Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich serdecznie :) jestem tutaj nowy i to jest mój pierwszy post. Od kilku dni jestem w posiadaniu wieży Sony studio 550 w skład której wchodzi deck Sony TC U2. Chciałem zapytać, czy może ktos orientuje się, jak włączyć nagrywanie kasety w tym decku? Przy włożonej kasecie i zamkniętej kieszeni przycisk od nagrywania nie da się wcisnąć, próbowałem także wcisnąć jednocześnie PLAY i REC. i nic z tego. Przy wyciągniętej kasecie i otwartej kieszeni przycisk REC. wciska się, obydwie głowice i kółko od napędu taśmy podnoszą się do góry, zapala się na panelu przednim czerwona dioda od nagrywania, ale przycisk nie blokuje się. Ktoś wie w czym tkwi problem? 

49213544_2069292806471153_4516079316273987584_n.jpg

Napisano

Kiedyś były takie zabezpieczenia na grzbiecie kasety (dziurki z plastikiem do wyłamania?) i o ile pamiętam coś z tym trzeba było kombinować żeby zaskoczyło. Mogę się mylić ale pamiętam, ze z gumki do wycierania ołówka się takie sześcianiki wycinało w te dziurki hehe ;) Ktoś może więcej pamięta ? 

Napisano
1 minutę temu, MariuszZ napisał:

Kiedyś były takie zabezpieczenia na grzbiecie kasety (dziurki z plastikiem do wyłamania?) i o ile pamiętam coś z tym trzeba było kombinować żeby zaskoczyło. Mogę się mylić ale pamiętam, ze z gumki do wycierania ołówka się takie sześcianiki wycinało w te dziurki hehe ;) Ktoś może więcej pamięta ? 

Te zabezpieczenia w kasecie są wyłamane, na tą kasetę już ktoś coś kiedyś nagrywał :( czyli podejrzewam że będzie jakiś problem w decku. Czy były może w takich starych deckach jakieś blokady, osłonki lub coś tego typu które nie pozwalały na podniesienie kasety? 

Napisano

Kurcze rzeczywiście, wcisnąłem dwie kulki papierowe i działa! :) Coś mi zatrybiło w pamięci jak kolega wspomniał o tych kulkach papierowych. Jako kilkuletni dzieciak bawiłem się w nagrywanie swoich utworów które grałem na pianinie na kasetę w walkmanie ale to były lata 99-2000. Później już w ogóle nie miałem styczności z magnetofonami i kasetami :) dziękuję Wam za pomoc, pozdrawiam!