napisano 29 lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 lipca 2008 Witam.Moim zdaniem do pokoju o takich wymiarach Twój sub jest poprostu za słaby.Tu nie ilość pomoże a jakość.Jeżeli masz już zestaw JBL-a to pomyśl o subie E150P a jeszcze lepiej na ten metraż E250P.Nie wiem jak to zabrzmi z Twoimi głośnikami ale basu Ci nie zabraknie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 29 lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 lipca 2008 Rany zanim wywalisz kasę poeksperymentuj aby nie wyszła kichaPrzede wszyzstkim zobacz jak sub będzie grał ustawiony na środku ściany ..rogi podbijają znacząco bas co przejawia sieę takim efektem jaki napisałeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzymek Napisano 31 lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2008 Mała korekta: pokój ma 4x5m czyli 20m^2. Pozdrawiam wszystkich!Gwarantuję że mocy temu subowi nie brakuje (mam ustawione mniej niż połowę mocy), ja też nie jestem zwolennikiem basu. Bas służy tylko do delikatnego podkreślenia ścieżki muzycznej i zwiększenia dynamiki dźwięku, natomiast nigdy do łomotania UMCY UMCY. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 31 lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 lipca 2008 Drzymekto już połowa sukcesu zobacz w innych miejscach pokoju.. może kolo TV?jak dobrze trafisz...to zaden drugi sub nie będzie potrzebny.. i teraz trochę teorii pamiętaj, ze linia basowa kończy się na (jeżeli dobrze pamiętam) 18metrze.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 31 lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 lipca 2008 Koledzy radzą dobrze ale słuchałem też zestawienia z grającymi dwoma subami i mimo wszystkich teorii że to nie potrzebne po prostu grało lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 31 lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 lipca 2008 audionetowszem zagrać może lepiej - czytaj mocniej głośniej, ale ogólnie jak kolega kupi drugiego suba to i tak i tak musi je ustawić optymalnie co nie jest łatwo zrobić, a może jak ustawi jednego w optymalnym miejscu w pokoju zagra w końcu tak jak powinien Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 3 sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2008 Drzymek udało sie coś zdziałać z ustawieniem suba? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzymek Napisano 5 sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2008 Cytat Drzymek udało sie coś zdziałać z ustawieniem suba? Męczy mnie na razie żeby sobie sprawić jakiś model Harmana (może AVR 340)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiatraik Napisano 6 sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2008 Witam!Drugi subwoofer oprócz zwiększenia ciśnienia dźwięku, przy zachowanym poziomie zniekształceń, powinien zaowocować wyrównaniem charakterystyki częstotliwościowej. Rozstawiając w pokoju dwie skrzynki łatwiej uniknąć wzbudzeń na częstotliwościach rezonansowych pomieszczenia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2008 zakładając odpowiednio duze pomieszczenie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts