Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim. Nie ma wiele informacji o tych kolumnach, chodzi mi o podłogowe modele. Czy ktoś kto zna któreś z nich i porównywał z konkurencją mógłby coś napisać, chociaż na jeden z tych dwóch punktów?

1. Tesi. Jaki to charakter brzmienia? Jak wypadają na tle konkurencji w podobnych cenach (np. Dali Zensor)? Czy jest różnica między 560 a 561?

2. Diva 650 albo 660, chodzi mi tylko o te modele bo wiem że poprzednie Divy grały inaczej. Czy to ten sam kierunek brzmienia co Tesi tylko lepiej? Warto dopłacać? 

Edytowano przez A.N.
Napisano

Witaj,

Modele Tesi i Diva grają inaczej. Tesi jest bardziej efekciarskie. Z kolei Diva jest cieplejsza milsza w odsłuchu. Mimo że łagodniejsza to równie detaliczna.

9 godzin temu, A.N. napisał:

1. Tesi. Jaki to charakter brzmienia? Jak wypadają na tle konkurencji w podobnych cenach (np. Dali Zensor)? Czy jest różnica między 560 a 561?

Jest różnica pomiędzy 560 a 561. 561 stały się twardsze, dokładniejsze. Inny przetwornik. No brzmienie jest po prostu inne. Moim zdaniem przegrywają z Zensor 7, ale są jednak prawie o połowę tańsze. Konkurencja dla nich to Shadow 207 czy Melodika BL40 MKIII

9 godzin temu, A.N. napisał:

2. Diva 650 albo 660, chodzi mi tylko o te modele bo wiem że poprzednie Divy grały inaczej. Czy to ten sam kierunek brzmienia co Tesi tylko lepiej? Warto dopłacać? 

Do małych i średnich pomieszczeń bardzo fajne kolumny w odsłuchu. Prawidłowo dobrany wzmak i jest zestaw na długie godziny odsłuchu.

Piotr

Napisano (edytowany)

Dzięki Piotrze za odpowiedź. Myślę o kolumnach do jazzu, ale też i starszego czyli big-bandy, gdzie są duże składy naturalnych instrumentów. Posłucham oczywiście samemu, no ale przedtem wolę się jak najwięcej dowiedzieć.

Rozumiem że Tesi raczej nie, a Ty radziłbyś Zensor czy Diva? Może Heco Aleva gt602? 

Edytowano przez A.N.
Napisano

Czyli jak dobrze rozumiem ta detaliczność o której wspomniałeś w pierwszym poście największa byłaby w Aleva? Jeśli tak to od nich zacznę słuchać. A jaki wzmacniacz do nich byś polecił? Chodzi o muzykalne stereo, nie musi mieć żadnych dodatków.

Napisano

Dzięki Piotrze, jeszcze wrócę do kolumn, a konkretnie porównania Indiana Line Diva 650/660 vs Dali Zensor 7. Trzy pytania: 1. Które z nich lepiej pokażą różnice między nagraniami?  2. Które z nich są bardziej detaliczne? 3. Są jeszcze między nimi jakieś ważne różnice, Diva są droższe, słychać tą różnicę w cenie?