Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Mam pewien problem. Posiadam Mixer Xenyx 802 do którego mam podłączony mikrofon. Mikser podłączony jest do karty dźwiękowej emu 0404 w pc.

Podczas nagrywania wokalu słyszę się w słuchawkach czyli tak jak być powinno, ale nie wiem jak tą głośność przyciszyć. Ponieważ słyszę się w słuchawkach za głośno. Mogę jedynie wyregulować głośność ogólną, czyli muzyka (bit) który leci z pc i wokal razem. Przyciszyć lub podgłośnić jednocześnie te obie rzeczy. Czy jest to na tym mikserze możliwe, aby przyciszyć tylko wokal słyszany w słuchawkach? Jeśli tak to proszę o podpowiedź. Może jakoś inaczej to podłączyć?

Poniżej zdjęcie pokazujące jak w tym momencie wszystko jest podłączone.

MIKSER.jpg

Napisano

Cześć,

Nie bawiłem się zbyt dużo w takie rzeczy, ale coś mi nie grają połączenia przedstawione na rysunku. Dlaczego np. używasz wyjścia na pętle efektów jako wyjście sygnału na PC? ?

Poziom sygnału kanału (w tym wypadku 1) określa pokrętło level pod EQ przyporządkowane do tego kanału. Pokrętłem level na pewno możesz dostosować głośność kanału mikrofonu w całym miksie a więc i w słuchawkach, nie zmieniając przy tym głośności muzyki. Gorzej, jeżeli potrzebujesz inaczej przy monitorowaniu (słuchawki) i inaczej przy rejestracji (pc). Chyba najlepiej jednak zajrzeć do manuala  :D