Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam zestaw amplituner Onkyo 575 i kolumny Taga 606 5.0 może ktos równiez ma takie zestawienie. Mam problem z ustawieniami bo wydaje mi sie że moge wiecej wyciagnac z tych głośników. szczególnie brakuje mi czystego basu, chociasz troszke poszperałem w ustawieniach i jest lepiej. Możecie cos podpowiedzieć jak to u was wygląda? Może ktoś ma taki zestaw i podrzuci swoje ustawienia??

Kolejna kwestia to moze dokupić suba? Jednak tu mam do wydania ok 1000zł i wymaganie od żony że ma być biały i stać w miejscu choinki lub za kanapą. Rozgladałem sie już i polecano mi Jamo j10, Quadral qube 8 lub Rel T zero. Który według was zagra najlepiej do kina domowego, bo muzyki słucham żadko.  Jeśli ktoś ma taki zestaw amplitunera z kolumnami to czym wspomagacie bas jakim subem ??

Obecnie mam tak ustawione:

spiker channels - 5.1

subwoower - no

zone spiker - no

Crossover:

front- full band

center- 120Hz

surround - 120hz

LPF of LFP - 80Hz

Calibration:

front left +10dB

center +10dB

front right +10dB

surround right +8dB

surround left +8dB

multiplex input channel - main

mono input channel - Left+ right

loudness menegment- no

DTS audio Surround- on

LFP Level - 0dB

IMG_20190108_212646.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Siniak napisał:

sam to sobie ustawiłeś, czy kalibracja? Poziomy ustawień poszczególnych kanałów zaczynają wchodzić w trochę skrajne wartości.

To jest "tylko" ampli KD, do tego dość niski model + podstawowy zestaw kolumn i to bez sub'a = taki właśnie efekt.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie sub'a, to w kinie jest NIEZBĘDNY. W muzyce - to już indywidualna kwestia gustu i potrzeb

1 godzinę temu, Siniak napisał:

wymaganie od żony że ma być biały i stać w miejscu choinki lub za kanapą.

żonę postaw w miejscu choinki ;) sub'a należy postawić tam, gdzie będzie najlepiej brzmiał, a to już zależy od akustyki pomieszczenia

Napisano

Jak mi kalibracja ustawiła to basu było zero, dzwiek był strasznie płaski. Te wartości które teraz mam po poprawiałem po kalibracji i jest o niebo lepiej. Co masz na myśli skrajne wartości? Co mogę przestawić jeszcze ?

Kupno suba jest i tak nie uniknione a który z tych wymienionych bys polecił do takiego zestawu??

Z całym szacunkiem ale żaden bas nie da mi tego co żona tak wiec sub nie bedzie stał na środku pokoju :):)

Napisano

Zrobiłem kalibracje tak jak mówiłes włączyłem audyssey i teraz mam tak :

spiker channels - 5.1

subwoower - no

zone spiker - no

Crossover:

front- full band

center- 50Hz

surround - 80hz

LPF of LFP - 120Hz

Calibration:

front left 0dB

center +1dB

front right -1dB

surround right 0dB

surround left +2dB

multiplex input channel - main

mono input channel - Left+ right

loudness menegment- no

DTS audio Surround- on

LFP Level - 0dB

Czy jeszcze cos zmieniac twoim zdaniem ?

A co do suba to mam takie opcje :

jamo j 10 - nowy 890zł

KeF Kube 1 - uzywany 480zł

Harman Kardon HKTS 200 lub 210/230 - uzywany 500zł

REL Quake - używany 900zł

Co myslicie bo już mam mętlik w głowie