Mariusz Prengel Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Hej wszystkim, mam od niedawna ten zestaw, sprzedawany był od 2011r. Wraz z glosnikami. Szukam kogos kto ma dokladnie taki sam zestaw, chcialbym zapytac o ustawienia crossover, rozumiem ze kazdy moze sobie ustawic pod siebie jednak chcialbym miec jakis punkt zaczepienia. Ustawione wszystkie kolumienki na small, crossover 110hz, subwoofer tez 110hz. Na ten moment mysle ze to dla mnie odpowiednie ustawienie jednak jesli ktos sie tym zajmuje, ma dobry sluch moze by mi podpowiedzial jak to zrobic prawidlowo Dystanse i glosnosc skalibrowane, problem mam tylko z crossover... I ze strzelajacym lewym surround kanalem ale to inna sprawa Prosze tylko osoby ktore maja dokladnie taki sam zestaw. Pozdrawiam serdecznie ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Małe kolumny możesz tak zostawić. Ale na suba wyślij najwięcej ile się da. I tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 17 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2018 Najwiecej na sub w ustawieniach mam 250zh czy najwiecej to znaczy ze zejsc jak najnizej ? Np, 60hz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Najwięcej na suba czyli odetnij jak najbliżej czyli na 60 czy ile tam masz najmniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 18 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2018 Ok, dziekuje wiec korzystajac z waszej goscinnosci zapytam jeszcze o jedno... Strzaly w lewym kanale surround, Z moich obserwacji wynika ze ten dzwiek pojawia sie gdy ogladam cicho film i po jakims czasie wylacza sie subwoofer /stand by/ jednak w sytuacji gdy subwoofer sie budzi pojawia sie ten dzwiek. Mozna cos na to zaradzic ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 On ma auto kalibrację? Spróbuj jąna chwilę wyłączyć? Jak nie to, to możliwe że kabel od subwoofera. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 19 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2018 (edytowany) Niestety nie ma autokalibracji, kabel wymieniony na nowy prolink, na wczesniejszym tez byly strzaly Sub wylacza sie przy cichym graniu, narazie zmniejszylem glosnosc na z tylu na 12:00 i dalem +3,5db na amplitunerze. Moze jak bedzie glosniej to nie bedzie sie wylaczal.. Edytowano 19 września 2018 przez Mariusz Prengel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 (edytowany) A nie da się wyłączyć funkcji autostandby ? Wtedy włączał byś subwoofer na czas seansu i nie stresował się trzaskami ? Edytowano 19 września 2018 przez Iron korekta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 19 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2018 Nie ma takiej opcji ani w ustawieniach avr ani w subie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 Jak to nie? Ale bezsens. Ale co ma sub do trzasku w głośnikach ? Hmmm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Jak to nie? Ale bezsens. Ale co ma sub do trzasku w głośnikach ? Hmmm Niestety , coś ma. U mnie również słychać ciche trzaski co jakiś czas. Prawdopodobnie jest to związane z włączaniem się urządzeń elektrycznych (lodówka). Przy odłączonym subie nie ma tego efektu.Trzaski są na tyle ciche, że już nie zwracam na to uwagi, lecz długi czas starałem się ustalić ich przyczynę. I prawdopodobnie właśnie winna jest lodówka (zła konstrukcja? niechlujność producenta? nie wiem). Żadne filtry nie pomagają, dodam tylko, że na amlpli Pioneera trzaski te były znacznie głośniejsze.Teraz mam Yamahę. Może sub kolegi ma coś sknocone w konstrukcji/źle wykonane podczas procesu produkcji? Lub źródło zakłóceń jest jednak inne, nie subwoofer. Edytowano 19 września 2018 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 19 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2018 Mysle ze to cos jednak z subem bo jestem w stanie przewidziec kiedy ten dzwiek sie pojawi sledzac akcje na tv jak bedzie wybuch to bedzie trzask. Z takimi klopotami radza sobie w serwisach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2018 Udostępnij Napisano 20 września 2018 U mnie w domu ani w salonie nie mieliśmy takiego problemu. 16 godzin temu, Mariusz Prengel napisał: Z takimi klopotami radza sobie w serwisach ? Jeśli kłopot występuje tylko u Ciebie to jak. Sprawdź u kolegi czy u niego też tak jest. Może to kwestia wadliwej instalacji elektrycznej, nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 24 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 września 2018 Sprobowalem juz wszystkiego, widocznie tak juz musi byc przeczytalem ze te glosniki maja "frequency response" 150hz -20, w takim wypadku jaki ustawic crossover ? Rozumiem ze te glosniki nie nadaja sie na crossover 80 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 września 2018 Udostępnij Napisano 24 września 2018 Nie mają 150HZ. To mit który opowiadają producenci. Suba ustaw najniżej resztę możesz dać na 80 HZ czy wyżej. Uwierz przy tej klasie sprzetu, przy tych głośniczkach to nie ma znaczenia. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Prengel Napisano 24 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 września 2018 LFE 80hz najnizej, mysle ze jednak ma znaczenie bo w zaleznosci od ustawien dzwiek sie zmienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 września 2018 Udostępnij Napisano 24 września 2018 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts