Skocz do zawartości

Amplituner i odtwarzanie muzyki w lokalu - problem

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Zmagam się z pewnym problemem. Zakupiłem amplituner Denon X1500H w sklepie Media Markt. Chcę na nim odtwarzać dźwięk w lokalu gastronmicznym na 5 głośnikach (3 w środku + 2 dodatkowe w sezonie na ogródku letnim) i od czasu do czasu przełączać głos z telewizora np. podczas transmisji jakiegoś meczu. Głos ma iść jednakowo ze wszystkich głośników. Pan który mi sprzedawał sprzęt powiedział że bez problemu da się to zrobić na takim sprzęcie i że to tylko kwestia ustawienia. Tymczasem próbowałem to zrobić i nie wychodzi mi. Zadzwoniłem więc do salonu Denon w Krakowie i tam pan mi powiedział że jest to zestaw do kina domowego i nie da się odtwarzać dźwięku tak jak mu to opisuję. Zgłupiałem... Czy sprzedawca w Media Markt mnie wprowadził w błąd? Nie uważam abym był idiotą :/ Czy ktoś podpowiedział by mi czy da się to ustawić i jak?

Napisano

Jeżeli nie minął miesiąc od zakupu to oddaj sprzęt. Do gastro potrzebujesz zupełnie innego zestawu. Podaj budżet, rysunek pomieszczeń. Jeszcze ważne pytanie czy ma być to muzyka w tle, czy chcesz grać imprezy. Bo to dwie różne instalacje. 

Wstępny projekt może zrobić Ci ktoś z @S4Home. Oni z tego co wiem zajmują się też profesjonalnym nagłośnieniem. 

Pozdrawiam 

Napisano

Cześć,

Trochę przykro że po prostu olali Cie w Denonie. Chodź kolega z długimi włosami powinien Ci pomóc (znamy ich).

Tak czy siak to typowe. Pytaj tam gdzie kupiłeś bo oni Ci nie pomogą.

Na szczęście jestem ja.

Otóż kolega z Media nie do końca Cie oszukał. Który Media? W krakowskiej, tak z ciekawości.

Otóż 3 główne kolumny podłączasz pod złącza Front lewy, Front Prawy oraz centralny.

2 dodatkowe te zewnętrzne podłączasz pod drugą strefę lub jako surroundy. Różnice:

Przy podłączeniu surround: możesz je włączać i wyłączać poprzez menu i gaszenie głośników surround ON/OFF. Będą grać to samo co w głównej sali z tą samą głośnością.

Przy podłączeniu pod drugą strefę, czyli technicznie jak powinno być. Możesz wybrać inne źródło dzwieku i rożne natężenie głośności niż w głównej sali. Ale. Na druga strefę puścisz tylko sygnał ze źródeł analogowych lub neta. Włączanie wyłączanie odbywa sie z poziomu apliakcji. I nie da się puścić tego samego o ile dobrzę pamiętam, taką funkcjonalność ma tylko Yamaha (party mode)

W razie pytań pisz

Piotrek

Napisano

Witam,

Dokładnie tak. Media w krakowskiej. 

Dzięki za podpowiedź. Spróbuję się pobawić i zobaczę, jak to będzie chodzić.

Póki co to podpiąłem głośniki pod stary wzmacniacz (chiński za 300 zł). Ale jest uszkodzony i działają tylko 2 głośniki z 3.

Co do sprzętu to kupiłem go przed świętami w grudniu na firmę/fakturę i ze zwrotem będzie ciężko bo termin przekroczony.

Mogę liczyć na podpowiedź jaki sprzęt powinienem kupić aby móc odtwarzać muzykę na 5 głośników i od czasu do czasu włączać dźwięk np. z transmisji meczu w telewizji? Tak do około 1 tys. zł. Mam podciągnięte kable głośnikowe oraz kabel z wejściem optycznym (do dźwięku z telewizora lub dekodera). Głośniki jakie posiadam, to JBL Control 1 Pro:

https://www.thomann.de/pl/jbl_control_1pro_paar.htm