mike30 Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 (edytowany) Witam. Chciałbym zakupić zestaw kina domowego 5.1. do pokoju 12m2 ( jakieś 3,5m x 2,6m). Mój budżet to max 3000 zł. na cały zestaw ( ampli + sub + głośniki). Zestawu będę używał głównie do filmów ale do muzyki również dlatego potrzebuję niedrogiego ale przyzwoitego zestawu. Wstępnie upatrzyłem sobie amplituner Yamaha RX-V483 i suba Yamaha YST-FSW050 ale on ma 50W i nie wiem czy się sprawdzi w pokoju o takim metrażu (czy to nie za mało), ewentualnie myślałem też o Magnat Monitor Supreme II Sub 202A lun 302A 80W (to tylko taki wstępny zarys) i kompletnie nie wiem co dalej.Dlatego zwracam się do Was o pomoc, a z tego co zauważyłem po postach na forum mam doczynienia ze specjalistami, a ja niestety kompletnie się na tym nie znam. Bardzo proszę o propozycję jakiś zestawów godnych uwagi i w zakładanym budżecie. Chciałem również zapytać czy w tak małym pokoju zestaw kina domowego 5.1 ma sens i czy uzyskam odpowiedni efekt? Poniżej przedstawiam układ pokoju. Edytowano 12 września 2018 przez mike30 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 To czy jest sens odpowiedz sobie sam. Widziałem kina i w 9 metrach. Ale ludzie używali to pod kino. Tu będzie problem bo musisz budować zestaw oparty o monitory. A takowych gotówkę setów jest jak na lekarstwo. Kupując gotowe zestawy kolumn jest taniej. Przykładowo taki quadral 6500. Cena setu to prawie cena danych frontów. Ale one moim zdaniem mimo że małe mogą być problematyczne. Odpowiednie były by faktycznie 202 na front 102 na tył i sub 202albo i 302. Do tego 485 jak najbardziej może być. Chodź taniej wychodzi konkurencyjny Pioneer. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 ale przecież ten pokój ma 9 metrów - z małym hakiem i faktycznie ustawienie kina na takiej powierzchni nie jest prostą sztuką. A może coś w kierunku Tannoy SFX, bądź inne podobne mu wynalazki?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 No nie jest. Tylko że na tym gorzej wyjdzie stereo. A kolega na to też stawia. Sfx jeszcze w miarę sobie radzą. Ale jednak to nie systemy pod muzykę. No chyba że odsłuch zweryfikuje że "wystarczy" Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 bije się w pierś - kwestia muzyki mi umknęła. W takim układzie kolega musi zdać sobie sprawę, że 14 godzin temu, mike30 napisał: potrzebuję niedrogiego ale przyzwoitego zestawu w połączeniu z powierzchnią pokoju będzie trudnym orzechem do zgryzienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike30 Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 (edytowany) Na wstępie chciałbym Wam bardzo serdecznie podziękować za zainteresowanie moim problemem. Jeśli chodzi o pokój to faktycznie jest mały i ma 12m2. Jeśli chodzi o amplituner to chciałbym pozostać przy tym Yamaha 483 i jeśli chodzi o suba i wystarczy to magnat 202A. Jeśli natomiast chodzi o głośniki to te magnata 202 na front 102 na tył to nie wiem czy nie będą za duże, gdyż naprawdę nie mam za wiele miejsca. A co byście powiedzieli o jakimś mniejszym zestawie z satelitami np. taki Yamaha-4940, amplituner Yamaha HTR-4071 + zestaw głośników Yamaha NS-P40 system 5.1 albo kupić np. Pionnier S-11? Chyba że możecie mi coś coś innego zaproponować i mniejszego? Poniżej link co mam na myśli:http://rad-sat.com.pl/shop/zestawy-kina-domowego/68155-zestaw-kina-domowego-yamaha-yht-4940-amplituner-yamaha-htr-4071-rx-v483-zestaw-glosnikow-yamaha-ns-p40-system-51.html Edytowano 13 września 2018 przez mike30 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 Oj to nie. To już lepiej te SFX. Ale moim zdaniem 202 mogą być ok. Male nie są ale za duże też nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike30 Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 39 minut temu, S4Home napisał: Oj to nie. To już lepiej te SFX. Ale moim zdaniem 202 mogą być ok. Male nie są ale za duże też nie. Sorry ale nie wiem co to jest SFX. Czy to chodzi o jakieś Tannoy? Mógłbyś mi podać jakiś konkretny model? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 12 godzin temu, Markcox napisał: A może coś w kierunku Tannoy SFX, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike30 Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 Głośniki tego typu mogłyby być. Tylko z tego co się zorientowałem ten model jest już nieodstępny ale myślę, że głośniki takiej wielkości lepiej by się sprawdziły w pokoju o takim metrażu jaki posiadam. Magnaty oczywiście są bardzo ładne ale wolałbym coś mniejszego. Czy mogę prosić o propozycję modelu w stylu SFX ale z dostępnych na rynku bo te nie bardzo jest gdzie kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 No bo teraz sąTFX, ale to generalnie to samo: http://www.tannoy.pl/pl/Produkty/Systemy_kolumn_glosnikowych/TFX_5_1 Albo Heco Ambient 5.1: https://s4home.pl/produkt/heco-ambient-5-1-a/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts