LR89 Napisano 8 marca 2019 Napisano 8 marca 2019 Cześć, kilka miesięcy temu zakupiłem zestaw 5.0 Quadral Argentum 6500 wraz z amplitunerem Onkyo-NR686 a teraz postanowiłem dokupić od tego subwoofer. Znalazłem w internecie dobrą cenowo ofertę na Magnat 302A i złożyłem zamówienie. Do subwoofera w gratisie dołączony był kabel 1 RCA - 2 RCA (albo jak niektórzy mówią RCA-Y). Nie bardzo jednak rozumiem jak go użyć. Onkyo posiada dwa wyjścia pre-out jednak z tego co rozumiem powinny one być użyte w przypadku użycia dwóch subwooferów, a nie jednego. Chyba nie ma sensu umieszczać obu wtyków RCA-Y w obu wyjściach ampli. Magnat 302A posiada jedno wejście line-in. W takim wypadku chyba nie ma sensu podpinać jednego wejścia kabla RCA-Y a drugiego pozostawiać luzem. Gdybym posiadał kabel 1 RCA - 1RCA to podłaczenie tego byłoby dla mnie oczywiste. Zastanawia mnie dlaczego do subwoofera dodany został kabel RCA-Y skoro z tego co rozumiem kabel tego typu stosuje się tylko przy subwooferze który posiada dwa wejścia Line-in. Czy to głupi błąd sklepu kompletującego zamówienie? Czy mogę spokojnie podłaczyć Onkyo z Magnatem z użycia tego kabla (pozostawiając jedną wtyczkę niepodłączoną do niczego) czy może lepiej kupić nowy kabel 1RCA-1RCA albo adapter 2RCA/1RCA? Odpisz, cytując
Markcox Napisano 8 marca 2019 Napisano 8 marca 2019 dobry kierunek rozumowania w ampli wpinasz jeden RCA. Kable typu Y, jak zauważyłeś "sprawdzają" się w przypadku sub'ów, które mają dwa wejścia, chociaż i tak często te oba wejścia są wewnątrz sub'a mostkowane. Skoro sprzedawca uraczył Cię takim gratisem, to skontaktuj się z nim przed wysłaniem zamówienia, żeby dołączył Ci kabel 1RCA-1RCA, zamiast tego igreka Odpisz, cytując
LR89 Napisano 9 marca 2019 Autor Napisano 9 marca 2019 Niestety już otrzymałem zamówienie, razem z kablem 1RCA-2RCA Chyba będę musiał wybrać się na zakupy i kupić 1RCA-1RCA, nie daje mi tylko spokoju po co ktoś wrzucił taki kabel jako gratis do subwoofera który nie jest w stanie go wykorzystać. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 9 marca 2019 Napisano 9 marca 2019 bo ktoś nie pomyślał i wrzuca gratisy na pałe?! na upartego możesz wykorzystać i ten kabel, ale lepiej uważać, żeby niewykorzystaną końcówką nie dopuścić do jakiegoś zwarcia. Albo dla świętego spokoju kupić 1RCA-1RCA Odpisz, cytując
S4Home Napisano 11 marca 2019 Napisano 11 marca 2019 Tak. Był taki czas kiedy tak to działało. Ale mozesz podłączyć tylko jedną nogę Y. Druga dobrze zaizolować i będzie ok. Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts