gulczi Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Witam serdecznie ! za 2 miesiące odbieram mieszkanko w stanie deweloperskim i chcę wykonać instalację nagłośnienia w salonie o powierzchni 22 m2 (projekt w załączniku). Budżet jeszcze nie jest ustalony ale na wszystko będę miał pewnie około 6-7 tysięcy. Instalacja będzie wykonana przewodem głośnikowym 2x2,5 i zakończona przy każdym planowanym głośniku i wzmacniaczach gniazdami p/t. Przy kolumnach frontowych gniazda będą na wysokości 30 cm od podłogi a przy tylnich - tu mam dylemat czy zrobić gniazda przy podłodze czy np na wysokości 1,2m Plan jest następujący: Najpierw wykonam instalację i proszę o weryfikację czy dobrze to sobie obmyśliłem. Za fronty mają służyć 2 kolumny podłączone pod wzmacniacz stereo i to będzie pierwszy zakupem następnie chcę wykorzystać te kolumny do drugiego etapu i kupić amp kina domowego + pozostałe głośniki (2 tylnie, centralny i suba). Z tego co czytałem amp od kina domowego musi mieć wyjście pre out tak i wzmacniacz stereo main in? Dobrze rozumuje? Co do funkcjonalności całego systemu: 1. Najważniejsza kwestia - wykorzystanie kolumn od stereo do KD 2. Posiadanie dwóch osobnych systemów (W pierwszym etapie Stereo a później KD) 3. Muzyki słucham najczęściej przez Spotify, Dysk NAS, radio internetowe i płyty CD 4. KD standardowo wifi, USB A2.8_naglosnienie-v2.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Bez problemu to się da zrobić Wszystko masz opcykane. Pytanie tylko czy głośniki będą wisieć? Wtedy zrób na 1.2m Czy stać na standach wtedy daj przy podłodze. I już. Reszta to już kwestia doboru sprzętu do pomieszczenia. I dobrej wyceny u nas sprzętu Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 22 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 (edytowany) Więc kluczowym tutaj wyjściem i wejściem jest pre out i main in tak? Mogę prosić o jakieś propozycje sprzętowe fajnego przyszłościowego wzmacniacza stereo? I jeszcze pytanie - zakładam kupno wzmacniacza stereo bez żadnych fajerwerków (wifi itp bo pewnie takiego nie znajdę i tak) i do niego kupno DAC. Jak w tym wypadku to wszystko połączyć? Edytowano 22 listopada 2018 przez gulczi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 To też się da zrobić. Takie funkcje będzie miał amplituner więc kupujesz czysty wzmak. A wzmak dobiera się pod kolumny. Więc je wybierzesz i doradzimy wzmak. Piotr To też się da zrobić. Takie funkcje będzie miał amplituner więc kupujesz czysty wzmak. A wzmak dobiera się pod kolumny. Więc je wybierzesz i doradzimy wzmak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 22 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Myślałem nad takim zestawem: Kino domowe: Onkyo TX-NR686 Stereo: Onkyo A-9150 Kolumny: Indiana Line Tesi 561 LUB w stereo: Onkyo TX-8270 Jeszcze mam takie głupie pytanie.. jak ze sterowaniem tymi dwoma urządzeniami? Muszę obsługiwać dwa piloty czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 No i już to nie siadzie. Bo nie zepniesz 686 z 9150. Z 8270 też nie i powiększ funkcje. Nie nie nie. Bez sensu. Yamaha 685 + Pioneer a40 lub Yamaha as501 + melodika bl40mkIII. Znacznie lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 22 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 O ten zestaw Yamahy mi się bardzo podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Na fronty, zamiast kłaść kabel w ścianie pomyśl o peszelu- będziesz mógł przeciągnąć co Ci się spodoba i nie będzie problemu w przyszłości gdybyś chciał kupić coś lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 22 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 (edytowany) Cała instalacja będzie w peszlu. Z zawodu pracuje w branży systemów teletechnicznych ale co do sprzętu HiFi to nie mam doświadczenia i myślę nad takim panelem za wzmacniaczami: https://www.amazon.com/Cmple-Speaker-Surround-Distribution-2-Gang/dp/B004WL9NRE Edytowano 22 listopada 2018 przez gulczi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 listopada 2018 Każde kolejne łączenie to strata, lepiej zamontować zaślepki na tym peszlu i nie zakładać gniazdek, tylko kabel bezpośrednio do sprzętu i kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 To kino domowe. Nie Hi END oparty o Nautilusy Polska Melodika też ma takie przyłącza i dość dobrze się to spisuje. Zobacz sobie też tamten produkt. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 (edytowany) O coś takiego Piotrze właśnie szukałem. A przewód RCA do suba włożę tylko w rurkę ochronną i bez żadnego gniazda. apropo suba - czy taki będzie okej? http://ultimateaudio.pl/melodika-mdsw.html Edytowano 23 listopada 2018 przez gulczi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Tak jak najbardziej. Zapraszam po wyceny kompletu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Już pisałem do S4home o wycenę. Pan Grzegorz Jędryka mi wycenia - czekam na odzew od niego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Wycisnij z niego piątkową ofertę jak z cytryny!! Hehe Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Zaproponował mi coś takiego Z zestawów które warto odsłuchać to NAD C356 + Fyne Audio F501, Atoll IN80 + KEF Q750, ewentualnie ta sama elektronika + Heco Aurora 700 lub Dali Oberon 7 ktoś się orientuje gdzie w Bydgoszczy można odsłuchać tej Yamahy którą Piotrek mi poleciłeś lub tego co wyżej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 U nas. Bo wypozyczasz do domu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Piotrze - czy ta Yamaha co mi wyżej poleciłeś nada się do rocka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 26 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Panowie co myślicie o tym wzmacniaczu? Pioneer A-30 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Sama Yamaha nie da za wiele od siebie. To czy nadaje się do rocka zależy od doboru kolumn. A30 to model niższy od as501. Jeśli jednak wybierzesz go goszyek lepszych kolumn to ma to sens. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulczi Napisano 28 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Panowie mam jeszcze trochę głupie pytanie. Przykładowo mam w amplitunerze Pioneer VSX-933 2 wyjścia Pre out subwoofera (1,2) i chcę podłączyć do niego wzmacniacz stereo Pioneer A30 pod złącze main in. Do podłączenia wzmacniacza potrzebuje 2 złącza RCA i wykorzystuje w całości wyjście preout prawda? więc nie mam już możliwości podłączenia suba prawda? Oprócz tego chciałbym prosić was o radę. Wyszperałem trochę w necie i myślałem nad takim połączeniem: Kolumny Kipsch R620F + Pioneer A30. Co Wy na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Pre out dla subwoofera to nie pre out pod wzmacniacz. Koniec tematu. Pioneer plus te nowe klipsche to jazgot po całości. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts