Paweł Pawlik Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 Witam Często zdarzało mi się czytać że ludzie zastępują fabryczne zworki oddzielające pre-amp od wzmacniacza mocy za pomocą 'kablowych' zworek. Nasuwają mi się pytania: - czy faktycznie warto? - czy jest różnica między zworką kablową a kablem RCA? Oczywiście zworki są krótsze ale co z połączeniami - zworka jest monolitycznym kawałkiem metalu a w kablu jest sygnał i osłona albo wręcz dwie żyły. - czy jest jakaś określona długość zworki kablowej którą dobrze byłoby zachować czy po prostu ma być jak najkrótsza? Oczywiście zworki będę chciał zrobić sam przy okazji robienia kabli RCA (powinno mi zostać trochę materiału więc go mogę wykorzystać) Pozdrawiam Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Zworki zwykle robi się możliwie krótkie. To czy sprawdza się lepiej od oryginalnych zworek, tylko sam możesz ocenić . Ekran na zworkach wydaje się niekonieczny bo długość takiej zworki jest zwykle bardzo mała i połączenie masy jest zwykle wewnątrz wzmacniacza. Do tego dochodzi pętla masy której zwykle się unika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts